Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her slår den frekke PIN- kode-tyven til mot Anne

Ville «hjelpe» med barnevogna. Nå er han dømt til to og et halvt års fengsel.

LØFTET: Den ene av gjerningsmennene tok lommeboka fra veska, mens en av de andre «hjalp» til med barnevogna. Foto: Politiet
LØFTET: Den ene av gjerningsmennene tok lommeboka fra veska, mens en av de andre «hjalp» til med barnevogna. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To polske svogere er dømt til henholdsvis to og et halvt år og elleve måneders fengsel for en rekke såkalte PIN-kode-snappinger.

De to har ifølge politiet spesialisert seg på å observere folks PIN-koder i kiosker eller minibanker, før de stjeler lommeboka og tømmer kortene. Den ene av mennene er dømt for seks slike forhold, den andre tre.

Den ene av dem slo til mot Anne Buan da hun skulle ta toget fra Oslo S til Bergen 3. oktober i fjor.

- Jeg merket ikke at lommeboka var borte før jeg kom til hotellet i Bergen, sier Buan til Dagbladet.
  Med bæresele og barnevogn Hun reiste med sin sju måneder gamle datter i bæresele på magen og hadde med barnevogn og bagasje i tillegg. Da hun skulle om bord i toget, kom det en fremmed mann og spurte om han skulle hjelpe henne med vogna.

Han ble stående en stund med vognen løftet og Anne måtte til slutt be ham sette ned vogna.
 
- Han holdt den sikkert løftet lenge fordi de trengte litt tid, sier Buan.

I forkant hadde en kvinne som samarbeidet med mennene observert PIN-koden da Buan handlet på Narvesen.
 
- Det er veldig frekt og ubehagelig at noen holder på sånn, sier hun.

Svir Roar H. Kvassheim, leder av Oslo-politiets spesialsatsning mot lommetyverier, er godt fornøyd med dommen.

- Når straffene blir på over to år, så svir det litt, sier Kvassheim til Dagbladet.

Mennene er tidligere dømt for tyveri i Sverige, Danmark, Tyskland, Italia og Finland. De har erkjent forholdene som politiet kunne dokumentere, men ikke villet forklare seg utover det.

Han sier det er viktig for politiet å ta nettopp tyver som dette.

- Dette er profesjonelle lommetyver som tjener store penger, sier Kvassheim.

Skaper forvirring Metoden deres beskrives slik i dommen: De har plukket seg ut en person, gjerne med mye bagasje/barnevogn eller
lignende, og gjerne ved trafikknutepunkter. Dette har gjerne skjedd i rushtiden. Så har man observert koden når vedkommende har brukt bankkortet sitt, og samtidig sett hvor kortet ble lagt etterpå. Deretter har de involverte sørget for at det har blitt noe kaotisk rundt kortinnehaveren. I dette kaoset har de involverte stjålet lommebok med bankkort. Straks deretter er kortet tappet for penger i en eller flere minibanker, heter det i dommen.

I en av sakene gikk tyvene etter en tobarnsmor som hadde en cello på ryggen. Tyvene prøvde å hindre henne å gå på bussen etter at de to barna hadde gått om bord. Et annet av ofrene var en 80 år gammel kvinne.

MEDSAMMENSVOREN: En kvinnelig medhjelper (til venstre) observerte at Anne Buan tastet koden på Narvesen på Oslo S . Foto: Politiet
MEDSAMMENSVOREN: En kvinnelig medhjelper (til venstre) observerte at Anne Buan tastet koden på Narvesen på Oslo S . Foto: Politiet Vis mer

Ingen av ofrene fikk med seg at de ble bestjålet.

De to mennene har ifølge politiet pendlet mellom Oslo og Gdansk. De bodde på Bogstad Camping og på rommet deres fant politiet diverse klær, capser, luer, briller og annet utstyr. Politiet mener mennene bevisst har endret utseende etter noen av forholdene, og at de for eksempel har tatt på seg hodeplagg og briller etter hendelser.

- Overrasket Roar H. Kvassheim sier dommen viser at arbeidet gruppa hans gjør nytter.

- Dette er en type sak som ikke hadde blitt oppklart, hvis vi ikke hadde hatt en egen gruppe som jobber spesielt med disse sakene.

- Vi innhentet videobilder og ved systematisk jobbing fant vi ut at disse sakene hang sammen. Men det var fortsatt en del arbeid som sto igjen. Vi hadde bilder av gjerningspersonene, men identiteten var fortsatt ukjent. De ble til slutt sporet opp av våre betjenter siden de fortsatt bedrev lommetyverier i Oslo, sier Kvassheim.

Anne Buan trodde ikke tyvene ville bli tatt da hun anmeldte saken.

- Jeg ble veldig glad da politiet sa at de var tatt og positivt overrasket over at de prioriterte saken, sier Buan, som selv er advokat.

TOK UT UMIDDELBART: Mannen gikk rett til minibanken etter tyveriet. Han er dømt for ni tilfeller av PIN-kode-snapping og 18 tyverier. Foto: Politiet
TOK UT UMIDDELBART: Mannen gikk rett til minibanken etter tyveriet. Han er dømt for ni tilfeller av PIN-kode-snapping og 18 tyverier. Foto: Politiet Vis mer
Hele Norges coronakart