Her slår opprørspolitiet

- 12 døde så langt, ifølge iransk statskanal.

HARDTSLÅENDE: Her blir en motorsyklist angrepet av politi med kølle i Teheran i dag. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
HARDTSLÅENDE: Her blir en motorsyklist angrepet av politi med kølle i Teheran i dag. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Også i dag har det vært sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Irans hovedstad Teheran.

Ferske bilder fra nyhetsbyråene viser politi som angriper motorsyklister med kølle. Et annet bilde viser en kvinne som jages av politiet under demonstrasjonene.

Løsnet skudd
Den iranske statskanalen IRIB melder at 12 er døde så langt. Det sier Frp-politiker Mazyar Keshvari til Dagbladet. Ifølge hans kontakter i Teheran ble det i 13.30-tiden i dag løsnet skudd mot 5-6 personer, som deltok i demonstrasjonene.

Et videoklipp publisert på YouTube viser også hvordan demonstranter plutselig snur og løper i motsatt retning når de hører lyden av skudd.

Rapportene om mer uro i hovedstaden Teheran, kommer samtidig med at landets omstridte president Mahmoud Ahmadinejad holdt en direktesendt pressekonferanse.

Der forsvarte Ahmadinejad gjennomføringen av fredagens valg og langet ut mot utenlandske medier, som han mener kommer med falske beskyldninger.

Spørsmålstegn
- 40 millioner mennesker har deltatt i prosessen. Hvordan kan de sette spørsmålstegn ved det? sa Ahmadinejad, og skjøv de iranske velgerne foran seg.

Både utenlandske medier og analytikere har stilt spørsmål ved presidentens klare valgseier. Ahmadinejads oppslutning på 63 prosent sammenliknet med motkandidaten Mir Hossein Mousavis 34 prosents oppslutning rimer dårlig med den usedvanlig høye valgoppslutningen.

I går reagerte Mousavis tilhengere med å kaste steiner og flasker mot opprørspolitiet og ropte slagord som «Død over diktatoren!». Mousavi, som sent fredag kveld erklærte seg som valgets vinner, oppfordret tilhengerne til å stå opp mot et regime «basert på løgner og diktatur».

Myndighetene svarte med å blokkere for SMS-kommunikasjon, Mousavis nettsider, Facebook og YouTube. Også mobilnettverket ble stengt i hovedstaden Teheran, noe som gjør det vanskeligere for demonstrantene å organisere seg.

20 års stillhet
Mousavi har i ettermiddag offisielt klaget valgresultatet inn for Vokterrådet, det religiøse lederskapet i Iran. I pressemeldingen som ble lagt ut på hans nettside går det fram at Mousavi ber om at valget annulleres.

Fortsatt er det uklart hvor Mousavi befinner seg. Noen meldinger går ut på at huset hans er omringet av politi og at han er satt under husarrest. Andre sier han er blitt fengslet. Mens andre ubekreftede meldinger går ut på at han er hjemme og holder møter, og står fritt til å komme og gå som han vil.

Mousavi, som snakker persisk, engelsk og arabisk, var statsminister under Iran-Irak-krigen i 1980-88.

Etter 20 års stillhet gjorde han comeback i politikken ved å stille som kandidat til presidentvalget. Mousavi beskrives som liberal, mer reformvennlig og mer sosialistisk orientert enn den tidligere reformvillige presidenten Mohammad Khatami.

OPPRØRSPOLITI: Også en annen motorsyklist fikk et ublidt møte med opprørspolitiet. Foto: REUTERS/SCANPIX
OPPRØRSPOLITI: Også en annen motorsyklist fikk et ublidt møte med opprørspolitiet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
JAGET: Denne kvinnen ble jaget av opprørspoliti under en demonstrasjon i dag. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
JAGET: Denne kvinnen ble jaget av opprørspoliti under en demonstrasjon i dag. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer
SLÅR LØS: En politimann løfter armen for å slå en reformtilhenger. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
SLÅR LØS: En politimann løfter armen for å slå en reformtilhenger. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer