Her sonet French

Vokterne som skulle passe på Joshua French tror han flyktet over en murgjerde.

Fra Joshua French ' leilighet/fangested i Kongo
Foto:
Fra Joshua French ' leilighet/fangested i Kongo Foto:Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KINSHASA (Dagbladet): I dette huset ble Joshua French holdt som fange inntil han ifølge kongolesiske myndigheter forsøkte å rømme. Dagbladet har møtt noen av fangevokterne som hadde som oppgave å passe på French. Slik beskriver de hva som skjedde den dagen French ble tatt for å rømme.

I ellevetiden på formiddagen søndag 3. august ringte telefonen i lomma til en av vaktene som passet på huset der French sonet. Kunne French ha rømt? De fikk beskjed om å gå og finne ham, men da de låste seg inn på rommet hans var det tomt. De sier at de ikke pleide å se så mye til ham, for han var innelåst i én del av huset, og de satt stort sett og passet på porten og hovedutgangen.

La på sprang
Grunnen til at fangevokterne ble oppringt var at en annen soldat stasjonert ved Ndolo fengsel hadde vært på vei hjem i en av de overfylte minibussene som trafikkerer gatene i Kongos hovedstad. Ikke langt fra Kongoelven, som er grenseelv til nabolandet Kongo-Brazzaville, fikk bussjåføren øye på en tynn hvit mann som gikk langs veien.

Et ganske uvanlig syn, særlig i denne delen av byen.

Soldaten gjenkjente French med en gang og beordret bussen til å stoppe.

Da soldaten ville arrestere French skal den dødsdømte nordmannen ha satt seg til motverge, for så å legge på sprang.

Soldaten skal så ha fått hjelp av en gruppe sivilt politi som kom til stedet. Sammen klarte de å arrestere French.

Hemmelig avtale
French ble så kjørt til Ndolo fengsel og innkvartert på den samme timanns-cella han bodde på før UD fikk fremforhandlet den hemmelige avtalen om soning i privatboligen. I følge Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, har ordningen reddet livet til French.

- Han hadde ikke overlevd om han var blitt boende i Ndolo, sa han til Dagbladet onsdag.

French ble alvorlig syk under rettssaken i vinter, da han var tiltalt for å ha drept kompanjongen Tjostolv Moland. Norsk politi har også etterforsket dødsfallet til Moland og konkludert med at Moland begikk selvmord.

Etter rettssaken ble French nektet legehjelp og han ble bare sykere og sykere. Tidlig i vår klarte UDs diplomater, ledet av spesialutsending Kai Eide, å få French overført til soning i privatboligen.

LES OGSÅ: Denne mannen tar over etter Kai Eide.

Slitt: Huset har god standard i et kongolesisk perspektiv.
Slitt: Huset har god standard i et kongolesisk perspektiv. Vis mer

Soning her gjorde det lettere å skaffe legehjelp til French. Men det var usikkerhet i UD om hvor godt ordningen var sanksjonert oppover i det kongolesiske systemet.
Dagbladet ble oppfordret til ikke å skrive om flyttingen siden oppmerksomhet rundt den ville kunne føre til at French ble flyttet tilbake til Ndolo fengsel. En retur til fengselet ble vurdert som potensielt livstruende. Men nå er det altså her French for øyeblikket bor.

  Piggtråd
Fangevokterne viser Dagbladets medarbeider i Kinshasa murveggen de mener French må ha klatret over for å klare å rømme. Den er mellom to og en halv og tre meter høy og har piggtråd viklet på toppen.

Seks av vokterne er nå siktet for å ha forsømt seg i tjenesten.

De ble først arrestert men er nå løslatt mot kausjon og har meldeplikt to ganger i uka.

De forteller at i våres var det hele 14 vakter som til enhver tid passet på French i privatboligen. Dette skal ha vært en blanding av soldater, politimenn og folk fra etterretningstjenesten ANR.

Men etter hvert ble det dårlig med både matforsyninger og lønnsutbetaling.

Piggtråd: Fangevokterne mener Joshua French må ha rømt over denne muren da han forsvant fra privatboligen han sonet i 3. august.
Piggtråd: Fangevokterne mener Joshua French må ha rømt over denne muren da han forsvant fra privatboligen han sonet i 3. august. Vis mer

Det førte til at antallet vakter sakte men sikkert har blitt redusert og at det på slutten ofte bare var tre vakter som passet ham.

Flyttet: French ble flyttet til soning i dette huset i mars eller april.
Flyttet: French ble flyttet til soning i dette huset i mars eller april. Vis mer