Her slår UP til mot trafikksinkene i sommer

De lager kø på veiene i Sommer-Norge.

SINKER: UP-patruljene holder et ekstra godt øye med trafikksinkene i sommer. Her er politibetjent Jørn Helle i aksjon ved Rekve i Hordaland i går kveld. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SINKER: UP-patruljene holder et ekstra godt øye med trafikksinkene i sommer. Her er politibetjent Jørn Helle i aksjon ved Rekve i Hordaland i går kveld. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REKVE/OSLO (Dagbladet): Det er søndag kveld på E39 ved Rekve mellom Bulken og Voss, og Dagbladet er med en UP-patrulje. Dette er en typisk strekning hvor trafikksinker blir stoppet.

- Trafikksinkene er ikke bare bobilturister fra utlandet, det er også nordmenn som kjører sakte, og det er ikke bare bobiler som lager køene heller. Jeg tror dette er et større problem på Vestlandet enn på Østlandet, sier distriktssjef i Haugaland og Sunnhordland Hordaland og Sogn og Fjordane politidistrikter, Leon Nordanger.

En ble stoppet
Sommertid er køtid, og det er flest turister med bobiler og campingvogner som er ansvarlige for kødannelsene, ifølge landets UP-distrikter. I sommer er sneglekjørerne en av farene i trafikken som UP holder et ekstra øye med.

I går ettermiddag var det fin flyt i trafikken og få kødannelser ved Rekve. Bare en personbil ble stoppet for å kjøre for sakte i løpet av kvelden. Det viste seg å være en øvelseskjører, og da fører og passasjer byttet plass fikk de kjøre videre. Mens patruljen var opptatt med å skrive ut fartsbot passerte et vogntog i sakte fart. Det ble ikke stoppet.

Beundrer naturen
Nordanger tror en av årsakene til sneglekjøring er at turister blir betatt av den vakre naturen. De vil nyte synet og ta bilder.

- Det kan selvfølgelig være andre ulike årsaker til at det går sakte i trafikken også. Da kan vi ikke gjøre så mye annet enn å snakke med bilførerne, og henstille om å la køen kjøre forbi, sier han.

Håndgemeng
- Trafikksinkene kan skape irritasjon for dem som blir liggende bak, og dette kan framprovosere farlige forbikjøringer. Slike situasjoner kan faktisk føre til håndgemeng, sier distriktsleder i Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal politidistrikter, Jan J. Halkjelsvik.

- Vi driver ingen spesiell form for kontroller på dette området, men hvis vi ser en bobil eller campingbil som ikke klarer å holde fartsgrensa, tar vi kjøretøyet til side slik at køen kan slippe forbi, sier Halkjelsvik.

Ingen bøter
- Hver sommer forsøker vi gjennom medier og informasjonsarbeid å fortelle ferieturistene at de må være flinke til å titte i speilet, og unngå at det danner seg kø bak dem. Hvis det går sakte, må man kjøre til siden og la folk slippe forbi, sier distriktsleder i Vest-Agder og Rogaland politidistrikter, Jon Steven Hasseldal.

Til tross for at trafikksinkene i noen tilfeller kan være en fare i trafikken, blir de ikke bøtelagt av UP.

- Det er ikke ulovlig å kjøre sakte, men det er ulovlig å være til hinder, sier konstituert distriktsleder Frode Henriksen i Romerike, Hedmark, Vestoppland og Gudbrandsdal politidistrikter.

- De som kjører sakte blir ikke bøtelagt, men vi tar dem som regel til side og gir en orientering om hvordan de bør kjøre. Vi kan ikke forlange at de skal kjøre ut på enhver avkjørsel for å slippe andre forbi, men når de danner køer som går over mange kilometer, bryter vi inn, sier Jan. J. Halkjelsvik, som mener man kan vinne mye på å veilede sjåførene.

- Hittil har jeg ikke opplevd at patruljene har anmeldt noen som kjører for sakte. Vi kan ikke gi dem som kjører sakte et forenklet forelegg. Hvis det blir snakk om en straffereaksjon, kan forholdet anmeldes. Men noe slikt har jeg ennå ikke opplevd, legger han til.

- Trafikksinker har vi et ekstra øye på om sommeren, men vi prioriterer kamp mot høy fart og rus i likhet med resten av Norge, sier distriktsleder i Troms, Vest-Finnmark og Øst-Finnmark politidistrikter, Geir Marthinsen.