Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her skytes Rahma (27)

Israelsk soldat skjøt bakbundet fange på kloss hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den anerkjente israelske menneskerettighetsorganisasjonen B\'Tselem publiserte i helgen et filmklipp som viser hvordan Ashraf Abu Rahma (27) blir skutt på kloss hold etter at han er blitt tatt til fange.

Den palestinske demonstranten ble arrestert av israelske soldater den 7. juli i Nil\'in på Vestbredden. Han fikk håndjern og bind foran øynene. Ifølge Rahma skal han også ha blitt banket opp, før han ble ført til en militær kommandobil.

Ved bilen ble Rahma - fremdeles bakbundet og uten tegn til å gjøre motstand - skutt i foten med en gummibelagt stålkule, mens han ble holdt i armen av en israelsk offiser. B\'Tselem anslår at soldaten som skjøt sto en og en halv meter unna 27-åringen.

Episoden ble dokumentert av en 14 år gammel jente som sto og filmet fra familiens hus.

B\'Tselem retter sterk kritikk mot det israelske forsvaret for hendelsen, som de anser som ekstra klanderverdig fordi en høyere offiser deltok.

- Intet enkelttilfelle

Ifølge Israels største avis Yedioth Ahronoth, har myndighetene i Israel nå iverksatt en etterforskning av hendelsen.

- Dette er en svært alvorlig hendelse som er i strid med våre verdier. Skudd som vanligvis brukes for å løse opp folkemengder, ble brukt mot en palestinsk arrestant, etter at han hadde tatt del i en voldelig demonstrasjon i protest mot byggingen av separasjonsmuren i Ni\'lin, sier en talsmann for det israelske forsvarsdepartementet til avisen.

image: Her skytes Rahma (27)

Like fullt ble ikke etterforskningen iverksatt før etter at videoklippet ble publisert, til tross for at minst en offiser var tilstede da 27-åringen ble skutt. Soldaten som skjøt ble avhørt kort etter hendelsen, men dagen etter skal ha fremdeles ha tjenestegjordt i Ni\'lin.

- Hendelsen er langt fra et enkelttilfelle, det bare virker slik fordi det ble filmet. Daglig blir vi utsatt for lignende behandling når vi demonstrerer mot muren, sier Aahad Khawaja, som leder protestene mot den israelske muren gjennom Ni\'lin.

Både FN og Den internasjonale straffedomstolen har fordømt muren som Israel bygger gjennom de palestinske områdene. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre har i et tidligere intervju med Dagbladet uttalt at «okkupasjonsmuren» må rives dersom det skal bli fred, og at muren forlenger og fordyper konflikten som okkupasjonen skaper.

Debattmuligheten under denne artikkelen er dessverre stengt på grunn av gjentatt, grov hets mot folkegrupper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!