Her slår hysj-granskerne til mot E-tjenesten

Undersøker bekymringsmeldinger om «Fagarkivet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, var svært mannsterke da de klokka 15.30 tirsdag denne uka dukket opp i resepsjonen til Havnelageret i Oslo sentrum og ba om tilgang til et bestemt kontorlokale.

I forkant hadde utvalgsmedlemmene vært samlet i sine kontorer i Akersgata. Bakgrunnen for det uvanlige tilsynet er etter det NRK og Dagbladet erfarer at personer i etterretningsmiljøet har slått alarm om det som internt kalles «Fagarkivet», der sensitive opplysninger om flere hundre nordmenn og mange av deres familiemedlemmer skal være lagret.

Først etter fire timer inne i Forsvarets lokaler, klokka 19.28, var EOS-utvalget ferdige for kvelden.

På eget initiativ Utvalgets leder Eldbjørg Løwer, var ordknapp da Dagbladet og NRK møtte henne på vei ut gjennom ståldøra som leder inn til det som skal være den hemmeligste delen av E-tjenesten. Ett døgn seinere kunne Løwer imidlertid bekrefte at saken dreier seg om en svært sensitiv del av E-tjenestens arkivsystem.

- Vi jobber med ulike saker og vi får informasjon som gjør at vi tar opp saker på egen hånd, på eget initiativ. Vi har hatt informasjon om at vi bør se på dette arkivet fra før sommeren, og vi har fått ytterligere informasjon i august. Vi diskuterte dette på utvalgets møte 20. august, og da bestemte vi at vi skulle foreta en uanmeldt inspeksjon. Det var det vi gjorde tirsdag, sier Løwer til NRK og Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer