KRISEMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg hadde i går en telefonsamtale med sin britiske kollega David Cameron om gisselkrisa i Algerie. Foto: Statsministerens kontor
KRISEMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg hadde i går en telefonsamtale med sin britiske kollega David Cameron om gisselkrisa i Algerie. Foto: Statsministerens kontorVis mer

Her snakker Stoltenberg med Cameron

Vil ha felles front mot gisseltakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent i går kveld hadde Stoltenberg en telefonsamtale med Storbritannias statsminister David Cameron. Norge har tett kontakt med andre lands myndigheter for å koordinere håndteringen av gisseldramaet i Algerie. 13 norske borgere er involvert i dramaet. Fire av dem var i går kveld i sikkerhet. Omstendighetene de ni øvrige er i, er ikke kjent. Også britiske borgere er rammet, ifølge en rekke medier.

Flere land Siden borgere fra flere land og tre selskaper er rammet av aksjonen, jobbes det intenst på høyeste politiske nivå i flere land for å løse krisa og hindre tap av menneskeliv. Utenriksminister Espen Barth Eide snakket tidligere i går med Algéries utenriksminister Dahou Ould Kablia. Barth Eide understreket at det er Algérie som har hovedansvaret for å løse gisselkrisa. Kablia har sagt at det er helt uaktuelt å forahandle med gisseltakerne.

- Vi har løpende kontakt med myndighetene i de andre landene som er berørt for å sikre en mest mulig koordinert tilnærming, sa Barth Eide. Overfor Dagbladet blir det understreket at landene vet om hverandre, og står sammen i en felles front mot og tilnærming til gisseltakerne. I tillegg til kontakt på politisk nivå er det utstrakt kontakt med flere land på embetsnivå, får Dagbladet opplyst. Utenriksdepartementet har sendt forsterkninger til ambassaden i Alger.

Alvorlig og farlig Store deler av regjeringen har siden i går morges jobber på spreng for å redde de norske gislene i Algerie. Gisselaksjonen er den alvorligste noen gang mot norske mål. På en alvorspreget pressekonferanse i går kveld sa statsminister Jens Stoltenberg at alt nå gjøres for å sikre de norske de 13 borgerne som er rammet i gisseldramaet, og deres pårørende. Utenriksdepartementet har sendt et utrykningsteam for å bistå ambassaden i Algerie.

- Situasjonen er alvorlig og uoversiktlig. Vi setter gislenes liv og helse foran alt annet. Nå er oppgaven å få nordmennene hjem, og sikre at ingen menneskeliv går tapt, sa Stoltenberg til frammøtt presse. Stoltenberg kom rett fra et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg. Han og utenriksminister Espen Barth Eide ga en kort redegjørelse om situasjonen, og svarte deretter på noen få spørsmål.

Krisemøter Deretter gikk de i nye krisemøter. Det var ingen tid til særintervjuer med TV-kanaler eller aviser, noe som understreket alvoret i situasjonen.

Norske myndigheter ville i går ikke kommentere spekulasjoner om hvem som har tatt gislene til fange, eller om det er stilt politiske og/eller økonomiske krav. Etter at regjeringen ble informert om aksjonen mot Statoil og gisseltakingen i går morges klokka 06.50 norsk tid, gikk Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer og toppbyråkrater fra krisemøte til krisemøte. Utenriksdepartementet satte omgående krisestab. Det betyr at spesielt krisetrente medarbeidere blir fritatt fra sine vanlige arbeidsoppgaver, og satt til å håndtere krisa kontinuerlig.
Justisminister Grete Faremo ble kalt hjem fra et møte i Brussel. Helsedepartementet med helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre i spissen har ansvar for kriseopplegget for de Statoil-ansattes familier.

Følger trusselbildet PST vurderer trusselbildet Stoltenberg bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Forsvarets Etterretningstjeneste (E-tjenesten) jobbet med saken i hele går. Så langt har gisselsaken i Algerie ikke ført til en endret trusselvurdering mot Norge.
- Pr. nå er trusselvurderingen ikke endret, men PST følger situasjonen nøye, sa Barth Eide. Etter hva Dagbladet erfarer er også PST svært sentrale i vurderingen av forholdene i Algerie. Det hemmelige politiet har kontakt med sine samarbeidende tjenester i andre land — også sikkerhetspolitiet i Algerie. E-tjenesten analyserer og vurderer forholdene i land norske selskaper har kontakt med. Selv om E-tjenesten er underlagt Forsvaret, gir tjenesten råd og veiledning til andre norske myndigheter. Når et selskap som Statoil etablerer seg i land som Algérie, er det naturlig at selskapet har kontakt med Utenriksdepartementet — som igjen henter inn råd og informasjon fra E-tjenesten.

Holdt hemmelig Det var det franske nyhetsbyrået AFP som først rapporterte om aksjonen mot Statoils olje- og gassanlegg i Algérie, ved grensa mot Libya. Stoltenberg gjennomførte sitt normale program, som i går fra klokka 10 til 11 innebar spontanspørretimen i Stortinget. Etter spørretimen svarte han på spørsmål om oljeboring i Lofoten. Dette var, etter det Dagbladet får opplyst av sentrale kilder, helt bevisst. Hensynet til ofrene og deres pårørendes sikkerhet gikk foran alt annet.

Etter at saken ble kjent gjennom en NTB-melding 12.24 i går formiddag, bekreftet utenriksminister Espen Barth Eide en alvorlig gisselsituasjon mot Statoil. Det samme gjorde Stoltenberg noe seinere. Først ved 19-tida i går bekreftet Stoltenberg at 13 norske borgere er involvert i dramaet.