EN FARE I TRAFIKKEN: Søndag kveld opplevde passasjerer på NSBs «buss for tog» at sjåføren snakket lenge i mobiltelefonen. Han opplyste heller ikke om sikkerhetsreglene ombord i bussen. Nå beklager NSB hendelsen og lover å rydde opp internt. Foto: Anonym tipser 
EN FARE I TRAFIKKEN: Søndag kveld opplevde passasjerer på NSBs «buss for tog» at sjåføren snakket lenge i mobiltelefonen. Han opplyste heller ikke om sikkerhetsreglene ombord i bussen. Nå beklager NSB hendelsen og lover å rydde opp internt. Foto: Anonym tipser Vis mer

Her snakker NSB-bussjåføren i håndholdt mobiltelefon

- Ukonsentrerte sjåfører er hovedårsaken til at tallet på drepte i trafikken stiger, melder Trygg trafikk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ble selvsagt svært bekymret for sikkerheten. Vi fikk heller ikke sagt i fra til sjåføren, fordi han ikke kunne norsk, sier den anonyme tipseren til Dagbladet.

Da familien landet på Gardermoen søndag kveld, var det satt opp «buss for tog» på NSB-strekningen Oslo-Lillehammer.

- Det var et innleid busselskap, med polsk sjåfør. Den første varsellampen gikk da sjåføren ikke opplyste passasjerene om at det er påbudt å bruke bilbelte, sier tipseren.

Midt under bussturen ringte sjåførens mobiltelefon.

- Til min forskrekkelse tok sjåføren telefonen, og snakket i fem-seks minutter. Vi var ganske rystet da vi gikk av ved stasjonen i Eidsvoll og henvendte oss straks til en NSB-ansatt. Da fikk vi bare beskjed om at det ikke var noe han kunne gjøre.

- FARLIG: Her snakker bussjåførene i mobilen mens de kjører. Trygg trafikk melder at ukonsentrerte sjåfører er hovedsaken til at tallet på drepte i trafikken stiger. Video: Anonym tipser Vis mer

Enormt skadeomfang

Denne uken er det «buss for tog» da all togtrafikk øst- og nordover fra Oslo S er stengt. Flere tusen passasjerer fraktes derfor lange strekninger med buss og NSB har over 300 busser i sving for å dekke behovet.

- Her har passasjerene til NSB blitt lovet en trygg togreise og fått en svært utrygg bussreise, sier Jan Johansen i Trygg trafikk.

Han forteller at de blir fra tid til annen blir tipset om hendelser der sjåfører er uoppmerksomme og snakker i håndholdt telefon.

- I tillegg er dette persontransport, noe som gjør skadepotensialet enormt stort om ulykken først skjer. At NSB setter passasjerene sine i en slik utrygg situasjon er rett og slett ikke greit, sier Johansen.

- Uoppmerksomme sjåfører har bidratt til ulykkessommer

Antall drepte i trafikken har økt betydelig i sommer. Bare i juli omkom 22 mennesker på norske veier. Totalt i år har 85 personer omkommet i trafikken.

Les også: UP på norske dødsveier

– Utviklingen er svært urovekkende. Det er dypt beklagelig at vi har lagt enda en sommermåned bak oss med høye dødstall. For hver av de drepte sitter det igjen pårørende som har fått livet snudd opp ned, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Bare i sommer har tallet på omkomne økt med 58 prosent i forhold til samme periode i fjor. Ukonsentrerte sjåfører er hovedårsaken, mener Trygg Trafikk.

Lørdag døde en person, og to ble alvorlig skadet, da en utenlandsk turistbuss kjørte utfor veien i Valldal i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag.

- Heldigvis har vi få bussulykker i Norge der menneskeliv går tapt, men forskning viser at sjåfører som leser, tekster eller snakker i mobilen er det aller farligste i trafikken. At en innleid NSB-sjåfør tar seg til rette på dette måten, og dermed setter så mange liv i fare, må NBS rydde opp i, sier Johansen.

Denne uka er det full stans på togene til NSB i østgående retning. Over 300 busser er leid inn for å dekke behovet. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Denne uka er det full stans på togene til NSB i østgående retning. Over 300 busser er leid inn for å dekke behovet. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

NSB beklager

- Vi beklager at familien fikk en slik opplevelse da togene stod våre søndag kveld. De skal føle seg trygge når de kjører «buss for tog» og dette vil vi ta opp med busselskapet, sier Gina Scholz i kommunikasjonsavdelingen til NSB.

Hun beklager også hvordan familien ble møtt av deres ansatte på Eidsvoll og at de vil følge opp dette internt.

- Denne avgangen var et ikke-planlagt avvik som følge av at kjøreledningen var revet ned, slik at det ikke kommer strøm til togene. Mens Jernbaneverket jobbet med å rette feilen satt vi opp busser til å frakte de reisende, forteller Scholz.

NSB har avtaler med en rekke norske busselskaper og sier at de ikke tar i bruk utenlandske busselskaper.

- Disse skal følge gjeldende trafikkregler og retningslinjer for informasjon om bord i bussen. Selskapet som kjørte denne bussen, søndag kveld, har dessverre ikke fulgt opp i dette tilfellet. Det vil vi umiddelbart følge opp overfor busselskapet og sjåføren som kjørte bussen, sier kommunikasjonsavdelingen i NSB.

UPROFFESJONELL: Med mobiltelefonen i den ene hånda, slipper han rattet for å vinke til en annen sjåfør. – Skadepotensialet er enormt, sier Trygg Trafikk som mener sjåføren var uprofesjonell. Video: Tipser Vis mer