Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skyter FN-helikoptre mot presidentpalasset

Også franske soldater satt inn mot Gbagbos styrker. Slaget om Abidjan er i gang.

Røyk og flammer velter opp fra militærleiren Akouedo i Abidjan i kveld, der helikoptre fra FN gikk til angrep på styrkene som er lojale mot Laurent Gbagbo. Foto: AFP
Røyk og flammer velter opp fra militærleiren Akouedo i Abidjan i kveld, der helikoptre fra FN gikk til angrep på styrkene som er lojale mot Laurent Gbagbo. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge franske myndigheter var både franske soldater og FN-soldater i aksjon mandag. De forsøker å «nøytralisere» våpen brukt mot sivile av Gbagbo-lojale soldater.

Regjeringen i Paris viser til mandatet i FNs resolusjon 1975 og sier soldatene aksjonerer for å beskytte sivile og FN-personell i Elfenbenskysten.

- FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba om støtte fra franske styrker i disse operasjonene, heter det i en uttalelse fra det franske presidentpalasset.

Helikoptrene skjøt også mot militærbaser kontrollert av Gbagbos styrker.

Gbagbos rådgiver Toussaint Alain i Paris mener angrepene er ulovlige og utgjør et kuppforsøk.

- Jeg fordømmer disse ulovlige handlingene. De er krigsforbrytelser. Det endelige resultatet av angrepene vil være å ta livet av president Gbagbo, sier han.

Offensiv Samtidig har soldater lojale overfor Gbagbo-rivalen Alassane Ouattara innledet en offensiv i Abidjan. Det lød tung beskytning og eksplosjoner i området Plateau i Elfenbenskystens økonomiske hovedstad da Ouattara-styrkene gikk til angrep mandag, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

- Målet er å gå mot Plateau og Cocody. Offensiven er innledet, sier talsperson Sidiki Konate for Alassane Ouattaras statsminister Guillaume Soro.

Plateau huser presidentpalasset, og Cocody er Laurent Gbagbos hjemsted.

Menneskelige skjold Mens Gbagbo skal ha bedt tilhengere om å danne et menneskelig skjold rundt boligen hans, prøver byens rundt fem millioner innbyggere å søke ly der de kan. Væpnede soldater og gjenger har patruljert gatene, og folk tør mange steder ikke å gå ut.

Alassane Ouattara er den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i november, men Gbagbo har nektet å gå av. Det politiske vakuumet har utviklet seg til full borgerkrig i det vestafrikanske landet, og det rettes anklager mot begge parter om massakrer og overgrep.

- Strategien var å omringe Abidjan, noe vi har lyktes med. Vi har sendt soldater til sentrum av byen for å plage Gbagbos soldater, milits og leiesoldater, sa Ouattaras statsminister Soro i et TV-intervju mandag formiddag.

Ouattaras styrker startet offensiven mot Abidjan torsdag, og alle har ventet på en ny offensiv mot storbyen.

Utlendinger drar Rundt 250 utlendinger dro fra Abidjan mandag. Frankrike sender ytterligere 150 soldater fra Gabon til Elfenbenskysten. Hensikten skal være å beskytte sivile.

En talsmann for det franske forsvaret opplyser at det fra nå av vil befinne seg 1.650 franske soldater i det vestafrikanske landet. Disse soldatene er gjort til en del av FN-oppdraget.

Ifølge fransk radio er fem personer, inkludert minst to franskmenn, bortført i Abidjan.

FNs fredsbevarende styrke har ifølge nyhetsbyrået DPA evakuert flere hundre sivilt ansatte fra hovedkvarteret i Abidjan.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media