Her slår norske elitesoldater tilbake mot Taliban

Fortsatt harde kamper i Afghanistan etter koordinerte selvmordsangrep med Taliban-soldater utkledd som kvinner.

NORSKE SPESIALSTYRKER: Soldater fra norske spesialstyrker som har som oppgave å «mentorere» den afghanske innsatsstyrken CRU ble i dag kastet rett inn i kamphandlingene i Kabul.  Foto: Musadeq Sadeq / AP / NTB Scanpix
NORSKE SPESIALSTYRKER: Soldater fra norske spesialstyrker som har som oppgave å «mentorere» den afghanske innsatsstyrken CRU ble i dag kastet rett inn i kamphandlingene i Kabul. Foto: Musadeq Sadeq / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 19-tida var situasjonen ennå uavklart i Kabul og de andre byene etter et stort, koordinert angrep med blant annet selvmordsbombere og rakettdrevne granater.

I hovedstaden var angrepene i hovedsak rettet mot parlamentsbygningen, ambassadestrøket, kjente hoteller og ISAF-hovedkvarteret. Flere av angriperne barrikaderte seg i ulike bygninger i Kabul, og mange timer etter at tilslaget startet blir det ennå meldt om omfattende skuddvekslinger blant annet ved parlamentet.

En talsmann for Taliban, som sier de sto bak angrepene, har gjort det klart at dette bare er starten på en «våroffensiv».

TUNGT BEVÆPNET: De norske FSK-soldatene har langt mer avansert utstyr enn noen av sine afghanske kolleger. Her har de tatt dekning under kamphandlingene i Kabul i dag.
TUNGT BEVÆPNET: De norske FSK-soldatene har langt mer avansert utstyr enn noen av sine afghanske kolleger. Her har de tatt dekning under kamphandlingene i Kabul i dag. Vis mer

Tilslagene i dag var ifølge Taliban hevnen for henholdsvis videoen av amerikanske soldater som urinerte på afghanske lik, brenningen av koranen og massakren av sivile i Kandahar utført av en amerikansk soldat.

- Er med i kamphandlingene Forsvaret bekreftet i kveld offisielt at soldater fra de norske spesialstyrkene er ute i gatene og bistår de afghanske soldatene som nå prøver å slå tilbake.

- Norske soldater fra spesialstyrkene er med under kamphandlingene og mentorerer afghanske styrker fra deres Crisis Response Unit, sier pressetalsmann Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

Av hensyn til mannskapenes sikkerhet vil han ikke gå i detaljer om hvor de norske soldatene befinner seg eller hvilke trefninger de har vært involvert i.

FLERE NORDMENN: Her sikter enn av spesialsoldatene på en av bygningene der opprørere barrikaderte seg i ettermiddag. Foto: Massoud Hossaini / AFP / NTB Scanpix
FLERE NORDMENN: Her sikter enn av spesialsoldatene på en av bygningene der opprørere barrikaderte seg i ettermiddag. Foto: Massoud Hossaini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Spesialoperatørane i FSK vil følge det afghanske spesialpolitiet så lenge operasjonen pågår, skriver Forsvaret i en pressemelding.

To amerikanske journalister la i ettermiddag ut meldinger på Twitter om at en norsk soldat var skadd. Alt tyder på at dette er feil, ifølge Forsvaret.

- Heldigvis har vi ikke fått noen indikasjoner på at norsk personell er skadet, sa Myhre klokka 17.30.

Bygd opp av nordmenn Det er bare to uker siden soldatene fra Forsvarets spesialkommando ankom Kabul for å fullføre utdanningen av afghanerne i spesialpolitienheten Crisis Response Unit.

UTKLEDD SOM KVINNER: Mange av selvmordsangriperne hadde på seg burkaer og kvinneklær. Flere av dem ble drept før de nådde målene sine. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB Scanpix.
UTKLEDD SOM KVINNER: Mange av selvmordsangriperne hadde på seg burkaer og kvinneklær. Flere av dem ble drept før de nådde målene sine. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Norske styrker - vekselvis Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando (FSK)-  har tidligere drevet opplæring av CRU i periodene mars til oktober i 2007 og fra mars 2008 til oktober 2009, før oppdraget ble overtatt av New Zealand.

CRU er blant de best utstyrte og trente afghanske soldatene, og er helt sentrale i motangrepet som nå rettes mot Taliban.

Utkledd som kvinner Det er foreløpig uklart hvor mange som har blitt drept i de uoversiktlige angrepene, som pågikk sju forskjellige steder i hovedstaden og i minst tre andre byer. Ifølge Taliban var angriperne var utstyrt med bombevester, RPGer og håndgranater i tillegg til skytevåpen.

Mange av selvmordsbomberne utenfor Kabul hadde burkaer og var utkledd som kvinner.

KOORDINERTE ANGREP: Taliban gikk til angrep med blant annet rakettdrevne granater og bilbomber i Afghanistan i dag. Her afghanske soldater ved flyplassen i Jalalabad, som var blant en rekke steder som ble angrepet. Foto: Parwiz / Reuters / NTB Scanpix
KOORDINERTE ANGREP: Taliban gikk til angrep med blant annet rakettdrevne granater og bilbomber i Afghanistan i dag. Her afghanske soldater ved flyplassen i Jalalabad, som var blant en rekke steder som ble angrepet. Foto: Parwiz / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Minst 13 opprørere skal være drept fire forskjellige steder i landet, ifølge CNN. Ubekreftede meldinger går ut på at en rekke afghanske politifolk er skadd. Rundt 15 angripere skal være arrestert i live i Kunduz-provinsen.

- NORSK SOLDAT: Her er en norsk enhet i aksjon sammen med de afghanske sikkerhetsstyrkene, ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: Bay Ismoyo / AFP / NTB Scanpix
- NORSK SOLDAT: Her er en norsk enhet i aksjon sammen med de afghanske sikkerhetsstyrkene, ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: Bay Ismoyo / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer