BLINKSKUDD: Slik så det ut da en heftig sandstorm inntok byen Bikaner i den indiske delstaten Rajasthan langfredag. Foto: AP / SCANPIX
BLINKSKUDD: Slik så det ut da en heftig sandstorm inntok byen Bikaner i den indiske delstaten Rajasthan langfredag. Foto: AP / SCANPIXVis mer

Her slukes byen av sandstormen

- Har aldri sett en som er så ille, sier meteorolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Om du synes påskeværet i Norge er dårlig, kan du være glad for at du ikke tilbrakte langfredag i delstaten Rajasthan i India.

Nyhetsbyrået Associated Press sikret seg dagens blinkskudd da den enorme sandstormen på bildet over inntok byen Bikaner og fikk den til å se ut som en kulisse i en katastrofefilm.

- Dette ser veldig kraftfullt og imponerende ut. Jeg har aldri sett sandstormer som er så ille, sier meteorolog Börje Johansson ved Meteoroligisk institutt til Dagbladet.

Bikaner ligger midt i Thar-ørkenen, der det knapt regner og temperaturvariasjonene er ekstreme. I dag var maksimumstemperaturen i byen 39 grader, ifølge AP.

Johansson opplyser at det kreves oppholdsvær, høye temperaturer nær bakken og kaldere luft lenger opp som i kombinasjon skaper turbulente nok luftmasser til å virvle opp sand med vind på denne måten.

- Sandstormer er vanlige mange steder, som på Kanariøyene der folk sikkert har sett dem, men da gjerne bare en halvmeter over bakken, sier Johansson.

BEIJING I MARS: Slik så det ut i Kina da en sandstorm feide gjennom landet i mars. Foto: AFP / SCANPIX
BEIJING I MARS: Slik så det ut i Kina da en sandstorm feide gjennom landet i mars. Foto: AFP / SCANPIX Vis mer

Han vil ikke spekulere i hvor skadelig stormen i Bikaner kan ha vært for byen og befolkningen på nær 800 000.

- Men man kan vel anta at det ikke er gunstig for folk med lungeproblemer.

Utover det spektakulære bildet har det så langt ikke kommet ytterligere informasjon fra India om konsekvensene av sandstormens herjinger.

For ei drøy uke siden, fra 20. mars, feide en gigantisk sandstorm som startet i Mongolia gjennom store deler av Kina. Stormen var så omfattende at også Hong Kong, Taiwan, Japan og Sør-Korea fikk forverret sikt og luftkvalitet. Mange fikk da helseproblemer, og flere flyavganger måtte kanselleres.

2005: Dette bildet ble tatt av en amerikans soldat i Al Asad i Irak for fem år siden. Foto: Alicia M. Garcia / U.S. Marine Corps
2005: Dette bildet ble tatt av en amerikans soldat i Al Asad i Irak for fem år siden. Foto: Alicia M. Garcia / U.S. Marine Corps Vis mer