SLAPP LØSEPENGENE: Det var jo ikke mulig å bare sette over pengene på piratenes bankkonto. Foto: REUTERS/David B. Hudson/U.S. Navy photo/Handout/Scanpix
SLAPP LØSEPENGENE: Det var jo ikke mulig å bare sette over pengene på piratenes bankkonto. Foto: REUTERS/David B. Hudson/U.S. Navy photo/Handout/ScanpixVis mer

Her slippes tre millioner dollar til piratene

Litt senere sank piratene med pengene. Fem druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Somaliske pirater friga i går supertankeren Sirius Star, nesten to måneder etter at den ble kapret utenfor kysten av Kenya, med olje verdt 60 millioner dollar om bord.

Skipet ble selvsagt ikke frigitt sånn uten videre.

Før piratene forlot båten ble løsepengene sendt opp i et fly, og sluppet i en liten fallskjer over skipet, med US Navy til stede som vitner til det hele, skriver den britiske avisa The Times.

Ifølge Telegraph holdt det hele på å skjære seg i siste liten, da det oppstod krangling mellom piratene om hvordan pengene skulle fordeles.

Men pengedroppet ble altså gjennomført, og det 330 meter lange tankskipet kunne bevege seg mot byen Haradheere.

- Alle våre folk har forlatt Sirius Star, skipet er frigitt, og sjøfolkene om bord er fri, sa talsmannen Mohammed Said etter frigivelsen.

- Det dukket opp noen problemer i siste øyeblikk, men disse er nå løst, tilføyde han.

Men det gikk ikke like bra for piratene. Etter at de mottok løsepengene kjørte de avgårde i en båt, men havnet midt inne i en storm. Båten med åtte pirater kantret, pengene sank til bunns og fem av mennene druknet.

De tre andre piratene klarte å svømme inn til land etter flere timer i vannet, melder AP.

Mannskapet uskadd

Et av de engelske medlemmene, Peter French, gjorde i november et telefonintervju, og da var han ikke mer bekymret enn at han underveis spurte journalisten hvordan det gikk med favorittlaget Newcastle, skriver Times.

Som de som følger med på engelsk fotball vet, fikk French da dårlige nyheter.

Piratene må også ha fått noen dårlige nyheter underveis i forhandlingene om løsepengene. De forlangte egentlig 25 millioner dollar for å frigi skipet, men endte altså til slutt med å få 22 millioner mindre.

Sirius Star ble kapret 15. november i fjor. Kapringen var den største og verste i sitt slag så langt og sendte sjokkbølger gjennom internasjonale skipsfartsmiljøer.

Ikke bare er Sirius Star det største skipet som er kapret av de somaliske piratene hittil, men det ble også tatt på et sted langt til havs og langt fra der de fleste kapringene har foregått.

I dag satt somaliske pirater også fri et skip som var leid av Iran, og som ble kapret av pirater utenfor kysten av Jemen i november.

Lasteskipet Delight var på vei fra Tyskland til Iran med 36.000 tonn hvete da det ble kapret. Skipet ble satt fri fredag kveld, ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars. Byrået opplyser ikke om det er betalt løsepenger for skipet, melder NTB.

Skipet er registrert i Hongkong.

- Krever inn «veiavgift»
Piratene er populære blant enkelte i Somalia, og de mener selv at de hindrer giftdumping og egentlig bare krever inn «veiavgift».

Det hevdes også at piratene tjener store penger, og at de gifter seg med de vakreste jentene og har de største våpnene.

Piratene kontrollerer byen Eyl og deler av regionen Puntland. Der lever den vellykkede andelen av piratene et liv i luksus. De hevdes at piratene er de eneste som tjener gode penger i Somalia.

TRAFF: Pengene havnet heldigvis ikke i vannet. Foto: REUTERS/David B. Hudson/U.S. Navy photo/Handout/Scanpix
TRAFF: Pengene havnet heldigvis ikke i vannet. Foto: REUTERS/David B. Hudson/U.S. Navy photo/Handout/Scanpix Vis mer