Her skyter Nord-Korea opp raketten som nå er ute av kontroll

- Ikke ulovlig, men en vitenskapelig værsatellitt, hevder nordkoreanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har i dag offentliggjort den første videoen som viser oppskytingen av testraketten.

En del av raketten falt ned i havet utenfor Koreahalvøya, mens en annen del senere falt ned øst for Filippinene.
Men nå ser satelitten ut til å spinne ut av kontroll, opplyser en ikke navngitt representant for amerikanske myndigheter til NBC News.

Myndighetene skal ha opplyst at de har observert satellitten, som ble skutt ut med en rakett i går, men foreløpig ikke har klart å finne ut hva den skal brukes til.

Sterke reaksjoner En rekke land har gått ut og fordømt handlingen, etter at Nord-Korea i går skjøt opp raketten, til tross for internasjonale advarsler.

USA har kalt det en veldig «provoserende handling som truer regional sikkerhet», mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er et klart brudd på FN-resolusjonen. Japan ba om et krisemøte i Sikkerhetsrådet.

Kina derimot, valgte er litt mer forsiktig tilnærming til oppskytingen. Hong Lei, talsmann fot det kinesiske utenriksdepartementet, uttrykte beklagelse over at Nord-Korea har valgt å skyte opp raketten til tross for advarslene.

- Vi håper de relevante partene holder seg i ro for å opprettholde fred og stabilitet på den koreanske halvøy, sier han.

FNs sikkerhetsråd har advart Nord-Korea mot flere oppskytninger og varslet straffetiltak.

- Vitenskapelig satellitt FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer i skarpe ordelag oppskytingen som en «provoserende handling» som bryter med Sikkerhetsrådets resolusjoner. Disse forbyr Nord-Korea å utvikle ballistisk missilteknologi og kjernefysisk teknologi. I henhold til FN-sanksjoner som ble innført etter tester av atomvåpen i 2006 og 2009, har Nord-Korea heller ikke lov å utføre rakettester.

Det nordkoreanske regimet hevder hele landet er i lykkerus etter gårsdagen, og insisterer på at det ikke er snakk om en forbudt rakett eller test, men at de har skutt opp en vitenskapelig værsatellitt som er satt i bane rundt jorda.

Raketten ble sendt ut fra Sohae Space Center i provinsen Cholsan vest i landet, samme sted hvor regimet foretok en mislykket oppskyting i april.

Søker kred Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un ønsket ifølge observatører å foreta oppskytingen så nær som mulig til ettårsdagen for faren Kim Jong-ils død, melder NTB.

Ifølge sørkoreanske eksperter virker det ikke som overgangen fra far til sønn går så glatt som ønsket, og at det hersker frykt i regimet for økende motstand.

De mener oppskytingen av en rakett derfor også hadde som formål å øke Kims troverdighet mens han forsøker å sikre grepet om landet. - Han vil vise at han er en sterk leder, sier Peter Kim Laustsen, Korea-ekspert og rådgiver ved den danske Forsvarsakademiet, til Ritzau.

- I LYKKERUS: Nordkoreanske myndigheter hevder folket er i lykkerus etter at raketten ble skutt opp i går. Myndighetene hevder raketten ikke er ulovlig, men en vitenskapelig værsatellitt. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS
- I LYKKERUS: Nordkoreanske myndigheter hevder folket er i lykkerus etter at raketten ble skutt opp i går. Myndighetene hevder raketten ikke er ulovlig, men en vitenskapelig værsatellitt. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS Vis mer