Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her smugles 70 flasker biodiesel inn på tinget

Se Natur og Ungdoms siste forsøk på å få regjeringen til å snu om bioavgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag tidlig gjorde Natur og Ungdom et siste forsøk på å få regjeringen til å snu i biodieselsaken.

Smuglet biodiesel
Mens Ingeborg Gjærum og Kari Elisabeth Kaski gikk gjennom sikkerhetskontrollen, smuglet stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf)  70 småflasker med biodiesel inn på Stortinget. Flaskene ble lagt i posthyllene til Ap-representantene, med en hilsen fra Natur og Ungdom.

- Nå er Arbeiderpartiet de eneste som er for denne avgiften som gjør det vanskelig å satse på biodrivstoff i Norge. Vi håper de vil ombestemme seg, så vi får gjort noe med utslippene fra transportsektoren, sier leder i NU, Ingeborg Gjærum.

Delt Ap
Men Ap-politikerne som fant overraskelsen i posthylla i dag, tror ikke Arbeiderpartiet vil snu.

- Jeg er klar over at dette er en sak som engasjerer mange, men jeg tror ikke det blir en snuoperasjon i denne saken, sier Oppland-representant Tore Hagebakken.

- Det er oppmuntrende med gaver, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Dessverre, sier Arne L. Haugen fra Sør-Trøndelag.

Susanne Bratli fra Nord-Trøndelag åpner for at noe kan skje.

- Det vet vi ikke akkurat nå, vi diskuterer det fortsatt, sier hun.

Vantro
Miljøorganisasjonene reagerte med vantro over forslaget i statsbudsjettet om å gradvis innføre avgift på biodiesel i statsbudsjettet. De mener at dette er Arbeiderpartiets politikk, og sammen med opposisjonspartiene Høyre, Krf og Venstre har de bedt SV og Sp om å sette ned foten. Men i går meldte finanskomitéens leder at alle regjeringspartiene stiller seg bak forslaget.

Regjeringen mener at dagens produksjon av biodiesel er problematisk.

AKSJONERTE: Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom smuglet inn 70 flasker med biodiesel i gave til Aps stortingsrepresentanter, i protest mot avgiften. Foto: Bjørn Langsem.
AKSJONERTE: Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom smuglet inn 70 flasker med biodiesel i gave til Aps stortingsrepresentanter, i protest mot avgiften. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Etisk dilemma
— Det hersker større tvil enn antatt om førstegenerasjons biodrivstoff vil hjelpe miljøet. Vi ønsker å bidra til mer klimavennlig drivstoff, samtidig som vi vil ta etiske hensyn, blant annet når det gjelder verdens matvareproduksjon, sa leder av komitéen, Torgeir Micaelsen (Ap) til NTB.

Regjeringen vil arbeide for at framtidens biodrivstoff skal være basert på norsk trevirke. Fritaket for avgift skal gradvis avvikles, slik at biodiesel får samme avgift som vanlig diesel fra 2011.

Biodiesel er basert på rapsolje. Rapsdyrking i utviklingsland kan ifølge regjeringen fortrenge matproduksjon enkelte steder. Regjeringen argumenterer med at de ikke ønsker å putte de fattiges mat på tanken.

- Skandale
Miljøorganisasjonene mener at det ikke trenger å være slik.

- Det er lett å tenke slik intuitivt, men mye jordbruksjord er udyrka og mye går til dyrking av tulipaner, tobakk og kaffe. Da er det bedre å dyrke drivstoff, mener leder Einar Håndlykken i Zero.

- Dette er en skandale. Biodrivstoff er et viktig klimatiltak som verden trenger mer av, sier han.

Skrinlegger planer
Uniol i Fredrikstad, Norges eneste produsent av biodiesel, har sendt ut permitteringsvarsel til sine ansatte som følge av avgiftsforslaget, og Norske skog varsler skrinlegging av sine planer for en trevirkebasert biodieselfabrikk på Follum.

IKKE GELÉ: Biodieselhilsen fra NU. Foto: Bjørn Langsem.
IKKE GELÉ: Biodieselhilsen fra NU. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media