Her slår fortsatt kirkeklokka for Hitler

Frykter at den blir monument for nynazister i Østerrike.

RINGER FORTSATT: Her er klokken som hyller nazistæraen og Hitler. Foto: AP Photo/Hannes Kammerstaetter
RINGER FORTSATT: Her er klokken som hyller nazistæraen og Hitler. Foto: AP Photo/Hannes KammerstaetterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Østerrike ringer kirkeklokka i den lille landsbyen Wolfpassing en gang i timen. Nå har den østerrikske regjeringen solgt det gamle slottet med byens kirketårn og dets kirkeklokke. Dette skaper stor debatt, da denne kirkeklokka er veldig spesiell.

Kirkeklokka er prydet med et hakekors, og var en hyllest til Adolf Hitler.

Denne etterlevningen etter andre verdenskrig, og nazismen, har vært oversett av myndighetene i Østerrike, helt til nå.

Ringt videre i 80 år Kirkeklokka har vært gjemt i kirketårnet på et gammelt slott i nesten 80 år. Det ble satt opp av «Der Führer» sine tilhengere i 1939, og overlevde fallet av Hitlers Tyskland i 1945.

Etter det tredje rikets fall var Sovjetunionens soldater stasjonert i det gamle slottet i et tiår. I tillegg til dette overlevde kirkeklokka de østerrikske forsøkene på å anerkjenne, og rette opp i, sine tidligere handlinger fra disse mørke åra.

Noen av disse forsøkene fokuserte på å identifisere gjenstander fra krigsepoken, og sørge for at de ble fjernet eller puttet i en historisk kontekst, melder AP.

Kirkeklokka hyller at Hitler gjorde Østerrike til en del av det tyske rike i 1938, en handling som ble støttet av de fleste av nasjonens borgere.

Foreneren Den beskriver Hitler som den som «samlet Tyskland, og føreren til alle tyskere» og at han «frigjorde Østerrike fra åket av undertrykkelse av utenlandske elementer, og brakte det hjem til det stor-tyske riket».

Den lokale historikeren Johannes Kammerstaetter sier at de fleste av landsbyens innbyggere har visst om kirkeklokka. Men borgermesteren i byen, Josef Sonnleitner, sier at innbyggerne ikke hadde noen anelse da media forrige måned rapporterte  om «Führer-klokka».

Uansett har nå regjeringens salg av slottet, og dets historiske innhold, gjort kirkeklokka til et tema utenfor den lille byen med sine 1500 innbyggere.

- Bør graves ned Historikeren Kammerstaetter har formelt spurt statsadvokatene om å undersøke om regjeringens salg av kirkeklokka er en kriminell handling, da kirkeklokka hyllest av æraen er ulovlig i Østerrike.

Raimund Fastenbauer er en høytstående tjenestemann i Wiens jødiske samfunn. Han reiser andre bekymringer i tillegg. Andre Hitler-minnesmerker, som huset i den østerrikske byen Braunau, der Hitler ble født, har blitt et sted hvor nynazister trekkes til.

- Jeg tror det beste er om kirkeklokka forsvinner, og blir gravd ned i jorda et sted, sier han.

Myndighetene sier at salget var lovlig, i tillegg til avgjørelsen om å beholde kirketårnet og kirkeklokka som en del av slottet de solgte.

Bekymringene blir ikke mindre av at den nye eieren, Tobias Hafnagl, ikke opplyser hva han planlegger gjøre med kirkeklokka.

FØREREN: Adolf Hitler er et idol for nynazister. Foto: AFP
FØREREN: Adolf Hitler er et idol for nynazister. Foto: AFP Vis mer