Israel- og Palestina-konflikten:

Her slåss israelere mot hverandre

Det blir stadig vanskeligere å være en israelsk fredsaktivist.

ISRAELERE I KAMP: Israelske soldater og grensepoliti arresterer en israelsk fredsaktivist under en demonstrasjon i den palestinske byen Hebron. Det blir stadig vanskeligere å kritisere Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza, ifølge israelske fredsaktivister. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / Scanpix
ISRAELERE I KAMP: Israelske soldater og grensepoliti arresterer en israelsk fredsaktivist under en demonstrasjon i den palestinske byen Hebron. Det blir stadig vanskeligere å kritisere Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza, ifølge israelske fredsaktivister. Foto: Mussa Qawasma / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STADIG NYE HUS: Et israelsk og amerikansk flagg er plassert på et av de mange takene på ulovlige israelske bosettingshjem bygget i Øst-Jerusalem, som skulle være palestinernes del av den hellige byen. Rundt 200 000 bosettere bor i Øst-Jerusalem, mens 400 000 israelske settlere bor i hus bygget på palestinske Vestbredden. Foto: Ahmad Gharabli / Afp / Scanpix
STADIG NYE HUS: Et israelsk og amerikansk flagg er plassert på et av de mange takene på ulovlige israelske bosettingshjem bygget i Øst-Jerusalem, som skulle være palestinernes del av den hellige byen. Rundt 200 000 bosettere bor i Øst-Jerusalem, mens 400 000 israelske settlere bor i hus bygget på palestinske Vestbredden. Foto: Ahmad Gharabli / Afp / Scanpix Vis mer

Denne uka ble det klart at den israelske regjeringen sier ja til å bygge over 1100 nye ulovlige bosetterhjem på den okkuperte Vestbredden. I tillegg ble det avslørt at israelsk militære skyter med skarp ammunisjon mot ubevæpnede palestinske demonstranter. Minst ti er drept, flere skutt i hodet.

Uten at dette førte til protester i Israel.

- Skyldfølelsen vår døde for lenge siden, sier mannen som omtales som Israels mest forhatte individ, den israelske Ha'aretz-journalisten Gideon Levy.

Drapstrusler

FORHATT MANN: Den israelske journalisten Gideon Levy blir jevnlig skjelt ut og kalt landsforræder - og omtales stadig som Israels mest forhatte mann. - Det lever jeg godt med. Min oppgave er å fortelle om overgrepene som begås under den israelske okkupasjonen. For at ingen skal kunne si at de ikke visste, sier Levy. Foto: Gil Cohen-Magen / Afp / Scanpix
FORHATT MANN: Den israelske journalisten Gideon Levy blir jevnlig skjelt ut og kalt landsforræder - og omtales stadig som Israels mest forhatte mann. - Det lever jeg godt med. Min oppgave er å fortelle om overgrepene som begås under den israelske okkupasjonen. For at ingen skal kunne si at de ikke visste, sier Levy. Foto: Gil Cohen-Magen / Afp / Scanpix Vis mer

Hver uke drar Levy og fotografen Alex Levac til Vestbredden for å fortelle historier om hva som skjer på den ulovlige israelsk-okkuperte Vestbredden. Artiklene skaper enormt sinne hos mange israelere, som spytter, slår og sender drapstrusler til journalist Levy.

- Jeg nekter å gi opp. Fordi ingen israelere skal kunne si at de ikke visste om okkupasjonen og forbrytelsene som den israelske hæren står bak, sier Levy til Dagbladet.

Levy er langt fra alene om å føle egne landsmenns vrede. Den israelske organisasjonen Peace Now overvåker bosettingsbyggingen på Vestbredden, og kritiserer stadig regjeringens politikk.

- Regjeringens massive utbygging av bosetninger på palestinsk land ødelegger for en tostatsløsning - og muligheten for fred mellom israelere og palestinere. Problemet er at israelere flest ikke bryr seg lenger. De er desillusjonerte, sier Brian Reeves, talsperson i Peace Now.

Nekter å gi opp

OKKUPASJON = DØD: En aktivist utkledd som mannen med ljaåen viser til motstand mot Israels okkupasjon av Gaza under en demonstrasjon som er organisert av israelske Coalition of Women for Peace. Foto: Tsafrir Abayov / Ap / Scanpix
OKKUPASJON = DØD: En aktivist utkledd som mannen med ljaåen viser til motstand mot Israels okkupasjon av Gaza under en demonstrasjon som er organisert av israelske Coalition of Women for Peace. Foto: Tsafrir Abayov / Ap / Scanpix Vis mer

Han mener regjeringens politikk gjør at Israel blir stadig mer isolert og forhatt i verden. Og at den israelske fredsaktivist- og venstresida skrumper inn.

- Det blir stadig vanskelig å være fredsaktivist i Israel, men vi kan ikke gi opp håpet, sier Reeves.

Tanya Rubenstein koordinerer gruppa Coalition of Women for Peace, og er stadig på demonstrasjoner og markeringer, både i Israel og sammen med palestinere på Vestbredden. I tidligere jobber holdt hun sine politiske meninger skjult.

- Det er vanskelig å være mot den israelske okkupasjonen. Israelere flest mener at du er imot Israel om du kritiserer okkupasjonen, sier Rubenstein.

- Voldelig hær

Denne helga drar israelske aktivister til den palestinske landsbyen Nabi Saleh, der de skal markere sin støtte til den palestinske tenåringen Ahed Tamimi, som sitter i israelsk fengsel for å ha slått en israelsk soldat etter at fetteren hennes ble skutt i hodet, og skadd for livet. Vel vitende om at de antagelig blir angrepet og møtt med tåregass - av israelske soldater.

- Både israelske og palestinske aktivister vil bli angrepet. Hæren vår går veldig voldelig til verks, så det blir nok både tåregass og skyting, sier Rubenstein.

Under demonstrasjoner i Israel, i Tel Aviv, Haifa og Jerusalem, er det vanlig at hun og de andre aktivistene israelske aktivistene blir skjelt ut, får kastet stein og andre gjenstander på seg - av andre israelske medborgere.

- Å være aktivist i Israel blir verre og verre. Vi har alltid opplevd trusler og hat, men de siste åra øker brutaliteten mot oss voldsomt. Spesielt fra høyrevridde grupper, fra egen hær og politi, sier Rubenstein.

- Press Israel

Fredsaktivisten mener dette skyldes endring i den politiske debatten, men også hva barn og unge blir opplært til på skolen.

- I dag lærer skolebarn at det viktigste er at Israel er en jødisk stat, og at dette er overordnet menneskerettigheter og demokrati. Hvis du kritiserer okkupasjonen, blir sett på som en forræder, sier hun.

Å bli kalt forræder og landssviker, vet Gideon Levy alt om. Likevel fortsetter han å skrive.

- Volden og uretten mot palestinere i Gaza og på Vestbredden vil fortsette så lenge vi israelere klarer å stenge ute alt uretten som begås. Den israelske samvittighet og skyldfølelse ble drept for lenge siden, og gjenoppstår ikke før verden våkner og presser Israel, slik de gjorde i Sør-Afrika, sier han.

- Kom hit og lær

DEMONSTRASJON: Over 400 palestinske protestanter ble skadd da israelske soldater avfyrte skarpe skudd. Nå slaktes Israels regjering av egen israelsk organisasjon. Video: Btselem /Foto: Wisam Nassar / dpa / Scanpix Vis mer

Rubenstein har følgende melding til nordmenn som er opptatt av å finne en løsning på den tilsynelatende evigvarende konflikten mellom Israel og palestinerne.

- Både palestinske og israelske aktivister motarbeides av egne regjeringer og innbyggere. For å få en slutt på konflikten, er vi avhengige av hjelp utenfra. Det siste året nektes stadig flere mennesker inngang til Israel når de lander på flyplassen i Israel, sier hun og fortsetter:

- Vi trenger internasjonal støtte og hjelp utenfra. Regjeringen vår forsøker å holde folk ute sånn at dere ikke skal se all uretten som skjer, men dette må dere ikke godta. Kom, se hva som skjer og hjelp oss. Vi kan ikke slutte å håpe om fred.

TATT AV SINE EGNE: Israelsk grensepoliti tar med seg en israelsk fredsaktivist bort fra en demonstrasjon i den palestinske byen Betlehem. Foto: Musa al Shaer / Scanpix
TATT AV SINE EGNE: Israelsk grensepoliti tar med seg en israelsk fredsaktivist bort fra en demonstrasjon i den palestinske byen Betlehem. Foto: Musa al Shaer / Scanpix Vis mer