Her slår ranerne til mot urmaker-forretningen i Kristiansand

Tre litauske menn i 20-årene avhøres i dag i forbindelse med ranet. De sjekkes også opp mot andre ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Klokken 12.50 gikk ransalarmen i Askeland Ur & Smykker i går. Tre menn stormet forretningen og truet de to ansatte med våpen mens de knuste monter og tok med seg et ukjent antall klokker. Det skal være snakk om et betydelig ransutbytte.

På videoen som et vitne fanget opp med sin mobiltelefon, ser vi ranerne løpe fra urmakeren som ligger midt i en travel gågate i Kristiansand.

Knuste monter og veltet hyllerDa politiet kom fram til butikken, var ranerne allerede forsvunnet.

- Politibetjentene på vakt var opptatt med å følge fanger til tannlege, derfor tok det noe tid før politiet kom til stedet, sier Geir Hansen, leder for etterforskningsseksjonen i Kristiansand.

Han beskriver ranet som relativt grovt.

- De butikkansatte ble truet med det de antok var ekte våpen samtidig som ranerne knuste flere monter og veltet hyller. Dette gikk veldig inn på de ansatte som oppfattet hendelsen som meget skremmende, sier Hansen.

Andre ran på tre ukerDet bekrefter eier av Askeland Ur & Smykker, Anders Askeland.

- Vi ser det som simpelt og ynkelig å true mennesker på denne måten. Selvsagt er det svært skremmende for personalet som ble utsatt for dette, sier Askeland til Dagbladet.

Han hadde ennå ikke rukket å fylle på butikken etter det forrige ranet som skjedde for tre uker siden. Den gang fikk maskerte ranere med seg klokker for halvannen million kroner.

- Etter det siste ranet har vi ikke mange varer igjen. De tok det som var igjen av stor verdi, sier Askeland.

Uvisst ransutbytteHan vet foreløpig ikke hvor store verdier ranerne fikk med seg, men forteller at det er snakk om et betydelig beløp.

Politiet antar at de tre pågrepne litauerne på 19, 20 og 22 år står bak ranet. De ble pågrepet to timer etter hendelsen i Froland utenfor Arendal.

- Flere vitner observerte dem og gav oss en beskrivelse. I forbindelse med ranet ble en rød Audi 80 stjålet. Litauerne ble pågrepet i en rød Audi, sier Geir Hansen, leder for etterforskningsseksjonen i Kristiansand.

Sjekkes mot andre ran
I løpet av dagen vil de tre mennene bli avhørt, og skal fremstilles for fengsling i morgen, opplyser Hansen.
Han bekrefter at de pågrepne mennene sjekkes opp mot andre ran som har skjedd den siste tiden.

- Vi utelukker ikke at de kan ha vært involvert i andre straffbare forhold. Nå sjekker vi bakgrunnen deres, hvor lenge de har vært i Norge og om de har oppholdstillatelse, sier Hansen, og legger til:

- Vi vet det er bølger av kriminelle som kommer fra enkelte land. Litauen er et land som er overrepresentert av kriminelle. Mange derfra inngår i denne typen kriminalitet i Norge.

Uvanlig med ran på dagtidPolitiet i Kristiansand er ikke vant til at denne typen ran skjer på høylys dag.

- Dette er helt uvanlig for oss på Sørlandet. Vi er vant til brekk på nattestid, sier Hansen.

Operasjonsleder i Agder politidistrikt, Frank Solås, mener det ikke hadde noe å si i forhold til pågripelsen av ranerne at en politipatrulje var opptatt med å følge fanger til tannlege da ranet skjedde.

- Vi hadde andre patruljer på vakt som var tilgjengelig på dette tidspunktet, sier Solås.

Han mener ikke politiet brukte lang tid før de var på plass, men kjenner ikke til hvor lang tid de faktisk brukte.