Her snakker de terrorsiktede om trusler mot Norge

Etter at Krekar ble dømt for trusler mot Erna Solberg i 2012, snakker flere av de terrorsiktede om angrep mot Norge.

SNAKKER OM NORGE:  Her snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge. Det er ikke snakk om konkrete trusler, men de snakker om muligheten for en eksplosjon dersom noe skulle skje med Krekar. Foto: Carabinieri Ros
SNAKKER OM NORGE: Her snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge. Det er ikke snakk om konkrete trusler, men de snakker om muligheten for en eksplosjon dersom noe skulle skje med Krekar. Foto: Carabinieri RosVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det italienske politiet Carabinieri har frigitt en video hvor fire av de 17 terrorsiktede snakker sammen på Skype.

De snakker om muligheten for et angrep i Norge i tilfelle noe skulle skje med mulla Krekar.

- Det er godt å dø for Allah, er noe av det første mennene sier i videoen.

- Det er folk som kan gjøre i Norge som i Libanon. Det vil bli en eksplosjon, sier de, før de nevner missiler i Norge.

Klippet er fra april 2012, like etter at mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel for trusler mot Erna Solberg. En av mennene på videoen er en kurder bosatt i de italienske alpene - mannen som omtales som et kontaktpunkt mellom gruppas aktiviteter i Europa, Syria og Irak.

Diskuterte terror i Norge I samme tidsperiode skal denne italieneren, i en samtale som ble avlyttet, ha snakket med to av gruppas medlemmer i England om muligheten for å kidnappe sjefen for en britisk ambassade for å få Krekar løslatt. I mars, før videoklippet ble tatt opp, var italieneren i Norge.

I august 2012 snakker italieneren på Faceook om muligheten for å kidnappe en norsk ambassadør for å få Krekar løslatt. En annen i gruppa svarer da italieneren med at han ikke engang kan gå og kjøpe en kilo tomater uten at politiet følger med.

Italiensk politi beskriver også hvorda de avlyttet Krekar i fengsel i slutten av 2012, med hjelp fra norske PST.

Advarte om trusler mot Norge Italienerne mener Krekar siden mars 2012 har ledet organisasjonen Rawti Shax, fra fengselet i Kongsvinger, og at han har gitt direktiver gjennom samtaler med blant annet to siktede menn fra Fredrikstad (38) og Drammen (42). Krekar selv omtaler gruppa som en politisk bevegelse. 

- Etterforskningen har dokumentert et prosjekt, støttet fra toppen av organisasjonen, for å ta norske diplomater i et europeisk land eller i Midtøsten som gissel, for å forhandle med myndighetene og få Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

De beskriver også forsøk på å skaffe våpen til bruk i Norge og trusler om vold i Norge.

- En hemmelig celle Italienske myndigheter hevder Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe, som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland som politiet anklager 42-åringen organiserte oppstarten av - på ordre fra Krekar. Dette var i mai 2012.

Det er 42-åringen som italienske myndigheter knytter til planene om et angrep mot Norge.

Italienske etterforskningsdokumenter, som Dagbladet har lest, viser samtaler mellom ulike personer - en av dem 42-åringen -  om denne hemmelige cellen, uten at det nevnes angrepsplaner.

Dette er de norske siktede.

Krekar avviser Mulla Krekar har blitt etterforsket og siktet for aktiviteter relatert til terrornettverk gjentatte ganger siden 2003. Dagbladet skrev i mars om hvordan Krekar planla en ny politisk bevegelse i Kurdistan.

- Han sier at dette ikke har noe grunnlag i virkeligheten og at det er oppspinn. Han tar etterforskningen med stoisk ro, sier Krekars advokat, Brynjar Meling etter et møte han hadde med mulla Krekar i går kveld.

Også 38-åringen fra Fredrikstad nekter straffskyld.

I denne alpebyen avslørte italiensk politi det angivelige terrornettverket