Her skyter styrkene på demonstranter i Jemen

Ny video viser at det bryter ut fullt kaos under demonstrasjon mot president Saleh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fersk video fra Jemens hovedstad Sana framskaffet av nyhetsbyrået AP viser en stor folkemengde som demonstrerer og krever at landets president Ali Abdullah Saleh går av.

Etter at  Salehs styrker først prøver å spre folkemengden ved å sprute vann på dem, begynner noen av soldatene å skyte mot folkemengden.

På videoen framkommer det ikke om skuddene treffer noen, men full panikk bryter ut i folkemassene.

Minst ni drept To personer skal ha blitt drept, ifølge øyenvitner, melder Reuters. Minst 40 skal ha blitt såret, i tillegg til at flere titall måtte få behandling etter å ha blitt angrepet med tåregass.

Samtidig ble minst sju personer drept, inkludert et barn på sju år og flere politimann, i sammenstøt i Jemens nest største by Taez. Ifølge innbyggere skal Salehs styrker også ha bombet enkelte deler av byen.

FNs sikkerhetsråd kom i helga med krav om at Saleh måtte gi fra seg makten, noe Saleh sa var et forslag han ønsket velkommen. Likevel har han så langt nektet å undertegne en avtale om dette.

Dette skapte stor frustrasjon og er trolig grunnen til dagens demonstrasjon i sana.

Saleh sa etter demonstrasjonen til den amerikanske ambassadøren Gerald Feierstein at han føler seg forpliktet til å følge en plan om at han skal gå av for å få slutt på den politiske volden i landet, og at han vil undertegne avtalen med Golfstatenes samarbeidsråd GCC om at han trekker seg.

Til gjengjeld blir han lovet immunitet mot rettsforfølgelse.

Våpenhvile I dag undertegnet imidlertid regjeringen i Jemen og general Ali Mohsen al-Ahmar, som sammen med sine styrker har stått på opposisjonens side siden i mars, en avtale om våpenhvile.

Denne meldes å ha kollapset kort tid etter at den ble inngått, med sporadiske eksplosjoner og skuddveksling i hovedstaden.

- Til tross for brudd på våpenhvileavtalen, har meklingskomiteen fremdeles kontakt med alle parter for å iverksette vavtalen. Dette er ikke enklet, men vi er fremdeles optimistiske, sier en av fredsmeklerne i komiteen.

Totalt skal 15 personer ha blitt drept i kampene som brøt ut.

FLERE SKADD: Her blir en skadd demonstrant fraktet unna etter sammenstøt med politiet under en demonstrasjon der de krevde Jemens president Ali Abdullah Salehs avgang. Foto: Reuters/Mohamed al-Sayaghi/Scanpix
FLERE SKADD: Her blir en skadd demonstrant fraktet unna etter sammenstøt med politiet under en demonstrasjon der de krevde Jemens president Ali Abdullah Salehs avgang. Foto: Reuters/Mohamed al-Sayaghi/Scanpix Vis mer