Her slutter alle spor

OPPDAL (Dagbladet): Gardbrukeren Rolf Borvik var den siste som snakket med savnede Christian Bachmann Langås (18) natt til lørdag. Like etter samtalen fulgte han 18-åringens fotspor fra sin egen gard, gjennom skogen og fram til dette punktet på E6 sør for Oppdal sentrum. Her slutter alle spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har det vært lett i dette området i seks dager. Store letemannskaper og mange hunder har søkt over alt, uten å finne svar på forsvinningsgåten.

Politiet karakteriserer saken som et stadig voksende mysterium. De kan ikke utelukke at 18-åringen kan ha vært utsatt for noe kriminelt.
Sammen med Rolf Borvik har Dagbladet gått opp løypa 18-åringen gikk like før han forsvant.

Christian Backmann Langås er fra Leksvik, men var på besøk hos slektninger på Oppdal i vinterferien. Fredag kveld dro han til puben på Hotell Viking Nor sammen med et søskenbarn, men han forlot stedet alene i 03-tida.

Ringte på

Klokka 05.20 natt til lørdag ringte 18-åringen på døra hjemme hos Rolf Borvik.

- Han spurte etter en person som jeg ikke kjente, men som jeg siden har fått vite er savnedes søskenbarn. Jeg svarte bare at jeg ikke visste hvor vedkommende var, sier Borvik til Dagbladet.

18-åringen gikk en runde rundt huset, og 8- 10 minutter seinere ringte han på døra igjen.

- Vi sto og snakket litt, og jeg sa noe sånn som at han sikkert gjorde lurest i å gå og legge seg, sier Borvik.

Ble bekymret

Han tok etterpå med seg lommelykta og gikk ut på trappa for å se etter gutten. Klokka 05.45 hørte han lyder som tydet på at 18-åringen hadde tatt veien gjennom skogen.

- Jeg ble bekymret for gutten og ringte lensmannsvakta. De ringte et vaktselskap som sendte en mann hit, sier Borvik. Klokka 06.15 fulgte gardbrukeren og vaktmannen den savnedes tydelige fotspor gjennom skogen.
I går gikk Dagbladet den samme veien, over et gjerde, inn i skogen, over en liten bekk som 18-åringen har trampet nedi, gjennom tettere skog og over et nytt gjerde, før vi kommer fram til E6 ved Bøndernes salgslag.

- Her stoppet fotsporene plutselig, sier Borvik og peker mot et punkt i veikanten.

Nær boligen

Vi befinner oss to kilometer sør for Oppdal sentrum, hvor Bøndenes Salgslag ligger. Omtrent to kilometer lenger sør ligger huset til slektningene 18-åringen bodde hos, dit han sannsynligvis hadde tenkt seg.

- Hvor gutten er blitt av aner jeg ikke. Natt til lørdag så vi ingenting som kunne fortelle oss hva som har skjedd. Dette virker veldig merkelig, sier Rolf Borvik.

Saken blir ikke mindre mystisk ved at mannen fra vaktselskapet ikke så noe som helst til 18-åringen, da han kom kjørende langs E6 til Borviks gard.
Etterforskningsleder Asbjørn Liberg sier at vaktmannen sakket ned farten på bilen, fordi han regnet med å treffe gutten på veien. Men han så ikke et eneste livstegn.

Det var mye trafikk på E6 fredag kveld, blant annet fordi det hadde vært travløp på Biri. Alle trønderne som var med der er kontaktet av politiet, uten at det har gitt nye opplysninger.

Stor leteinnsats

Helt siden lørdag har det vært lett over et enormt område rundt E6 sør for Oppdal sentrum. Ifølge Liberg har det vært lett i til sammen 40 timer med hund, og rundt 250 personer har totalt vært med på letingen. Enkelte områder har vært gjennomsøkt fem ganger.
- Vi hadde ventet å finne noe etter denne massive innsatsen, men saken blir bare et stadig større mysterium, sier etterforskningslederen.

Letingen i terrenget er nå innstilt, inntil snøen smelter eller man finner nye spor. Politiet har istedet intensivert den taktiske etterforskningen. Totalt ni polititjenestemenn jobber nå med avhør og systematisering av opplysninger. Seks av disse er kommet fra Uttrøndelag politikammer for å bistå lensmannskontoret.

Foreløpig er det ikke aktuelt å koble inn Kripos på annen måte enn at det er sendt ut en etterlysning av 18-åringen via Interpol.

Tre biler med utenlandske skilt sto ved Bøndernes salgslag i det aktuelle tidsrommet. Disse er identifisert som hjemmehørende i Nederland. Interpol er nå i ferd med å sjekke om de 12- 15 personene i bilene har opplysninger som kan være nyttige for etterforskningen av forsvinningsgåten.

<B>HER SLUTTER ALLE SPOR:</B> Gardbrukeren Rolf Borvik, som var den siste som snakket med Christian, peker ut stedet hvor den savnedes fotspor endte natt til lørdag.