Her slippes Debra (49) fri etter å ha ventet på dødstraffen i 22 år

Får ny sjanse i amerikansk rett.

FRI EN STUND: i 22 år har Debra Milke ventet på at dødsstraffen skulle gjennomføres. Nå får hun en ny sjanse til å bevise sin uskyld. Foto: AP / Ross D. Franklin / NTB scanpix
FRI EN STUND: i 22 år har Debra Milke ventet på at dødsstraffen skulle gjennomføres. Nå får hun en ny sjanse til å bevise sin uskyld. Foto: AP / Ross D. Franklin / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Som 25-åring kom Debra Milke (49) fra Berlin til Arizona i USA.

Et par dager før jul i 1989 tok samboeren hennes med seg sønnen Christopher og kjørte ham ut i ørkenen, der James Styers skjøt fireåringen tre ganger i hodet.  

Han og kameraten Roger Scott forklarte i retten at det var Debra som hadde overtalt dem til å begå ugjerningen. De to hadde bare opptrådt som leiemordere. Nyhetsbyrået AP skriver at politiet mener Milke hadde kledd opp sønnen i sitt favorittantrekk og fortalt ham at de to mennene skulle ta ham med til et kjøpesenter for å hilse på nissen. I stedet kjørte de ut i ørkenen og skjøt gutten.

Motivet for å betale de to kriminelle mennene for å ta livet av sønnen, skulle være en livsforsikring på cirka 30 000 kroner, ifølge AP.

Nå, 22 år etter dommen, er kvinnen fri.

Politimann løy Debra Milke nektet for anklagene fra første øyeblikk, men ble likevel tiltalt blant annet basert på etterforskningslederens vitneutsagn om at hun skal ha vedgått at hun ba de to andre om å drepe Christopher.

Det fantes riktig nok verken opptak av den påståtte tilståelsen eller noen rapport om at den hadde funnet sted. Retten ble heller ikke informert om at politivitnet sto under etterforskning for å ha manipulert med bevis i flere andre straffesaker.

Tysk press Alle tre ble funnet skyldig og dømt til døden. Siden har Milke ventet på å bli henrettet med giftsprøyte.

Fra midten på 90-tallet begynte tyske kjendiser fra showbiz og politikk å interessere seg for saken og det ble en enorm sak i Tyskland og Sveits der moren bodde.

Uavhengige undersøkelser viste at Milke antakelig var i ferd med å bli offer for et justismord.

Interessen ble ikke mindre av at en avhoppet nynazist besøkte henne i fengslet - og forlovet seg med Debra.  Den tyske løssalgspressen gasset seg i detaljer fra årets mest bisarre romanse.

Ny tiltale I går kunne Debra Milke forlate dødsgangen i kvinnefengslet hvor hun har tilbrakt de siste 22 årene.  

En dommer i Maricopa County  konkluderte, etter å ha gjennomgått saken, med at bevisene var åpenbart manipulerte. Hun bestemte at Milke kunne settes på fri fot mot en kausjon på 1,5 millioner kroner. Milke er nå nødt til å gå med elektronisk fotlenke fram til straffesaken mot henne kan behandles på nytt, etter planen 30. september.

Påtalemyndighetene har signalisert at de kommer til å legge fram hittil ukjente bevis, og vil kreve at Debra Milke på nytt blir dømt til døden, melder AP.

- MANIPULERTE BEVIS: En dommer har bestemt at Debra Milke skal få prøve saken sin på nytt etter at det har kommet fram at forrige dom var basert på det som omtales som «åpenbart falske bevis». Hun ble i 1989 dømt til døden for å ha bestilt drapet på sin fire år gamle sønn. Foto: AP / Ross D. Franklin / NTB scanpix
- MANIPULERTE BEVIS: En dommer har bestemt at Debra Milke skal få prøve saken sin på nytt etter at det har kommet fram at forrige dom var basert på det som omtales som «åpenbart falske bevis». Hun ble i 1989 dømt til døden for å ha bestilt drapet på sin fire år gamle sønn. Foto: AP / Ross D. Franklin / NTB scanpix Vis mer