Her skytes USAs nye spionsatellitter opp med omstridt blekksprut-logo

Ingenting er utenfor vår rekkevidde, proklamerer den amerikanske spionorganisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske forsvaret sendte seint torsdag kveld opp en Atlas 5-rakett fra Vandenberg Air Force Base i California. Om bord: En hemmelig last fra amerikanske myndigheter, skriver LA Times.

Raketten ble skutt opp som et samarbeid mellom gigantene Lockheed Martin og Boeing på oppdrag fra National Reconnaissance Office (NRO), som er etteretningsorganisasjonen som er ansvarlig for de amerikanske spionsatellittene.

Blekksprut-logo Oppskytingen har skapt mye oppmerksomhet, og flere har også benyttet anledningen til å påpeke at oppskytingens visuelle profil er spesiell.

Logoen til NROL-39 består av en blekksprut som kaster sine armer rundt jorda og slagordet er også beskrivende: «Nothing is beyond our reach» («Ingenting er utenfor vår rekkevidde»).

Etter å ha mottatt kritikk for den nye visuelle profilen, gikk National Reconnaissance Office ut med følgende forklaring:

- NROL-39 (navnet på oppdraget, journ.anm.) representeres av blekkspruten, en tilpasningsdyktig og svært intelligent skapning. Selve logoen viser at USAs fiender kan nås uansett hvor de velger å gjemme seg. At ingenting er utenfor vår rekkevidde definerer oppdraget og de verdiene det representerer for nasjonen og de soldatene det støtter, soldatene som tappert kjemper over hele verden for å beskytte USA, sier Karen Furgerson, talsperson for NRO.

Nazi-assosiasjoner Logoen kan også gi assosiasjoner til antisemittisk propaganda fra Nazi-Tyskland. Blekkspruten har vært brukt som symbol i konspirasjonsteorien om at jødene styrer verden (se bilde til høyre). Blekkspruten har også vært brukt i anti-kommunistisk propaganda.

I tillegg til den hemmelige lasten fra NRO tok Atlas 5-raketten med seg 12 miniromskip, kalt CubeSat, som skal brukes i forskningsøymed.

BELASTET: Man kan trygt si at det å bruke en blekksprut som slynger armene sine rundt jordkloden kan gi uheldige assosiasjoner. Til høyre ses nazistisk antisemittisk propaganda fra 1938.
BELASTET: Man kan trygt si at det å bruke en blekksprut som slynger armene sine rundt jordkloden kan gi uheldige assosiasjoner. Til høyre ses nazistisk antisemittisk propaganda fra 1938. Vis mer