Her slippes satellitten ut i verdensrommet

Unik video viser sørkoreansk suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag forrige uke lyktes Sør-Korea for første gang i sette en vitenskapelig satellitt på plass i bane rundt jorda.

Den sørkoreanske KSLV-I-raketten fikk plassert mikrosatelitten STSAT-2C i bane, etter å ha blitt skutt opp fra oppskytingsbasen NARO.

Med det ble Sør-Korea den 13. nasjonen i verden som har skutt opp en satellitt fra sitt territorium.

Natt til torsdag gjorde satellitten framgangsrik kontakt med bakkestasjonen, opplyste Sør-Koreas Satellite Technology Research Centre ved Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST).

Viser suksessen på video Og nå har Korea Aerospace Research Institute (KARI) publisert en unik video som viser den suksessfulle prosessen.

Opptakene er gjort av et videokamera som var koblet til bakparten av raketten idet den ble skutt opp i verdensrommet, og viser hvordan raketten entrer i bane rundt jorda, før den slipper ut satellitten.

Suksessen kommer etter to mislykkede forsøk i 2009 og 2010.

Tidligere har Seoul sendt opp rundt ti satellitter, men alle skutt opp fra andre land og sendt opp med utenlandske raketter.

Frykter nordkoreanske atomprøvesprengninger Denne satellittoppskytningen kommer samtidig som nordkoreanske myndigheter varsler at de vil teste flere langdistanseraketter og atomprøvesprengninger «rettet mot USA», landet de ser på som sin fiende.

- Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivå-testen vi vil utføre, er rettet mot USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon forrige måned, ifølge Reuters.

Dette etter å ha blitt kritisert av FNs sikkerhetsråd for lanseringen av en rakett i desember, som mange mente var en forkledd test av utestengt missilteknologi.

En rekke land gikk ut og fordømte handlingen, etter at Nord-Korea i desember skjøt opp raketten, til tross for internasjonale advarsler.

USA kalte det en veldig «provoserende handling som truer regional sikkerhet», mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er et klart brudd på FN-resolusjonen. Japan ba om et krisemøte i Sikkerhetsrådet.

- Vil utføre kjernefysisk høynivå-test I henhold til FN-sanksjoner som ble innført etter tester av atomvåpen i 2006 og 2009, har Nord-Korea heller ikke lov å utføre rakettester.

Nord-Korea har tidligere utført to atomprøvesprengninger. 

Sammen med Sør-Korea og Japan advarte USAs utenriksminister John Kerry mandag Nord-Korea og deres «provoserende» handlinger før deres mulige nye atombombe-test.

Sammen advarte landene at Nord-Korea vil møte betydelige konsekvenser fra det internasjonale samfunnet dersom de fortsetter sin provoserende oppførsel, melder CNN.

- Forventer strenge tiltak Tirsdag uttalte Sør-Koreas FN-ambassadør Kim Sook at en nordkoreansk prøvesprengning «synes å være nært forestående», ifølge Daily Mail.

På en pressekonferanse uttalte han videre at han forventer sterke og strenge tiltak fra FNs sikkerhetsråd, dersom Nord-Korea gjennomfører kjernefysiske tester.

Sør-Korea ble medlem av FNs Sikkerhetsråd i januar.