Her smeller Breiviks røykgranat på Utøya

Samtidig svømte flere ungdommer for sine liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at Anders Behring Breivik i avhør har forklart at han, i tillegg til en 9mm Glock og en Ruger M14, også hadde med seg andre militære stridsmidler på Utøya. Bildene fra videoen som Dagbladet trykker i dag, skal være tatt relativt tidlig i Breiviks drapstokt på øya.

Breivik har overfor politiet sagt at han ved minst én anledning kastet en røykgranat mot hovedhuset på Utøya.

Den terrorsiktede 32-åringen skal ha brukt granaten for å få folk ut av husene de gjemte seg i, men at han «ikke fikk kastet granaten
inn i huset». Dermed sendte granaten ut en kraftig røyksky mens den trolig lå på bakken utenfor huset.

- Kastet inn i hus Et vitne som overlevde massakren på Utøya, har i et intervju med NRK fortalt at hun så Breivik kaste fra seg noen røykgranater da han ga opp å skyte etter båten hun og flere andre ungdommer flyktet i.

- Vi hørte etterpå at han har kastet røykbomber inn i husene og stabburene for å røyke folk ut. Og når folk kom løpende ut, så skjøt han dem, sa vitnet til NRK.

Breivik har overfor politiet forklart at han hadde en kasse med seg. I kassa, som ble kjørt opp til hovedhuset på Utøya med bil, skal det ha vært ammunisjon til våpnene og altså røykgranater. I avhør har 32-åringen forklart at han brukte dette som et «våpendepot», og at han ved minst én anledning var tilbake med hovedhuset på øya for å lade våpnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjemisk substans Eksperter har fått sett videoen som Dagbladet trykker bilder fra.

- Jeg tenker at det kan se ut som en røykgranat eller en kjemisk substans som han har laget selv, sier Even Mølmshaug, tidligere sjef i Forsvarets Ammunisjons- og eksplosivryddeskole (FAES) til Dagbladet.

Per Nergård, leder for mineryddingsseksjonen i Norsk Folkehjelp, tror ut fra videoen av røyken over Utøya at Breiviks hensikt kan ha vært å avlede.

- Det kan ha vært for å skape forvirring, og kanskje kjøpe seg litt mer tid. Det kan være en avledningsmanøver, sier Nergård til Dagbladet.

Rodde for livet Samtidig rodde flere ungdommer for livet. Bokstavelig talt. Da bildet Dagbladet trykker i dag ble tatt 22. juli var båten «Reiulf» allerede pepret full av kulehull.

FLYKTET FOR LIVET: 12 ungdommer reddet livet i snekka Reiulf. Foto: Privat
FLYKTET FOR LIVET: 12 ungdommer reddet livet i snekka Reiulf. Foto: Privat Vis mer

12 ungdommer flyktet i båten.

Alle kom fra hendelsen med livet i behold. Men båten gikk det verre med. «Reiulf» sank en stund etter at båten hadde kommet over til fastlandssida.

En bonde som fulgte dramatikken fra land sier til Dagbladet at Breivik skjøt mot flere redningsbåter for å hindre at ungdommene kom seg i sikkerhet.

«Reiulf» fikk hardest medfart. Bonden forteller at båten sank og lakk litt olje i vannet, men etter ei stund ble den hevet av personell
fra Sivilforsvaret.

SANK: Snekka Reiulf ble brukt til å redde ungdommer som forsøkte å svømme fra Utøya. Den sank senere grunnet kulehull. Foto: Håkon Eikesdal
SANK: Snekka Reiulf ble brukt til å redde ungdommer som forsøkte å svømme fra Utøya. Den sank senere grunnet kulehull. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer