Her slår politiet til mot mistenkt narko-butikk i Oslo

Ni pågrepet i stor politiaksjon.

TATT: Her blir to narkosiktede familiemedlemmer ført ut i håndjern av sivilkledde politifolk fra butikken familien driver på Grønland i Oslo. Politiet undersøker om forretningen kan knyttes direkte til hasjsalg eller hvitvasking. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
TATT: Her blir to narkosiktede familiemedlemmer ført ut i håndjern av sivilkledde politifolk fra butikken familien driver på Grønland i Oslo. Politiet undersøker om forretningen kan knyttes direkte til hasjsalg eller hvitvasking. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 20-tida i går kveld tok sivilkledde politifolk seg på nytt inn i en dagligvarebutikk i Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig startet ransakinger av både en butikk på Majorstua og i flere leiligheter.

Oslopolitiet bekrefter overfor Dagbladet at aksjonen er en del av etterforskningen mot det store hasjnettverket i Tøyen- og Grønlands-området der det var store politiaksjoner både i september og desember i fjor. 

- Arbeidet med aksjonen har pågått gjennom hele natta. Ni personer ble pågrepet. To av dem ble regnet som kjøpere og ble dimittert, mens sju personer er arrestert. De sitter nå i avhør. I en leilighet der flere av de mistenkte oppholdt seg ble det beslaglagt en relativt stor mengde hasj, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

- Mulig hvitvasking Bakgrunnen for aksjonen var opplysninger om at flere av de involverte i nettverket skal ha gjenopptatt hasjsalg i betydelig skala til tross for de mange pågripelsene før nyttår.

Dermed slo politiet til på nytt blant annet mot de samme, tidligere Lime-forrentningene.

- Etter mange klager fra publikum om antatt narkotikasalg og politiets egne observasjoner, fikk vi for andre gang hjemmel til å ransake de to aktuelle butikkene. Det står sentralt i saken å avklare om butikkene er brukt til narkotikaomsetning og hvitvasking, sier etterforskningsleder Jan Erik Bresil ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

To av mennene som ble pågrepet i går var involvert i driften av dagligvarebutikkene, og skal tilhøre samme norskpakistansk familie som flere av de andre siktede.

Butikkene ble i går blant annet gjennomsøkt med narkotikahund. Politiet beslagla også kvitteringer og andre kasseopplysninger som skal undersøkes i den økonomiske delen av etterforskningen.

Politiet utelukker ikke enda flere aksjoner i saken, der totalt rundt 60 personer har vært pågrepet.

GRUNDIG RANSAKING: I butikken på Majorstua gjorde politiet blant annet søk med narkotikahund. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
GRUNDIG RANSAKING: I butikken på Majorstua gjorde politiet blant annet søk med narkotikahund. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Dette er resultatet av et svært godt samarbeid mellom Grønland politistasjon og Seksjon for organisert kriminalitet, sier Bresil.

Stort selgernettverk Politiet har tidligere bekreftet at de siktede i den norskpakistanske familien på Grønland regnes som hovedmenn i et nettverk som har styrt store deler av narkotikaomsetningen ved Grønland, Tøyen, Kampen og Ensjø i Oslo.

Etterforskerne mener selgerne har vært godt organisert, med både etablerte arbeidstider, fast territorium og «lønn». De aller fleste salgene har vært av hasj eller marihuana, men det skal også ha blitt avdekket salg av pulverstoffer.

- Narkosalget har skjedd hver eneste dag i mange timer. Vi kjenner til at selgere har hatt klokka 10 til 03 som arbeidstid. Selgere har fått betalt i både kontanter og stoff, sa etterforskningsleder Jan Erik Bresil til Dagbladet i desember.

Før politiet slo til ble salgsstedene regnet som Norges tredje største åpne rusmiljø fordi det også åpenlyst ble brukt narkotika i områdene.

- Kjøperne som er avslørt er fra hele Oslo, men har også kommet utenbys fra. Politiet har til tider observert at det har vært kø av kunder ved «utsalgsstedene». Kjøperne har kommet gående, syklende eller kjørende i egen bil eller drosje. De er både menn og kvinner, fra tidlig i tenåra til godt oppe i pensjonistalder, sa Bresil etter den forrige storaksjonen.

Det pågår også etterforskning av mulige leverandører til hasjnettverket.

Oslopolitiet jobber i tillegg fortsatt med spaning og patruljering for å beholde kontrollen på de kjente salgsstedene.

- Dette er en målrettet innsats for å prøve å få til en varig endring flere år framover. Vi har avdekket et marked som var enda større enn vi trodde. Politiet driver nå omfattende oppfølging for at ikke andre aktører skal komme inn og overta dette markedet, sa Stølen til Dagbladet for en måned siden.

ANHOLDT: En mann som var på jobb i butikken på Majorstua ble kontrollert av tjenestemennene men skal etterhvert ha blitt dimmitert. Foto: Øistein Norum Monsen
ANHOLDT: En mann som var på jobb i butikken på Majorstua ble kontrollert av tjenestemennene men skal etterhvert ha blitt dimmitert. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Selv om noen av de siktede var knyttet til drift av to daværende Lime Minipris-butikker, er hasjsaken ikke direkte knyttet til den store menneskehandel- og bedragerisaken i Lime-systemet som etterforskes av Romerike politidistrikt.

Det var i ettermiddag ikke kjent om noen av mennene som ble pågrepet i går og i natt, erkjenner straffskyld, da de ennå satt i avhør.

- Narkosalg siden nittitallet I 2007 ble både faren i den aktuelle norskpakistanske familien og fire av hans sønner dømt for å ha drevet med organisert hasjsalg for flere millioner gjennom en periode på fem år. 

«Det klart mest alvorlige forholdet er salg av narkotika, i det alt vesentlige hasj; en fortsatt forbrytelse over et tidsrom fra mai 2000 til desember 2005. Det kan imidlertid ikke være noe tvil om at virksomheten, som klart har fremstått som et familieforetagende, startet allerede en gang på slutten av 1990-tallet», het det i dommen fra Borgarting lagmansrett, som omfattet fem år.

Dommen slo fast at det var faren som var bakmann og organisator i familievirksomheten, blant annet ved å finansiere innkjøp av hasj og investere overskuddet både i Norge og i leiligheter i Pakistan. 

«Samtlige tre sønner anses for å ha kommet inn i virksomheten i ung alder, til dels svært ung alder», skrev retten i 2007-dommen.  

Politiet vil ikke kommentere rollefordelingen til de siktede i den nye hasjsaken.

BESLAG: Politiet tok blant annet med seg kvitteringer fra kasseapperatene til butikkene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BESLAG: Politiet tok blant annet med seg kvitteringer fra kasseapperatene til butikkene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer