- Her slipper vi å bli jaget bort

Over 100 rumenere har bosatt seg rundt Sofienberg kirke i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt Sofienberg kirke, som ligger i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo, har rundt hundre personer slått seg ned, de fleste av dem er fra Romania, og livnærer seg i Oslo ved å tigge på gata.

Madrasser og biler Langs gjerdene i parken er det bygget telt av planker og presenninger, på den andre av kirka står det parkert store minibusser og varebiler parkert langs hele gjerdet. På bakken ligger det madrasser, og klær er hengt opp til tørk på gjerder og tørkesnorer.

- Før bodde jeg i bilen på en parkeringsplass, det er mye bedre å bo her, sier Ginea Cipica, som står sammen med tre andre menn og fikser en av bilene.

Han forteller at de har det de trenger der. De kan bruke gratistoalettene som står ute i parken, og kan også hente vann fra parken.

- Slipper politiet På bakken sitter det tre kvinner rundt en primus, som varmer opp mat i en kasserolle. De trekker seg etter hvert inn i en bil, der de sitter på en madrass i bagasjerommet.

- Vi har bodd på gata og på parkeringsplasser, og det er bra å bo her, sier Viorel. Han forteller at grunnen til at han kom til Norge er at mulighetene for å tjene penger er mye bedre her enn i Romania.

Kompisen hans, Robert Malagiac (26) forteller at det beste med å bo ved kirka er at de slipper å bli jaget bort.

- Her slipper vi å bekymre oss for politiet, sier han. Robert er i Norge for å jobbe, og planlegger å reise tilbake til Romania om to uker.

Lekeplassen Han forteller at mottagelsen i Norge har vært blandet.

BODDE I BILEN:  Ginea Cipica forteller at han bodde i bilen før han flyttet inn på området rundt Sofienberg kirke. 
Foto: Håkon Eikesdal
BODDE I BILEN: Ginea Cipica forteller at han bodde i bilen før han flyttet inn på området rundt Sofienberg kirke. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Jeg skjønner hvordan det er for dere som bor her. Vi møter gode folk og dårlige folk, det ene hyggelige mennesket er mye viktigere enn de andre, sier Malagiac.

Utenfor gjerdet er Sofienbergparken, der leker mange små barn på lekeplassen, og andre lufter hundene sine.

- Jeg har ikke noe i mot at de er der, ett sted må de jo få være, sier Linda Valberg, som er i parken med Susanne (4).

Toaletter I parken er det plassert ut flere gratistoaletter, da Dagbladet var der sto tre menn og rengjorde ett av toalettene. De forteller at gratistoalettene generelt er veldig tilgriset.

Det toalettet de sto og rengjorde hadde blant annet avføring i urinalet.

Håper de får ro Talsmann og prost for Sofienberg kirker, Ingar Seierstad, sier at kirken ikke har vært i kontakt med politiet, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt.

- Vårt utgangspunkt som kirke blir å knytte kontakter og få i gang samtaler med myndighetene for å finne en løsning som gir disse menneskene en større grad av menneskeverd, sier Seierstad til Dagbladet.

- Selv om dette kan ligne på kirkeasyl er det for oss noe annet. Vi håper at de kan få litt mer ro med kirken som bakteppe, sier han.

GRATISTOALETTER: Tre menn fra Oslo kommune refjorde ett av gratistoalettene i Sofienbergparken. De fortalte at gratistoalettene generelt er veldig tilgriset. 
Foto: Håkon Eikesdal
GRATISTOALETTER: Tre menn fra Oslo kommune refjorde ett av gratistoalettene i Sofienbergparken. De fortalte at gratistoalettene generelt er veldig tilgriset. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han forteller at gruppen kom uanmeldt.

- Det er nok av mennesker som syntes det hele er uspiselig, men dette er mennesker akkurat som deg og meg, og de fortjener å bli behandlet godt, sier prosten.

- IKKE NOE PROBLEM: Linda Valberg pleier å være en del i Sofienbergparken, og synes ikke at det er problematisk at rumenerne har bosatt seg ved kirken. 
Foto: Håkon Eikesdal
- IKKE NOE PROBLEM: Linda Valberg pleier å være en del i Sofienbergparken, og synes ikke at det er problematisk at rumenerne har bosatt seg ved kirken. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer