Her slår Datatilsynet til mot billetthaiene i Euroteam

Aksjonerte etter Dagblad-avsløringer av den norske svartebørsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Datatilsynet aksjonerte i dag mot billettselskapet Euroteams lokaler i Parkveien i Oslo sentrum. Tilsynet varslet aksjonen i brevs form i forrige uke, som ledd i en koordinert aksjon igangsatt av deres britiske kolleger hos The Information Commissioner.

Det var senioringeniør Frank U. Eriksen, fagdirektør Knut B. Kaspersen og overingeniør Stein Erik Vetland som representerte tilsynet.

I brevet Euroteam fikk fra Datatilsynet kommer det fram at kontrollen ble utført etter Dagbladets avsløringer av at lister med navn og passnummer på 250 000 personer som hadde kjøpt billett til fotball-VM i Tyskland i 2006 var til salgs.

Løse tråder Tilsynet var ordknappe etter kontrollen.

- Nå har vi bare løse tråder, og skal vurdere om vi skal ta kontakt med andre personer også, sa Kaspersen til Dagbladet etter inspeksjonen.

KONTROLL: Senioringeniør Frank U. Eriksen, fagdirektør Knut B. Kaspersen og overingeniør Stein Erik Vetland representerte Datatilsynet. Foto: Håkon Eikesdal
KONTROLL: Senioringeniør Frank U. Eriksen, fagdirektør Knut B. Kaspersen og overingeniør Stein Erik Vetland representerte Datatilsynet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Kaspersen ville ikke si hvilke personer dette er, men Dagbladet vet at personer tilsynet ønsket kontakt med befant seg i utlandet.

Inspeksjonen var ment å vare fra klokka 10 til 12, men ble avbrutt etter omkring 40 minutter.

Flere involvert Forklaringene på hvorfor aksjonen ble avbrutt var motstridende.

- Vi hadde ikke fått innsyn i dokumenter relatert til inspeksjonen, sier styreleder i Euroteam, Andreas Gyrre, til Dagbladet etter at Datatilsynet har gått.

Fagdirektør Knut B. Kaspersen gjør det imidlertid klart at årsaken ikke hadde noe med at Euroteam hadde klaget på tilsynets kontroll.

STENGT DØR: Euroteam ønsket ikke å komme ut og møte Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal
STENGT DØR: Euroteam ønsket ikke å komme ut og møte Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Nei, sa han på direkte spørsmål.

- Vi vil nå diskutere opplysninger som har kommet fram her.

President Blant Dagbladets avsløringer er, i tillegg til listesalget, FIFA-visepresident Jack Warners rolle på svartebørsen, omfattende billettkjøp under falskt navn og kontant under bordet.

- Via artikler i Dagbladet er vi blitt gjort oppmerksom på påstander om at personlige detaljer for 35 689 engelske fotballfans urettmessig er solgt i vinnings hensikt, har etterforskningsleder Mick Gorrill hos det britiske datatilsynet gjort det klart.

- Vi har kontaktet FIFA om påstandene og er nå i gang med videre undersøkelser. Det er snakk om en full etterforskning fra vår side, sa Gorrill.

BIG BUSINESS: Dette er noen av billettlistene som ble tilbudt for salg på svartebørsen.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BIG BUSINESS: Dette er noen av billettlistene som ble tilbudt for salg på svartebørsen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Etter britisk lov er ulovlig handel med personopplysninger straffbart etter § 55 i The Data Protection Act.

BADET I PENGER: Euroteam omsatte i 2006 for 221 millioner, i 2008 for 115. Kontantene fløt i selskapets VM-leiligheter i Tyskland. Foto: Privat
BADET I PENGER: Euroteam omsatte i 2006 for 221 millioner, i 2008 for 115. Kontantene fløt i selskapets VM-leiligheter i Tyskland. Foto: Privat Vis mer