Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her smugspiser Sjoko-Tine seg gjennom maratonmøte i Stortinget

Lang dags ferd mot debatt for KIima- og miljøministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå er Høyre-statsråd Tine Sundtoft i gang med et maratonløp på Stortinget. Behandling av sju ulike saker på politikkområder der Sundtoft er ansvarlig, tvinger henne til å sitte inne i stortingssalen mellom seks-sju timer, kanskje lenger.

Det er da bare en snau arbeidsdag, tenker du kanskje. Joda, men hør på dette: Når en statsråd innkalles til Stortinget for å delta i behandling av representantforslag og interpellasjoner, må hun i utgangspunktet befinne seg i salen til enhver tid.

Hun får ikke spise. Hun kan ikke gå på do. Hun kan ikke drikke kaffe eller brus, men må nøye seg et glass vann eller to, i motsetning til de andre stortingsrepresentantene som kan gå ut og inn av salen stort sett som de selv vil.

Det hun kan gjøre, er å smugspise litt sjokolade i de øyeblikk stortingspresidenten ser en annen vei. Og det er akkurat det Sundtoft har tenkt til å gjøre:

- Jeg sniker med meg litt energi så jeg ikke går helt tom der inne, sa Sundtoft til Dagbladet rett før hun gikk inn i salen i to-tida tidligere i dag.

Samtidig lot hun Dagbladets fotograf smugkikke i statsrådsveska. I to poser hadde hun nøtter og sjokolade kuttet opp i passe små biter slik at hun i smug kan ta en bit eller to dersom energinivået faller.

- Jeg kan ikke huske sist jeg hadde så store godteposer, sa hun med et flir.

Klar i toppen? I løpet av dagen og kvelden skal Stortinget innom de aller fleste saksfeltene som klima- og miljøministeren har ansvar for.

- Litt av min utfordring er at jeg har et så bredt sakskompleks. Det blir alt fra blyhagl og miljøgifter, klima og naturmangfold, til forvaltningsplaner. I dag får jeg det meste, litt om rovdyr også, men jeg mangler kulturminner. Ellers skal vi innom omtrent hele porteføljen.

Stortingkvelden avrundes i ni-ti-tida i kveld med en interpellasjonsdebatt om forvaltningsplanen for Norskehavet. Hvor klar i toppen er hun da?

- Jeg må jo bare se på det som en god fjelltur. Den er ikke over før man har kommet hjem og pakket ut sekken. Jeg får bare tenke at «dette skal gjennomføres». Det er verken lov å snu, eller ha med termos.

Helst hadde hun sett at saksbehandling av saker hun må svare for hadde blitt spredt litt utover.

- Det er sikkert andre måter å gjøre det på, men sånn har Stortinget valgt det, og da må jeg som statsråd stille opp på de premissene. Og så har jeg da forberedt meg så godt som mulig for å kunne gjennomføre et maraton, sa Høyre-statsråden. 

Flere har løpt maraton Sundtoft er imidlertid ikke den første som har måttet sitte debatt inn og debatt ut i stortingssalen. Arbeiderpartiets Anne-Grethe Strøm-Erichsen hadde en økt på drøyt ni timer i sin tid som helseminister.

- Jeg sovnet ikke, sier en humrende eks-statssråd til Dagbladet.

- Ikke gikk jeg på do, og ikke spiste jeg. Jeg var helt ødelagt på slutten, sier hun, før hun litt mer alvorlig forklarer hvorfor hun ble sittende.

- Jeg satt der veldig lenge, og syntes ikke jeg kunne løpe ut. Som helseminister hadde jeg ansvaret for mange tunge og alvorlige saker. Og Stortinget er landets viktigste talerstol. Som statsråd mente jeg det var viktig å følge behandlingen av sakene. Det handler om respekten for Stortinget, sier hun.

Ikke engang do-besøk Brudd på Stortingets forretningsorden, altså reglene for saksbehandlingen, tar seg dårlig ut. Det er imidlertid ikke disse reglene som hindrer Sundtoft å forlate salen i dag, «reglene» hun forholder seg til følger av sedvane, altså skikk og bruk nedarvet over tid. Brudd på disse tar seg minst like dårlig ut.

Da Strøm-Erichsen satt ni timer i salen som helseminister, kunne hun tatt en snartur ut mens en partifelle hadde ordet, men valgte å bli sittende. Det tar seg dårlig ut for en statsråd å forlate salen under en debatt på et politikkområde man er konstitusjonelt ansvarlig for.

Sundtoft har det samme utgangspunktet. Så selv om hun egentlig burde vært på do i samme øyeblikk som en partifelle måtte finne på å ta ordet, kommer hun neppe til å snike seg ut:

- Nei, jeg må prøve å unngå det. Jeg skal i prinsippet være der hele tida. Om det står en partifelle på talerstolen er det nok en viss forståelse dersom man må ut på et nødvendig ærend, men for å si det sånn: Jeg har ikke drukket masse kaffe i formiddag, det har jeg ikke turt.

17.45: Siden diskret bruk av mobiltelefon og ipad er tillatt i stortingssalen, sender Dagbladet en tekstmelding for å høre om sjokoladeposen er tom. Noen minutter seinere kommer svaret:

«4 saker unnagjort. En sak og en interpellasjon igjen. Har fremdeles nøtter og sjokolade igjen. Fått i meg litt vann også:-)»

FORBEREDT: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) viser fram smuglervarene hun sniker med seg inn i stortingssalen. Hun ser for seg en lang kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GODTEPOSER: - Så store godteposer har jeg ikke hatt på mange år, sier Sundtoft om nøtte- og sjokoladeposene som skal redde energinivået i løpet av maratondebatten i Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INGEN VEI TILBAKE: I det minste ikke før kveldens debatter er over. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INGEN AVSLAPNING: Stolene i stortingssalen er ikke laget for å lene seg tilbake og slappe av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VANNTILGANG: På talerstolen kan Sundtoft fritt forsyne seg med vann. Men dersom ambisjonen er ingen dobesøk før i kveld, må det naturlig nok begrenses. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TIDLIG ENERGIBEHOV: Allerede under Marit Arnstads (Sp) innlegg dagens første debatt, om blyhagl, må Høyre-statsråden ty til en liten godbit av godsakene hun har gjemt under skjerfet i veska. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET