SAMMENSTØT: Demonstranter gikk til angrep på gresk politi i dag, både i Aten og i Thessaloniki. Foto: Scanpix/EPA
SAMMENSTØT: Demonstranter gikk til angrep på gresk politi i dag, både i Aten og i Thessaloniki. Foto: Scanpix/EPAVis mer

Her slåss grekere med politiet

Gateslag etter at 15-åring ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tidligere i dag:

Opptøyer i Hellas

Hellas rystes av de verste opptøyene på flere år etter at en 15-åring ble skutt og drept av politiet. Søndag samlet tusenvis av grekere seg til protestmarsjer i Aten og Thessaloniki.

I Thessaloniki gikk om lag 2.000 demonstranter til byens politistasjon, mens tusenvis av andre samlet seg i Aten for å gjøre det samme der.

Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos har bedt demonstrantene om å beherske seg slik at det ikke bryter ut nye opptøyer.

Men i Thessaloniki ble både biler, banker og butikker stukket i brann, og kort tid etter brøt det også ut nye opptøyer i Aten, der vinduer på banker og butikker ble knust. Søndag ble en politimann skadd i gateslagene.

Opptøyene brøt først ut lørdag kveld like etter at politiet skjøt og drepte en 15-åring.

- Angrep politiet

De to politimennene som var innblandet i episoden, skal ha blitt angrepet av en gruppe med 30 ungdommer før gutten ble skutt, ifølge politiet. Episoden skjedde mens de patruljerte i Exarchia-distriktet i sentrum, der mange venstreradikale og anarkistiske ungdommer holder til og ofte havner i sammenstøt med politiet.

Ifølge politiet ble det både kastet stein og brannbomber mot politibilen, og en av politimennene skal ha reagert med å gå ut av bilen og avfyre tre skudd, hvorav det ene traff 15-åringen i brystet. Han døde senere av skadene.

Øyenvitner har imidlertid en helt annen historie og mener at politiet har begått et «kaldblodig drap». De sier at det kun var en verbal konflikt og hevder at politiet skjøt rett inn i gruppen.

Korfu og Kreta

Protestene begynte i hovedstaden, men spredte seg så til landets nest største by Thessaloniki, og flere andre greske byer. Også på øyene Kreta og Korfu var det demonstrasjoner mot politidrapet. Flere hundre mennesker har vært innblandet i slåsskamper mot politiet som svarte med å bruke tåregass.

I Atens mest kjente handlegate, Ermou, lå glass, murbiter og stein strødd søndag morgen. Flere titall butikker har fått vinduene knust og er svarte av sot.

Spisestedene og kafeene i gata var imidlertid uskadd, og holdt som vanlig åpent utover søndagen.

Politimann arrestert

Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos lover grundig etterforskning av drapet på gutten. Han sier også at politimennene som var innblandet i skytingen, kan vente seg en streng straff dersom det viser seg at de opptrådte uansvarlig.

Politimannen som skjøt, ble søndag arrestert. Kollegaen hans er suspendert, sammen med sjefen for politistasjonen i Exarchia.

Pavlopoulos har tilbudt seg å gå av, men statsminister Costas Karamanlis sier han ikke ønsker det.0

Karamanlis sendte søndag kondolanser til den drepte 15-åringens familie.

Ifølge politiet ødela ungdommer i alt 31 butikker, ni bankfilialer og 25 biler natt til søndag. I alt 24 politifolk ble skadd, og en av dem lå fortsatt på sykehus søndag morgen. Seks personer er arrestert. (NTB)


MIDT I ATEN: Demonstrasjonene ble voldelige i Hellas i dag. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI
MIDT I ATEN: Demonstrasjonene ble voldelige i Hellas i dag. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI Vis mer