Her slippes nødhjelp over Sinjar-fjellet, der 40 000 mennesker er fanget av ISIL

Tre transportfly har sluppet 72 paller med mat og vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske militærfly har sluppet nødhjelp til de tusenvis av flyktningene som er fanget på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

De rundt 40 000 menneskene ble tvunget på flukt fra byen Sinjar og omkringliggende landsbyer da ekstreme islamister fra ISIL/IS erobret området tidligere denne uka. De fleste skal være kvinner og barn, og tilhører yezidi-sekten.

Slapp nødhjelp Flyktningene har vært uten mat og drikke i temperaturer på over 30 grader.

I natt slapp tre amerikanske militærfly 72 paller med nødhjelp over fjellene. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal pallene ha inneholdt 5000 liter med vann og over 20 000 måltider.

I en video frigitt av den amerikanske forsvarskommandoen ser man pallene forsvinne ut av et gigantisk C-17 Globemaster-fly. De to andre flyene var av typen C-130 Hercules. Kommandoen opplyser at de tre transportflyene ble eskortert av to F/A-18 Hornet-jagerfly.

- Flyene befant seg over droppsonen i mindre enn 15 minutter og fløy i lav høyde, opplyser amerikanske myndigheter.

Angrepet fra lufta Amerikanerne har også angrepet de sunnimuslimske jihadistene fra lufta. USA vil bare utføre luftangrep for å beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Det hvite hus.

Amerikanske myndigheter krever en irakisk samlingsregjering før de støtter irakiske sikkerhetstyrker som kjemper mot opprørerne.

I tillegg bistår de irakiske myndighetene med våpenleveranser til styrker i den kurdiske provinshovedstaden Arbil.