Her skyter fem politimenn 71 skudd mot eks-soldat

Døde foran kona og sin fire år gamle sønn. - Han visste ikke at det var politi, sier kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jose Guerena Ortiz (27) lå utslitt og sov 6. mai i år etter å ha jobbet et 12 timer langt nattskift i ei kobbergruve. I huset sør i Arizona laget kona Vanessa frokost, mens husets fireåring så tegnefilmer, skiriver nyhetsbyrået AP.

Midt i denne idyllen kom plutselig en gruppe bevæpnede politimenn kjørende opp til huset og omringet det. De hadde en ransakelsesordre på huset i forbindelse med en narkotikasak.

Vanessa hørte et smell og så en av de bevæpnede politimennene utenfor, men i sin forklaring har hun sagt at hun ikke forsto at det var en politimann hun så. Hun gikk dermed og vekket mannen sin, den tidligere marinesoldaten Jose, og sa at noen skjøt utenfor.

Fireåringen var vitne Jose tok fram sin automatrifle av typen AR-15 for å forsvare familien mot det han trodde var en fremmed bevæpnet mann. Mens sirenene gjallet tilkjennega politiet seg på både engelsk og spansk, før de slo inn døra. Åtte sekunder seinere åpnet de ild mot den bevæpnede Jose og drepte ham med 22 skudd. Totalt ble det avfyrt 71 skudd.

Jose Guerena Ortiz løsnet aldri et skudd og våpenet var sikret. Ifølge konas forklaring skjønte han aldri at det var politiet som var på døra.

Kona Vanessa og fireåringen gjemte seg i et skap og ble ikke skadd i politiaksjonen. Hun ringte selv nødtelefonen og sa følgende:

- Fort dere, han blør. Jeg vet ikke hvorfor de skjøt ham. De åpnet døra og skjøt ham. Vær så snill og send en ambulanse, sa Vanessa i nødsamtalen sekunder etter at mannen hennes var skutt og drept.

Hun ble så ført ut av huset av politiet, mens hun ropte at fireåringen fortsatt var inne i skapet. Til tross for at hun tryglet politimennene om at de måtte ta vare på guttungen og hindre ham i å se faren maltraktert, sto han plutselig gråtende i døråpningen iført en Spider-Man-pysjamas.

Politiet frikjenner seg selv I politiets egen gjennomgang av aksjonen, som endte med at den høyt respekterte Irak-veteranen Jose Guerena Ortiz døde foran sin egen kone og fire år gamle sønn, konkluderes det med at man var i sin fulle rett til å avfyre skudd, siden Jose var bevæpnet og ropte «jeg har noe til dere».

POPULÆR: Jose Geuerena Ortiz (midten) smiler under en av sine to kontigenter i Irak. Politiet mente Ortiz var involvert i narkotrafikk og skjøt ham 22 ganger under et raid mot huset hans. Politiaksjonen har fått mye kritikk og familien har saksøkt politiet. Foto: AP Photo/William J. Moore/Scanpix
POPULÆR: Jose Geuerena Ortiz (midten) smiler under en av sine to kontigenter i Irak. Politiet mente Ortiz var involvert i narkotrafikk og skjøt ham 22 ganger under et raid mot huset hans. Politiaksjonen har fått mye kritikk og familien har saksøkt politiet. Foto: AP Photo/William J. Moore/Scanpix Vis mer

Den interne etterforskningen har imidlertid ikke gitt svarene på familiens mange spørsmål. Venner og tidligere soldatkolleger er også opprørt over at 27-åringen kunne bli skutt og drept i politiaksjonen. Det er heller ikke foretatt noen arrestasjoner i narkosaken der den tidligere marinesoldaten var mistenkt.

Over hele USA får nå familien støtte i kampen for det de mener er rettferdighet. At Irak-veteranen som aldri løsnet et eneste skudd ble drept med 22 skudd og at det ble avfyrt hele 71 skudd i aksjonen, vekker avsky.

En kollega i kobbergruva sier at det er utenkelig at Jose skulle være en del av et narkonettverk.

- Jeg bryr meg ikke om hva politiet sier. Jeg tror overhodet ikke at Jose var involvert i noe ulovlig. Politiet oppførte seg som dommer, jury og bøddel og det finnes ingen unnskyldning for det de gjorde, sier kollega Sharon Hargrave til nyhetsbyrået AP.

Jose Guerena Ortiz jobbet som hjelper på en maskin som knuste fjell inne i gruva. Hans jobb var å manuelt rydde vekk steinrester.

- Ingen ved sine fulle fem ville valgt en slik jobb, som betaler 41 000 dollar (240 000 kroner) i året, hvis man samtidig tjener store penger på å smugle narkotika. Han var en fantastisk arbeider som jeg stolte på, sier Hargrave.

- Grotesk Politiet minner imidlertid Joses støttespillere på at selv gode mennesker gjør onde handlinger.

- Vi vet av erfaring at gode mennesker kan få veltet om livene sine. Denne mannen havnet på feil side uavhengig av hans gode rykte i militæret, sier sjefsetterforsker Rick Kastigar ved sheriffkontoret.

MASSIV STØTTE: Familien har fått støtte fra mange hold etter at Jose Guerena Ortiz døde 5. mai i år.Foto: AP Photo/Matt York)
MASSIV STØTTE: Familien har fått støtte fra mange hold etter at Jose Guerena Ortiz døde 5. mai i år.Foto: AP Photo/Matt York) Vis mer

Familiens advokat har saksøkt det lokale politiet for flere millioner dollar og hevder at det ikke er funnet noen bevis for at Jose Guerena Ortiz var involvert i narkotikatrafikk.

- At politiet løsner 71 skudd og treffer Guerena 22 ganger er grotesk og nærmest en karikatur på en alt for nervøs og dårlig trent gruppe politiagenter, sier Christopher Scileppi.

Politiet avviser kritikken fra familiens advokat.

- Vi er ingen gruppe bondeknøler fra Sør-Arizona med store mager og cowboyhatter, sier Kastigar, som videre opplyser at politiet trodde de ble beskutt fordi en av politimennene snublet, men at etterforskningen har vist at Ortiz' våpen hadde sikringen på da han døde.

KULEHULL: Husveggen bærer fortsatt preg av politiaksjonen i mai. Foto: AP Photo/Matt York/Scanpix
KULEHULL: Husveggen bærer fortsatt preg av politiaksjonen i mai. Foto: AP Photo/Matt York/Scanpix Vis mer