Her slår politiet til mot familien på Furuset

Siktet for medvirkning til trippeldrap begått i Pakistan.

 STORAKSJON NATT TIL 19. MAI:  Store styrker fra Oslo politidistrikt med Beredskapstroppen i spissen slo til mot borettslaget på Furuset der den norsk-pakistanske bor en halv time før midnatt natt til første pinsedag. Foto: Privat.
STORAKSJON NATT TIL 19. MAI: Store styrker fra Oslo politidistrikt med Beredskapstroppen i spissen slo til mot borettslaget på Furuset der den norsk-pakistanske bor en halv time før midnatt natt til første pinsedag. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den yngste datteren i begynnelsen av 20-årene skal over en lang periode ha hatt et svært anstrengt forhold til flere av de andre nære familiemedlemmene om valg av egen kjæreste og livsledsager.

Ellers har familien på far (64), mor (51), eldstebror (29) og to yngre søster levd en svært tradisjonelt og fredelig norsk-pakistansk storfamilieliv.

Det var fram til Oslo-politiets beredskapstropp og store politistyrker i tillegg dundret inn i leiligheten på Furuset like før midnatt natt til 1. pinsedag, 19. mai.

I går ble far, mor og sønnen forelagt en alvorlig og svært sjelden siktelse i norsk målestokk - medvirkning til overlagt drap på to brødre og deres far i Gujrat i Punjab-provinsen i Pakistan noen dager i forkant.

Omkamp i lagmannsrett Oslo tingrett godtok politiets begjæring om varetektsfengsling i to uker med full isolasjon for far og mor. Men tingretten fant at det ikke var grunnlag for å fengsle sønnen. 

Der varslet politiet umiddelbart omkamp i lagmannsretten, og 29-åringen må være i politiets varetekt inntil lagmannsretten har behandlet saken på nytt.

- Han er sjeleglad for å bli trodd på at han ikke har noe på gjøre med det han er siktet for. Som forsvarer har jeg ikke en gang fått dokumentert at det er begått tre drap i Pakistan som siktelsen sier. Jeg satt sammen med 29-åringen i avhør 19. mai for trusler mot den yngste søsteren. Så blir han plutselig forelagt en siktelse for medvirkning til overlagt drap to dager etter. Verken han eller jeg vet hva som skal ha skjedd, sier advokat Tor Kjærvik til Dagbladet.

Hans klient har innrømmet at han har truet søsteren i et opphetet familiemøte for et halvt års tid sin.

 FENGSLINGSMØTE Politiadvokat Leif Morten Eide (til høyre) og advokat Johnny Veum, som forsvarer  den 51 år gamle kvinnen, i Oslo tingrett torsdag. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
FENGSLINGSMØTE Politiadvokat Leif Morten Eide (til høyre) og advokat Johnny Veum, som forsvarer den 51 år gamle kvinnen, i Oslo tingrett torsdag. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Kjærvik vil ikke komme inn på hvorfor trusselsituasjonen oppsto eller om konflikten hadde noe å gjøre med at den yngste søsteren skal ha vært kjæreste med en av de drepte brødrene.

- Fortvilet og hjertesyk Advokat Mette Yvonne Larsen satt sammen med den 64 år gamle siktede familien i lange politiavhør i pinsen før hun returnerte til Hamar og Vågå-saken.

- Klienten stiller seg uforstående til siktelsen. Det var en veldig fortvilet og hjertesyk eldre mann, sier Larsen til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere om det er gjort beslag, blant annet i mobiltelefoner.

Hennes advokatkollega Bendik Falck-Koslung var i kontakt med den ustraffede 64-åringen etter fengslingskjennelsen tirsdag.

- Vi skal møtes onsdag og bestemme om kjennelsen skal påkjæres, sier advokat Falch-Koslung til Dagbladet.

- Vennlige og fredelige Mangeårige naboer til de siktede beskriver familiemedlemmene som svært vennlige og fredelige.

Far kom til Norge fra Pakistan for 38 år siden, og jobbet på sykehus til han ble trygdet. Mor har vært hjemmeværende, og sønnen - som jobber på hotell - bor hjemme hos foreldrene sammen med sin kone og deres to barn.

Den eldste søsteren, hennes mann og barn bor et annet sted i Oslo-området, mens naboene ikke har sett så mye til den yngste søsteren den siste tiden.

 EN UVANLIG SIKTELSE:  Fungerende leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, presenterte en uvanlig siktelse i norsk målestokk. Far, mor og sønn er siktet for medvirkning til drap i et annet land mens de selv var i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix.
EN UVANLIG SIKTELSE: Fungerende leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, presenterte en uvanlig siktelse i norsk målestokk. Far, mor og sønn er siktet for medvirkning til drap i et annet land mens de selv var i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix. Vis mer

Det var hun som droppet på Politihuset 18. mai og anmeldte foreldrene og bror for delaktighet i trippeldrap i Pakistan.

Taust om æresdrap Oslo-politiet vil ikke si om det handler om æresdrap, men det var en melding til norsk politi som utløste etterforskningen. — Meldingen kom ikke fra Pakistan, men vi fikk opplysninger inn til Oslo politidistrikt, sier leder av voldsavsnittet, politioverbetjent Grete Lien Metlid til NTB. 

Politiet har også avhørt andre medlemmer av familien enn de siktede gjennom helgen.

 

 - SJELEGLAD FOR Å BLI TRODD:  Politiet påkjørte løslatelsen av den 29 år gamle sønnen i familien, som blir forsvart av advokat Tor Kjærvik. Arkivfoto: Truls Brekke/Dagbladet.
- SJELEGLAD FOR Å BLI TRODD: Politiet påkjørte løslatelsen av den 29 år gamle sønnen i familien, som blir forsvart av advokat Tor Kjærvik. Arkivfoto: Truls Brekke/Dagbladet. Vis mer