Her snakker vi julepynt!

Alt du trenger er en «Tesla-spole».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Om naboen din er en smågal vitenskapsmann med Nikola Tesla som forbilde og en lidenskap for elektrisitet kan det
være på tide å vurdere flytting til et tryggere nabolag. Den australske amatørvitenskapsmannen Peter Terran er en slik nabo, men ifølge familien hans går det greit. Det er bare når eksperimentene forstyrrer TV-signalene de setter ned foten.

For det er voldsomme krefter i spill når Peter Terrens Tesla-spole spytter lyn i alle retninger det finnes noe som leder strøm. De fleste eksperimentene forgår i hans egen hage og ikke mindre enn 500 000 volt går med når han fyrer opp «helvetesmaskinen».

- Dette er veldig farlig, sier Peter Terren til nyhetsbyrået Reuters.

- Selve basen på en Tesla-spole er dødelig. De store lynene kan slå deg ut, og muligens også drepe deg, sier Peter Terren som har bygget maskinen av diverse avfallsmaterialer.

TESLATRE: Peter Terrent bygget i 2007 et juletre opplyst med hjelp av lyn fra Tesla Coil'en. Foto: www.tesladownunder.com
TESLATRE: Peter Terrent bygget i 2007 et juletre opplyst med hjelp av lyn fra Tesla Coil'en. Foto: www.tesladownunder.com Vis mer

hjemmesiden sin skriver Peter Terren at han hadde sin første «elektriske» opplevelse i 8-10 års alder. Noen fikk en elektrisk spole til å gløde og dette brant seg fast i unge Terrents hukommelse. Han bygget sin første radio da han var tolv og femti år senere lager Discovery Channel dokumentarer om Terrent og hans elektriske eksperimenter.

En «Tesla Coil», eller Tesla-spolen ble oppfunnet av den serbisk-amerikanske forskeren Nikola Tesla på slutten av 1800-tallet.
Oppfinnelsen dukker opp i dataspill som «Command & Conquer» og i flere filmer. Blant annet i filmen «The Prestige» med Christan Bale og Scarlett Johansen. Her er det David Bowie som spiller vitenskapsmannen Nikola Tesla.

Se video i toppen av saken hvor Peter Terrent demonstrerer en «Tesla-spole».

NIKOLA TESLA: Teslatransformatoren er den mest berømte oppfinnelsen til den serbisk-amerikanske vitenskapsmannen.
NIKOLA TESLA: Teslatransformatoren er den mest berømte oppfinnelsen til den serbisk-amerikanske vitenskapsmannen. Vis mer

På nettsidene tesladownunder.com skriver Terrent at prosjektene er relativt dyre og ber om donasjoner for å kunne fortsette arbeidet. Dersom noen donerer penger lover han å arbeide i en time på et prosjekt personen ønsker seg.

Han vil derimot ikke bygge et intergalaktisk våpen for det beløpet, men oppfordrer til å ta kontakt for en nærmere prat.

BESKYTTELSE MOT BILTYVER: Skummelt for tyver, men trygt for sjåføren. Foto: www.tesladownunder.com
BESKYTTELSE MOT BILTYVER: Skummelt for tyver, men trygt for sjåføren. Foto: www.tesladownunder.com Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer