Her slår hysj-granskerne til mot E-tjenesten

Undersøker bekymringsmeldinger om «Fagarkivet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, var svært mannsterke da de klokka 15.30 tirsdag denne uka dukket opp i resepsjonen til Havnelageret i Oslo sentrum og ba om tilgang til et bestemt kontorlokale.

I forkant hadde utvalgsmedlemmene vært samlet i sine kontorer i Akersgata. Bakgrunnen for det uvanlige tilsynet er etter det NRK og Dagbladet erfarer at personer i etterretningsmiljøet har slått alarm om det som internt kalles «Fagarkivet», der sensitive opplysninger om flere hundre nordmenn og mange av deres familiemedlemmer skal være lagret.

Først etter fire timer inne i Forsvarets lokaler, klokka 19.28, var EOS-utvalget ferdige for kvelden.

På eget initiativ Utvalgets leder Eldbjørg Løwer, var ordknapp da Dagbladet og NRK møtte henne på vei ut gjennom ståldøra som leder inn til det som skal være den hemmeligste delen av E-tjenesten. Ett døgn seinere kunne Løwer imidlertid bekrefte at saken dreier seg om en svært sensitiv del av E-tjenestens arkivsystem.

AKSJONERER: Leder Eldbjørg Løwer og EOS-utvalget hadde tilsyn hos Etterretningstjenestens lokaler i Havnelageret i Oslo tirsdag.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
AKSJONERER: Leder Eldbjørg Løwer og EOS-utvalget hadde tilsyn hos Etterretningstjenestens lokaler i Havnelageret i Oslo tirsdag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi jobber med ulike saker og vi får informasjon som gjør at vi tar opp saker på egen hånd, på eget initiativ. Vi har hatt informasjon om at vi bør se på dette arkivet fra før sommeren, og vi har fått ytterligere informasjon i august. Vi diskuterte dette på utvalgets møte 20. august, og da bestemte vi at vi skulle foreta en uanmeldt inspeksjon. Det var det vi gjorde tirsdag, sier Løwer til NRK og Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere om EOS-utvalget har vært på tilsyn ved den aktuelle avdelingen tidligere.

- Jeg har ingen annen kommentar nå fordi vi har vår måte å jobbe på og rapporterer på ordinær måte til Stortinget, sa Løwer i Havnelageret på tirsdag.

Ordknappe Kontorene der EOS-utvalget slo til ligger i samme bygning som en rekke andre bedrifter, blant dem Dagbladets redaksjon, nyhetsbyrået NTB Scanpix og en stor avdeling i NAV. Det er velkjent at Forsvaret er leietaker i Havnelageret - der det blant annet avholdes sesjon - men ingen utenforstående har kjent til at en av etasjene rommer så sensitive mannskaper og dokumenter som arkivsaken kan tyde på.

ORDKNAPP: Leder Eldbjørg Løwer i EOS-utvalget var ordknapp etter tilsynet tirsdag, men bekreftet at de var der i forbindelse med Etterretningstjenesten.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ORDKNAPP: Leder Eldbjørg Løwer i EOS-utvalget var ordknapp etter tilsynet tirsdag, men bekreftet at de var der i forbindelse med Etterretningstjenesten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Under tirsdagens aksjon hadde Løwer følge av nestleder Svein Grønnern og utvalgsmedlemmene Theo Koritzinsky, Hans J. Røsjorde og Wenche Arntzen - sistnevnte best kjent som tingrettsdommer i Breivik-rettssaken. Utvalget var etter det Dagbladet og NRK forstår forsterket med minst tre ansatte i sekretariatet, blant andre juridiske rådgivere og en teknisk ekspert.

Flere uker Etter tilsynet ville Løwer ikke si noe om hva utvalget hadde funnet - eller hvilken velkomst hun hadde fått under det uanmeldte besøket. De andre utvalgsmedlemmene henviste kun til lederen.

- Jeg kan ikke si noen ting, opplyste Hans Røsjorde mens han ventet på heisen på utsiden av etterretningskontoret.

Etter det Dagbladet forstår vil utvalget nå bruke flere uker på å finne ut om den aktuelle arkivføringen i E-tjenesten er i henhold til lover og regler.

Dette er EOS-utvalget:

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten, EOS-utvalget, er et uavhengig kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. Rapporterer til Stortingets presidentskap. Sakene går derfra til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Utvalget har sju medlemmer og ledes av tidligere Venstre-politiker og forsvarsminister Eldbjørg Løwer.

De øvrige medlemmene er tidligere generalsekretær i Høyre, Svein Grønnern (nestleder), tidligere landbruksminister Gunhild Øyangen (Ap), tidligere SV-politiker Theo Koritzinsky, fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde (Frp), tidligere direktør i Lovdata, Trygve Harvold og tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen, kjent som dommer i Breivik-saken.

Utvalget har møte med PST hver annen måned og kan ta opp saker på eget initiativ.

- Vi gjør egne undersøkelser

Etterretningssjefen ville i går ikke gjøre ordinære intervjuer med NRK og Dagbladet om arkivsaken, men sendte i går ettermiddag en epost til redaksjonene med sitt syn på saken.

- E-tjenestens egne undersøkelser av de påstandene som fremsettes tilsier så langt ikke at det skal ha foregått virksomhet utover rammene i lov og instruks. Tjenesten er imidlertid svært glad for at EOS-utvalget nå på eget initiativ undersøker saken, og ser frem til resultatet av disse undersøkelsene, skriver generalløytnant Kjell Grandhagen i eposten.

- Kildene må nødvendigvis sjekkes ut for å forvisse oss om at de er pålitelige, og for å kunne ivareta deres og vår sikkerhet på en god måte. Etterretningsloven § 4 og etterretningsinstruksen § 5 gir klare rammer for tjenestens virksomhet på dette området, utdyper E-sjefen.

Han understreker viktigheten av kildearbeidet generelt.

- All virksomhet E-tjenesten driver retter seg mot mål i utlandet. Tjenesten er helt avhengig av personkilder i sin etterretningsinnsamling til støtte for norske myndigheter. En del av disse kildene er norske borgere som frivillig tar på seg den krevende oppgaven det er å gi informasjon om utenlandske forhold. Disse personene gjør en uvurderlig innsats for Norges sikkerhet, skriver Grandhagen.

Han gjorde det klart at han i går ikke ville svare på oppfølgingsspørsmål fra NRK og Dagbladet.

- Utover dette vil tjenesten nå ikke kommentere saken ytterligere, avslutter Grandhagen i eposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer