Her snakker han for første gang etter flere år i stillhet

Derfor har hunder positiv effekt på demente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter faren til Lisa Abeyta fra Albuquerque i New Mexico ble diagnostisert med Alzheimer i 2009, mistet han gradvis evnen til å kommunisere.

Det var inntil Abeyta tok ham med hjem til seg, torsdag, for å la moren løpe noen ærend og få litt fritid for seg selv. Familiehunden deres, Roscoe, hilset ham i døren og i løpet av den neste timen snakket plutselig faren til hunden med en tydelig stemme som Albeyta ikke hadde hørt på årevis.

- Som om han ble vekket til live
- Det var et nydelig øyeblikk jeg ikke trodde jeg skulle få oppleve, det var som om han ble vekket til live igjen.

Abeyta ville fange mirakelet på film for å bevare minnet for alltid, og dele det med resten av familien. Etter hun postet videosnutten på Youtube, har hun fått massiv respons fra folk i samme situasjon.

• Se faren snakke for første gang i videoen over!

- Jeg hadde aldri trodd det skulle røre så mange. Det hjelper meg å vite at jeg ikke er alene om en så vanskelig situasjon, sier hun til Dagbladet. 

Nå håper Abeyta at samtalen med hunden kan utvikle seg til en gradvis bedre interaksjon dem imellom også. 

- Når han er sammen med hunden vår snakker han konstant, fortsatt er han fjern når vi forsøker å samtale med ham, men det har hjulpet enormt mye. Han blir liksom seg selv igjen når han er rundt hunder, forteller hun. 

Vekker minner 
Professor i etologi ved institutt for husdyr- og akvakluturvitenskap, Bjarne O. Braastad, forteller at samvær med dyr er svært virkningsfylt for alzheimerpasienter. 

- Dyr kan vekke minner fra gamledager og gjøre at demente erindrer lyder og setninger som de pleide å bruke i omgang med dyrene da de var friske. 

Årsaken til at det kan være lettere å kommunisere med dyr til forskjell fra mennesker, kan ifølge Braastad ligge i at interaktiviteten med dyrene er langt mindre komplisert.

- I sosialt samvær med mennesker virker språket skremmende komplisert og forvirrende for demente. Det gjør at de vegrer seg og får en prestasjonsangst som gjør at de lukker seg ytterligere.

- Både psykisk syke og demente åpner seg lettere med dyr da kommunikasjonen er svært enkel og enveissporet. De behøver ikke svare på spørsmål eller forklare en masse ting i samvær med dyrene, forklarer han. 

Populært på sykehjem 
I følge en undersøkelse utført av Ida Kristin Myren, Kari Kvaal og Braastad i 2011 er dyreterapi et stadig mer populært virkemiddel ved eldrehjem og sykehus i Norge.

- 28 prosent av alle norske sykehjem har dyr, det viser seg at et stort flertall opplever svært positiv effekt av det.

Hele 81 prosent av pasienter og ansatte ved disse sykehjemmene sa i undersøkelsen at dyrene hadde en positiv effekt på miljøet. Ved sykehjemmene som ikke hadde dyr var årsaken som oftest en frykt for allergi. 

Av undersøkelsen fremkommer det at pasientene får bedre humør og viser større villighet til å ta medisinene sine. I tillegg har det positiv effekt på personalet og pårørende.

- Det blir lettere for pårørende å besøke pasientene når det er et dyr tilstede. Det letter situasjonen og gjør at personene kan kommunisere via dyret, og ikke bare fokusere på sykdommen, forteller Braastad. 

DYRETERAPI: Ifølge forsker, Bjarne Braastad, har dyr en spesielt god effekt på demente og psykisk syke mennesker, både fysisk og psykisk. Foto: NMBU
DYRETERAPI: Ifølge forsker, Bjarne Braastad, har dyr en spesielt god effekt på demente og psykisk syke mennesker, både fysisk og psykisk. Foto: NMBU Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer