- Her sniffer barna lim, bankes opp og ranes

Dette i kombinasjon med dårlig helsevesen, gjør at Leger uten grenser slår alarm om det de kaller en glemt krise.

SPESIELT SÅRBARE: Disse gatebarna lever i verdens mest voldsfylte land, Honduras. Foto: Leger uten grenser
SPESIELT SÅRBARE: Disse gatebarna lever i verdens mest voldsfylte land, Honduras. Foto: Leger uten grenserVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens høyeste drapsstatistikk grunnet kartellenes hensynsløse kamp om territorium, kombinert med et ustabilt politisk styre, gjør Honduras til et verstingland for barn.

- De under 18 år som bor eller livnærer seg på gata, betaler en spesielt høy pris. Ifølge våre undersøkelser hadde over 50 prosent av disse ungdommene opplevd fysisk vold. 45 prosent oppga at de hadde opplevd seksualisert vold, sier feltarbeider Kyrre Lind i Leger uten grenser til Dagbladet.

Får ikke hjelp - Kombinert med et dårlig helsevesen for folk som ikke kan betale for seg og ambulanser som ikke tør å kjøre inn i slummen av frykt for egen sikkerhet, kan vi utvilsomt kalle dette en humanitær krise. Landets fattige, urbane befolkning lever i de mest belastede områdene og får ikke hjelpen de trenger når de blir utsatt for vold, sier han videre.

Han forteller at Leger uten grenser prøver å tilpasse seg situasjonen så godt de kan, og forteller at feltlegene går inn i de verste områdene og gjør konsultasjoner på gatehjørner og torg.

- Vanskelig å akseptere som krise Leger uten grenser presenterte i dag «De glemte krisene», om de største humanitære krisene som de mener mediene skriver for lite om, og at politikerne dermed ikke gir nok oppmerksomhet.

- Det er mange som har vanskelig for å akseptere dette som en humanitær krise fordi det er urbant. Jeg har selv jobbet i slumområder i blant annet Bangladesh. Situasjonen for menneskene som lever i slummene er desperat,  sier Lind.

Lind forteller at mange av de fattige barna i Honduras også blir avhengige av narkotika, alkohol og andre rusmidler - og dermed er lette mål for narkobaronene som styrer i landet.

- Limsniffing er et kjempeproblem, og vi hadde en gang et eksempel der det var en som ikke ville bli med oss for å få behandlet en alvorlig skade på øyet fordi han ikke ville dra bort fra limet sitt.

Blir banket opp og ranet Han forteller at gatebarna er spesielt utsatt når de befinner seg ruset på gata.

- Mange av dem tigger, og vi har eksempler på at gjengene har kommet og banket opp barna og ranet dem. Mange av dem vokser opp til å bli med i de samme gjengene, sier Lind.

MOBILT: Feltlegene jobber mobilt i urbane strøk i Honduras for å få hjulpet barna. Foto: Leger uten grenser
MOBILT: Feltlegene jobber mobilt i urbane strøk i Honduras for å få hjulpet barna. Foto: Leger uten grenser Vis mer