Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her slår hysj-granskerne til mot E-tjenesten

Undersøker bekymringsmeldinger om «Fagarkivet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, var svært mannsterke da de klokka 15.30 tirsdag denne uka dukket opp i resepsjonen til Havnelageret i Oslo sentrum og ba om tilgang til et bestemt kontorlokale.

I forkant hadde utvalgsmedlemmene vært samlet i sine kontorer i Akersgata. Bakgrunnen for det uvanlige tilsynet er etter det NRK og Dagbladet erfarer at personer i etterretningsmiljøet har slått alarm om det som internt kalles «Fagarkivet», der sensitive opplysninger om flere hundre nordmenn og mange av deres familiemedlemmer skal være lagret.

Først etter fire timer inne i Forsvarets lokaler, klokka 19.28, var EOS-utvalget ferdige for kvelden.

På eget initiativ Utvalgets leder Eldbjørg Løwer, var ordknapp da Dagbladet og NRK møtte henne på vei ut gjennom ståldøra som leder inn til det som skal være den hemmeligste delen av E-tjenesten. Ett døgn seinere kunne Løwer imidlertid bekrefte at saken dreier seg om en svært sensitiv del av E-tjenestens arkivsystem.

AKSJONERER: Leder Eldbjørg Løwer og EOS-utvalget hadde tilsyn hos Etterretningstjenestens lokaler i Havnelageret i Oslo tirsdag.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
AKSJONERER: Leder Eldbjørg Løwer og EOS-utvalget hadde tilsyn hos Etterretningstjenestens lokaler i Havnelageret i Oslo tirsdag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi jobber med ulike saker og vi får informasjon som gjør at vi tar opp saker på egen hånd, på eget initiativ. Vi har hatt informasjon om at vi bør se på dette arkivet fra før sommeren, og vi har fått ytterligere informasjon i august. Vi diskuterte dette på utvalgets møte 20. august, og da bestemte vi at vi skulle foreta en uanmeldt inspeksjon. Det var det vi gjorde tirsdag, sier Løwer til NRK og Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere om EOS-utvalget har vært på tilsyn ved den aktuelle avdelingen tidligere.

- Jeg har ingen annen kommentar nå fordi vi har vår måte å jobbe på og rapporterer på ordinær måte til Stortinget, sa Løwer i Havnelageret på tirsdag.

Ordknappe Kontorene der EOS-utvalget slo til ligger i samme bygning som en rekke andre bedrifter, blant dem Dagbladets redaksjon, nyhetsbyrået NTB Scanpix og en stor avdeling i NAV. Det er velkjent at Forsvaret er leietaker i Havnelageret - der det blant annet avholdes sesjon - men ingen utenforstående har kjent til at en av etasjene rommer så sensitive mannskaper og dokumenter som arkivsaken kan tyde på.

ORDKNAPP: Leder Eldbjørg Løwer i EOS-utvalget var ordknapp etter tilsynet tirsdag, men bekreftet at de var der i forbindelse med Etterretningstjenesten.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ORDKNAPP: Leder Eldbjørg Løwer i EOS-utvalget var ordknapp etter tilsynet tirsdag, men bekreftet at de var der i forbindelse med Etterretningstjenesten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Under tirsdagens aksjon hadde Løwer følge av nestleder Svein Grønnern og utvalgsmedlemmene Theo Koritzinsky, Hans J. Røsjorde og Wenche Arntzen - sistnevnte best kjent som tingrettsdommer i Breivik-rettssaken. Utvalget var etter det Dagbladet og NRK forstår forsterket med minst tre ansatte i sekretariatet, blant andre juridiske rådgivere og en teknisk ekspert.

Flere uker Etter tilsynet ville Løwer ikke si noe om hva utvalget hadde funnet - eller hvilken velkomst hun hadde fått under det uanmeldte besøket. De andre utvalgsmedlemmene henviste kun til lederen.

- Jeg kan ikke si noen ting, opplyste Hans Røsjorde mens han ventet på heisen på utsiden av etterretningskontoret.

Etter det Dagbladet forstår vil utvalget nå bruke flere uker på å finne ut om den aktuelle arkivføringen i E-tjenesten er i henhold til lover og regler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling