Her skyter den russiske kystvakten mot Greenpeace-skip

- Som å leve i en skrekkfilm

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet/NTB): «Klokka 00.40 i dag ga jeg mine medklartrere en klem og ønsket dem lykke til før jeg begynte å klatre opp på Gazproms oljeplattform», skriver Greenpeace-aktivisten, Camilla Speziale, i en blogg på Greenpeace sin nettside.

Væpnede russiske spesialstyrker har tatt Greenpeace-skipet Arctic Sunrise etter å ha blitt sluppet ned på dekk fra helikopter, opplyser miljøgruppen, meldte NTB i dag.

- Bevæpnet med maskinpistoler Alle de 25 aktivistene om bord er arrestert, melder Greenpeace. Skipet, en isbryter, er i Arktis for å protestere mot prøveboring som den russiske olje- og gassgiganten Gazprom har innledet.

- Folk bevæpnet med maskinpistoler har klatret ned på Greenpeace-isbryteren Arctic Sunrise i tau fra et helikopter, sier gruppen i en pressemelding.Havområdet der skipet er, ligger sør for den store øya Novaja Semlja.

Se video av at kystvakta skyter mot skipet øverst i saken!

«Det var et skremmende øyeblikk da jeg hoppet i den oppblåsbare båten i total mørke. Jeg visste at den russiske kystvakten ventet på oss», skriver Speziale, som beskriver hvordan russere i militæruniformer og finlandshetter gikk til angrep mot dem. 

Hørte skudd «Jeg følte at jeg levde i en skrekkfilm da de traff oss. Min medklatrer, Sini, falt i vannet. Sini så redd ut, men jeg visste at hun var utrolig modig», skriver Speziale. Hun forteller at de klarte å redde Sini fra vannet.

Speziale skrev at de hørte skudd.

«De skrek til oss på russisk og jeg kunne ikke forstå hva de sa. De siktet på oss med geværer og kniv. Vi forsto at de truet oss», skriver Speziale.

Protesterer mot oljeboring -Da skipet ble bordet, sirklet det rundt Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, 3 nautiske mil fra plattformen og i internasjonalt farvann. Koordinatene viser at skipet befant seg i russisk økonomisk sone, noe som gjør dette til en ulovlig bording, et kraftig brudd på havretten, sier Greenpeace i en pressemelding.

- Dette er en ulovlig bording av et skip som protesterer fredelig. Det viser hvor langt russiske myndigheter er villige til å gå for å skjule Gazproms risikable boreplaner fra offentligheten, sier arktisrådgiver i Greenpeace, Erlend Tellnes, til NTB.

Han opplyser til NTB at det ikke er noen nordmenn om bord på Greenpeace-skipet.

På Twitter sier aktivistene at mennene, som de mener er fra den russiske kystvakten, «er om bord med skytevåpen. De bryter seg inn i kommandorommet nå», heter det.

De fleste fra mannskapet på skipet er beordret opp på øverste dekk med våpen pekende mot seg, tilføyer Greenpeace på sin russiske Twitter-blogg.

To pågrepet Onsdag ble to aksjonister fra Greenpeace pågrepet av russisk kystvakt i forbindelse med en aksjon mot en russisk oljeplattform i Pechorahavet. De to er en finsk kvinne og en sveitsisk mann, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Aktivistene fra Greenpeace entret oljeriggen til det russiske oljeselskapet Gazprom for å protestere mot det de mener er manglende sikkerhetskultur i russisk oljeindustri.

Ifølge organisasjonen fikk mannskapet om bord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise rettet elleve varselskudd mot seg fra et russisk kystvaktskip før de to aktivistene ble pågrepet.

Bekymret Greenpeace sier organisasjonen er svært bekymret over sikkerhetsaspektet når Gazprom nå planlegger å starte oljeutvinning i Arktis.

- Det er ikke spesielt betryggende at planen deres for et oljeuhell er å hente utstyr 1.000 km unna, og at dette utstyret bare fungerer i isfrie perioder. Denne plattformen er en oljeulykke som venter på å skje, sier Tellnes.

Greenpeace har senere sendt ut en video hvor man hører russerne skyte. Den ser du øverst i saken!

Russland på sin side anklager Greenpeace for en «aggressiv og provokativ» aksjon, skriver Reuters. Russland utenriksdepartementet mener Greenpeace-aksjonen truet sikkerheten på plattformen.

Miljøaktivistenes aksjon «hadde en aggressiv og provokativ karakter, og er en ekstremistisk aktivitet som kan føre til folks død og få alvorlige konsekvenser».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer