Her skytes Norge inn i romalderen

«Ferdinand» var landets første rakett. I dag er det 50 år siden den gikk opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANDØYA RAKETTSKYTEFELT (Dagbladet): 18. august 1962, klokka 09.09, ble Norge en romfartsnasjon. Omkranset av høye, bratte fjell på den ene siden, og værhardt hav på den andre, ble en liten totrinns Nike-Cajun-rakett, populært kalt «Ferdinand 1», skutt opp fra Andøya rakettskytefelt i Nordland.

Med to instrumenter om bord nådde raketten en høyde på 102 kilometer - høyere enn den alment aksepterte grensen mellom atmosfæren og verdensrommet. Målet var å forske på mulighetene for å forbedre langveis radiokommunikasjon.

- Vi var blitt trukket inn i den kalde krigen, og sovjeterne var mistenksomme. Men alle bedyret at det var et fredelig oppdrag. Og det var jo. Langveis radiokommunikasjon har ikke bare militære formål, men var også av stor betydning for skipsfarten, forteller romfartsekspert Erik Tandberg.

Per nå har Norge sendt opp rundt 1000 forskningraketter på opptil fem tonn fra basen, i tillegg til cirka 100 fra Ny-Ålesund på Svalbard, blant annet for å granske de øvre delene av atmosfæren - ionosfæren - som har en effekt på dagliglivet her på jorda.

For å markere dette, kommer kong Harald til rakettøya, hvor det skal sendes opp en rakett 50 år etter den første. Den er opprinnelig et missil som nå er bygget om, og kan nå en høyde på rundt ni kilometer. Den skal utføre omlag 2000 målinger i sekunder, blant annet på temperatur og lufttrykk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer