- Det som vi gjør nå kommer resten av Norge til å lære av, sier Tromsø-ordfører, Gunnar Wilhelmsen.

Tromsø, 12112021: Stortorget med julegrana og maskedekte mennesker.Foto: Marius Fiskum
Tromsø, 12112021: Stortorget med julegrana og maskedekte mennesker.Foto: Marius Fiskum Vis mer

Tromsø merker den nye coronabølgen for alvor nå. Sykehuset opplyser til Dagbladet at de nådde et foreløpig toppunkt i forrige uke, med 25 innlagte covid-pasienter.

Etter uker med stigende smittetall, trådte det onsdag i kraft flere strenge coronatiltak i kommunen.

Sykepleier og firebarnsmor Gøril Pettersen ble smittet i mars i fjor. Hun frykter coronaen aldri forsvinner.

Her slår corona-bølgen tilbake

Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): - Trykket er så stort at vi bare er her og nå, konstant på jobb. Jeg opplever at vi puster jobb.

Det sier Shirin Frisvold, som er anestesilege ved intensivavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

- Og når vi ikke er på jobb, så er vi det likevel, mentalt. Vi tenker på pasientene våre, og på behandlingen vi gir. Og vi tenker på kollegaene våre fordi vi alle gir alt vi kan, fortsetter hun.

Onsdag døde en eldre coronasmittet pasient ved UNN Tromsø. Det er det sjette coronarelaterte dødsfallet ved UNN.

Per torsdag 11. november var 11 personer innlagt på UNN med covid-19-smitte hvorav fire på intensivavdelingen, og de øvrige på ulike sengeposter.

- Jeg er overrasket over mengden av pasienter og trykket på avdelingen. Før kom det kanskje inn en eller to. Nå rekker vi ikke å behandle den første ferdig før den neste kommer.

Anestesioverlege Shirin Frisvold har jobbet ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø siden 2009. Hun sier hun sjeldent har opplevd et så stort trykk som nå.

- Først ut

Etter uker med stigende smittetall, trådte det onsdag i kraft flere strenge coronatiltak i kommunen.

- Det som nå skjer er at vi, altså Tromsø, blir definert som først ut i den nye bølgen, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen til Dagbladet.

- FHI og Helsedirektoratet har definert at vi ligger 14 dager foran Trondheim, eksempelvis, fortsetter han.

Blant de nye tiltakene som kommunen har iverksatt er det krav om hjemmekontor og bordservering på serveringssteder, samt påbud om munnbind på kollektivtransport og i butikker.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer

I byen har folk munnbind på seg også når de går utendørs. Ikke alle har det, men mange - og blant dem er det både voksne, eldre og unge.

Når ordføreren får spørsmål om å beskrive sitasjonen i kommunen, svarer han.

- Det er oversiktlig, men utfordrende.

Han fortsetter:

- Det er en balansekunst dette. Noen mener at vi ikke iverksetter nok tiltak, noen er redde - også er det noen som mener at vi ikke treffer rett, som mener vi bommer med tiltakene. Og det kan godt hende at det stemmer, sier Wilhelmsen og erkjenner at han føler på et stort ansvar.

Igjen peker han på at Tromsø ligger foran resten av landet nå - også når det gjelder hvilke tiltak som bør settes inn:

- Tromsø er en pilot. Det som vi gjør nå kommer resten av Norge til å lære av, sier ordføreren.

Ønsker seg coronapass

Allerede onsdag sa han til Dagbladet at han ønsker at det kommer på plass et coronasertifikat - som gjør at man må kunne vise til at man er vaksinert for å kunne delta på arrangementer eller slippes inn på ulike offentlige plasser.

- Noen mener det vil være er urettferdig for dem som ikke er vaksinert. Det var en problemstilling i vår, for da var ikke så mange vaksinert, men nå er de fleste det, og derfor er det en type hensyn vi ikke kan ta. Vi kan derimot åpne opp mer med et coronapass, sier han.

- Og om det er behov for en pilot på også dette, er vi forberedt på det, legger han til.

Det ble fredag kjent at Regjeringen skal se nærmere på mer utstrakt bruk av coronasertifikat nasjonalt.

Jobber dobbelt og trippelt

Også på sykehuset er de ansatte forberedt. De er forberedt på flere alvorlige og livstruende syke pasienter.

Anestesioverlege Frisvold forteller at det er cirka tre uker siden de merket at det begynte å komme inn flere covid-syke.

- Det tok litt tid for meg å innse det. Da de første pasientene kom, tenkte jeg at det nok ville stoppe, men plutselig befant vi oss i en situasjon der vi forsto at «oi, så mange pasienter har vi ikke hatt innlagt på avdelingen på en gang før», sier hun.

Og fortsatt har de kanskje ikke helt tatt det inn over seg.

- Jeg er overrasket over mengden av pasienter og trykket på avdelingen. Før kom det kanskje inn en eller to. Nå rekker vi ikke å behandle den første ferdig før den neste kommer, sier hun.

- Hvordan løser dere det?

- Vi løser det ved å jobbe dobbelt og trippelt.

- Vi opplever at byrden er stor. Det er også ansvarsfølelsen og samholdet blant helsepersonellet. Folk blir igjen og jobber dobbelt, eller melder seg til ekstra vakter, fortsetter hun.

- Utfordringen er å hele tiden finne plass til neste pasient, men aldri selve pasientarbeidet.

- Jeg vet ikke en gang hvordan vi skal løse natta. Dette er en kamp hver dag, sier Astrid Dalum, som jobber med å fylle vaktplanen.

Gleden er derfor stor når nyutdannede Vilde Johnsen kommer bort og sier at hun kan ta en ekstra vakt på lørdag.

- Vi har overskudd av maskiner, men mangler mennesker med kompetanse, sier anestesioverlege Frisvold, og tar en pust i bakken

Noe av det som holder dem gående, er det kollegiale samholdet, legger hun, til og går bort til intensivsykepleierne Kristian A. Jarmund og Vicki Ipsen.

Intenst over tid

Egentlig skulle en intensivsykepleier også deltatt på intervjuet med Dagbladet. Men ingen har et eneste minutt å avse, forteller Frisvold - som mener at det er veldig beskrivende for situasjonen de nå står i.

- Alle jobber alt de kan, men likevel har vi et underskudd av intensivsykepleiere. Det vi står i nå bekrefter nok en gang at vi trenger folk med erfaring og kompetanse. Dette er et behov som har bygget seg opp over mange år.

- Har dere det dere trenger av andre ressurser, som medisiner og utstyr?

- Vi har overskudd av maskiner, men mangler mennesker med kompetanse.

I løpet av sine 12 år på sykehuset har Frisvold sjeldent opplevd et så stort trykk som akkurat nå. Det skyldes ikke bare en økning av innlagte coronapasienter. Også pasienter med andre sykdommer trenger plass på avdelingen.

- Det har aldri vært så intenst før – verken med tanke på antallet eller bredden av pasienter. I tillegg er det dette momentet ved at dette går over tid. Det har allerede har vart i uker, sier hun.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

En «tryllekunstner»

- Jeg kan jobbe på lørdag.

Det sier Vilde Johnsen, som er nyutdannet intensivsykepleier, når hun tilbyr seg å ta en ekstra vakt denne helga.

- Jeg merker at det er mye nå, og derfor ga jeg fra meg en lørdag. Jeg vet at de er takknemlige, og jeg føler at jeg er til hjelp. Jeg sier ja til dette fordi jeg vil være lojal og stå på, forklarer Johnsen.

Og hun som Frisvold kaller «tryllekunstneren», som egentlig heter Astrid Dalum, og som jobber med å få fylt alle hull i vaktplanen, noterer ned navnet til Johnsen der det sto tomt på lørdag.

- Jeg vet ikke en gang hvordan vi skal løse natta. Dette er en kamp hver dag, sier Dalum.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

- Nå kommer det kanskje

UNN Tromsø har vært rustet for å ta imot covid-pasienter helt siden pandemien slo inn over landet vårt.

- Men det kom ikke så mange da, påpeker anestesilege Frisvold.

- Vi ser at Norges første bølge aldri helt kom hit. Kanskje får vi nå det vi ikke fikk da, sier Frisvold.

- Og denne gangen er det også intensivpasienter med andre sykdommer som trenger livsnødvendig hjelp av de ansatte på avdelingen, tilføyer hun.

- Hva trenger dere for å klare å stå i dette?

- Vi tenger en satsing på at folk blir i jobben, vi trenger de med kompetanse og erfaring, sier Frisvold.

«Rydder plass»

Et annet sted på sykehuset finner vi infeksjonsavdelingen, som også er en avdeling som behandler blant annet coronasyke.

- Vi opplevde en økning i antall covid-innleggelser for cirka fire uker siden, og pandemiplanen ble da iverksatt. Dette innebar blant annet klargjøring av en ekstra sengepost som gjorde oss i stand til å ta imot flere pasienter, sier seksjonssykepleier Hege Benonisen.

- Hvordan har disse fire ukene vært?

- Svingende og uforutsigbare, svarer hennes kollega, fagsykepleier Stian Eliassen.

- Samtidig må jeg få rose sykepleiergruppen, som har vist svært stort engasjement og pågangsmot og ikke blitt motløse tross travle dager, sier seksjonssykepleier Benonisen.

Pandemiplanen ble iverksatt på infeksjonsavdelingen da de opplevde en økning i antall covid-inleggelser for noen uker siden.

- Dette innebar blant annet klargjøring av en ekstra sengepost som gjorde oss i stand til å ta imot flere pasienter, sier seksjonssykepleier Hege Benonisen.

De forteller at de samarbeider med intensivavdelingen, og opplever at dersom en av pasientene på deres avdeling blir så syke at det er behov for ytterligere hjelp, så «ryddes det plass» til pasienten på intensivavdelingen.

Til sin egen avdeling har de nylig fått omdisponert åtte ansatte fra resten av sykehuset.

- Vi er heldige som har en stabil bemanning, og som i tillegg har fått tilført verdifulle ressurser. De som er omdisponert hit får grundig opplæring slik at de vet hva de skal gjøre, sier Eliassen.

- Hvordan ser dere for dere de neste ukene og månedene?

- Vi er spent på smittetallene og hvor lenge vi må drifte så uforutsigbart. Dette er en helt ny situasjon for oss, sier Benonisen.

- Vi er spent på om smittetallene flater ut eller ikke, tilføyer Eliassen.

- Hva tenker dere om de nye tiltakene som kommunen har iverksatt?

- Jeg tror de er bra. De kan føre til at unge uvaksinerte ikke ender opp med å smitte besteforeldrene sine, svarer han.

- Tromsø klarer dette

Tromsø fikk tidlig fikk brynet seg i krisehåndtering av coronaviruset - da viruset kom sjøveien til byen, via Hurtigrutens skip Roald Amundsen den 31. juli i fjor.

Fire fra besetningen var syke da skipet la til kai, men ettersom at skipslegen mente det ikke var snakk om coronasmitte da, ble alle passasjerene sluppet av skipet.

Da syke passasjerer kom til UNN bekreftet de imidlertid raskt at det var coronasmitte likevel, men da hadde allerede de fleste passasjerene utforsket Tromsø, eller startet på hjemreisen sin.

- Hendelsen med Roald Amundsen gjorde at kommunen tidlig fikk mye kunnskap om viruset. De lærte mye - og gjorde en kjempejobb.

Det mener Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

Denne kunnskapen mener han Tromsø nå tar med seg i håndteringen av det nye utbruddet i kommunen.

- Vi ser nå en stor oppblomstring av smitte blant unge, og en økning de aller fleste plasser. Men Tromsø klarer dette bra. Kommunen er godt rusta, og tiltakene som er iverksatt er gode - spesielt vet vi at munnbind har en veldig god effekt innendørs, sier han.

- Få med munnbind

Midt i Tromsø sentrum ligger Helmersen Delikatesser & Vinbar. Bedriftsleder der, Sindre Helmersen, er ikke like fornøyd med de nye tiltakene.

- De nye restriksjonene favner for bredt og treffer for dårlig, sier han.

Han mener også å se at munnbindpåbudet ikke respekteres blant gjestene.

- Det har ingen legitimitet. Svært få av mine gjester bruker munnbind, sier han.

- Hvordan forholder du deg til det?

- Vi vil ikke agere som politi eller kommunalt ansatt, men vi registrerer det, svarer Helmersen, som fortsetter:

- Også er det ikke sånn at det er i serveringsbransjen at man blir smitta når man går på toalettet. Nå er det barna som får viruset. De blir ikke syke, men de smitter videre, sier han.

Han beskriver hele 2021 som et svært krevende år.

- Som bedriftsleder opplever jeg at 2021 har vært betydelig verre enn 2020. Vi har gått ut og inn av permitteringer, tiltak og nedstenginger.

- De ansatte har opplevd å bli permittert og hatt redusert inntekt – og jeg ønsker ikke det igjen. Mine ansatte fortjener å jobbe med en trygg framtid, de fortjener å kunne senke skuldrene, og ha fokus på å gjøre en god jobb, sier Helmersen.

Han deler ordførerens syn på hva som er nødvendig for at dette ønsket skal kunne gå i oppfyllelse.

- Løsningen er vaksinasjon og vaksinepass. Slik tvinger vi de som ikke er vaksinert til å ikke komme, sier Helmersen.

- Slik situasjonen er nå er det de uvaksinerte vi beskytter. For et år siden var det annerledes. Da stengte Norge ned. Nå er coronaen et sesongvirus vi må leve med, som Norge må leve med. Da kommer vi ikke unna at folk ikke vaksinerer seg, legger han til.

Holder seg hjemme

Sykepleier og mor til fire, Gøril Pettersen, som er bosatt i Tromsø, har selv vært smittet av coronaviruset - og er fullvaksinert. Likevel kjenner hun på en daglig frykt for viruset.

- Jeg føler meg ikke trygg. Jeg fikk coronaviruset tidlig, jeg var nummer 40 i Tromsø - så det er en stund siden. Jeg fikk også vaksinene tidlig ettersom jeg er sykepleier, så nå ser jeg veldig fram til at vi helsearbeidere nå skal få en booster-dose, sier hun.

- Hvordan vil du beskrive det Tromsø står i nå?

- Det er jo surrealistisk, og absolutt ikke bra. Mange er nok litt sjokkert. De færreste hadde nok sett for seg at vi skulle få denne bølgen, svarer hun.

- Men man kunne kanskje heller ikke forventet annet etter gjenåpningen, fortsetter hun.

Selv har hun ikke tatt noen særlig del i den gjenåpningen.

- Jeg er nesten ikke sosial lenger. Vi har holdt oss hjemme så og si siden coronaen kom, og drar ikke ut med mindre vi må, sier hun.

- Og jeg opplever det som ganske tøft. Det er jo en livsstilsendring, sier Pettersen - og forteller at hun for eksempel vurderer å ikke delta på arbeidsplassens julebord i år.

- Hvorfor har du valgt dette?

- Jeg har ikke lyst til å utsette oss for smitte. I tillegg har har jeg et ansvar via jobben min, der jeg jobber med syke og eldre. Jeg tenker mye på alle dem som går med denne angsten for å bli smitta eller smitte andre, sier Pettersen.

Hun forteller at barna hennes også er opptatt av viruset som igjen rammer byen.

- Det er daglig snakk om det på skolen, for det er jo mye smitte blant de unge nå. Men jeg opplever heldigvis ikke at det er noe særlig redsel blant barna, sier firebarnsmora.

- Hvordan ser du for deg framtida?

- Jeg tror dette er noe vi må leve med, at det aldri forsvinner. Derfor må folk vaksinere seg, slik at vi i alle fall kan leve med det uten at det får for fatale konsekvenser.

Nye regler

Fredag ble det kjent at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose, og kommunene kan ta i bruk coronapass for å unngå å stenge ned tilbud.

Det opplyste regjeringen på en pressekonferanse om coronasituasjonen fredag.

Personer mellom 18 og 64 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine når det har gått minst seks måneder etter andre vaksinedose.

- Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kommunene skal prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys tredje dose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer