Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høye smittetall:

Her smittes flest i Sverige

Svenske Expressen har kartlagt smittetilfeller ved 130 postnummer i Sverige. Resultatene viser at smitten sprer seg mest og raskest i landets fattigste områder.

REKORD: Det ble i forrige uke registrert 9094 nye smittetilfeller av coronaviruset i Sverige. Det høyeste antall nye smittede i landet. Vis mer

Svenske Expressen har fått tilgang på detaljert informasjon om spredning av coronaviruset i og rundt Stockholm.

Tallene viser at det er stor forskjell på smittetallene i rike og fattige områder. I områder som Rinkeby, Tenstra, Fittja og Hallunda kan man se at smittetallene er høyere enn ellers.

- Vi vil fortsette å se på disse gruppene for å se hvorfor de blir rammet hardere enn andre, sier statsepidemiolog Anders Tegnell til Expressen.

UTSATT: Rinkeby er et av områdene hvor smitten sprer seg mest og raskest. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UTSATT: Rinkeby er et av områdene hvor smitten sprer seg mest og raskest. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Ubekreftede tilfeller

Tallene viser at viruset har smittet mellom en til to prosent av befolkningen i de mest utsatte områdene. De høye smittetallene konsentrerer seg i klynger på mellom fire og åtte postnummer.

Informasjonen som Expressen har fått tilgang på ble samlet inn før Stockholm-regionen utvidet testingen til privatpersoner. De omfatter dermed bare personer som er bekreftet syke, samt ansatte i helsesektoren som har blitt testet.

Dersom Folkehelsemyndighetenes rapport fra 23. april om at det er 75 ubekreftede tilfeller for hver person som er bekreftet smittet stemmer, betyr det at konsentrasjonen i disse områdene er svært høy.

Tettbebygde områder utsatt

Expressens undersøkelser viser at områdene som er hardt rammet av coronaviruset har vært spesielt sårbare.

- Det er faktorer i smittespredningen som gjør at mennesker som bor tett og møter mange mennesker rammes oftere og hardere enn personer med store boliger, som lettere kan jobbe hjemme, sier Tegnell til Expressen.

Tidligere fornektet Folkehelsemyndighetene at viruset spredde seg mer og raskere i områder hvor folk bor tett.

SVERIGE: Disse bildene er fra skjærgården i Tyresö utenfor Stockholm. Det grønne vannet skal ha en naturlig forklaring. Bilder fra NTB Scanpix / TT Vis mer

Gamblet og tapte

Gjennom hele coronapandemien har svenskene unnlatt å stenge ned og innføre strenge restriksjoner. Lege Gunnar Hasle sa lørdag til Dagbladet at det nå er på høy tid at også Sverige endrer sin coronastrategi.

- Sverige gamblet og tapte når det gjelder coronastrategien. Dette kunne vi ikke vite sikkert i mars, men nå burde det være opplagt for alle.

LANSERER APP: For å unngå store folkemengder kan man få varsler via en app på mobilen i Sverige. Video: TV4 via AP Vis mer

Smitterekord

Det ble i forrige uke registrert 9094 nye tilfeller av coronaviruset i Sverige. Dette er det høyeste antallet nye tilfeller som har blitt registrert siden pandemien brøt ut for alvor i mars.

- Vi har et stigende antall smittende i Sverige, men det er fordi vi tester mer enn før. Det er uheldig at folk forveksler Sverige med land som overhodet ikke har hatt problemer og som åpenbart er i begynnelsen av deres epidemi, sier Anders Tegnell til svenske SVT.

Til sammen 5280 mennesker har mistet livet som følge av coronaviruset i Sverige og det er registrert 65 137 smittetilfeller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!