<b>ØSTKANTLIV:</b> Hans-Einar Borgen gjør seg klar til en ny natt i telt på Tøyen. - Jeg vet jeg kommer til å få kjøpt leiligheten jeg ønsker meg, så det er absolutt verdt kuldegradene, forteller interiørdesigneren.
ØSTKANTLIV: Hans-Einar Borgen gjør seg klar til en ny natt i telt på Tøyen. - Jeg vet jeg kommer til å få kjøpt leiligheten jeg ønsker meg, så det er absolutt verdt kuldegradene, forteller interiørdesigneren.Vis mer

Boligbonanza på Tøyen

Her sover de ute i kø i vinterkulda for å sikre seg leilighet i rekordhett boligmarked

- Det er ikke oss det er synd på, men de som ikke står i denne køa, sier student Erlend (24). 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinteren kom brått til Oslo, men de har kledd seg godt, de ni personene som sitter i kø rundt en bålpanne på Tøyen i Oslo.

BOLIGKØ: Ventende kjøpere samlet rundt bålpanna. Salget åpner først lørdag ettermiddag.
BOLIGKØ: Ventende kjøpere samlet rundt bålpanna. Salget åpner først lørdag ettermiddag. Vis mer

Noen av dem har sittet i kø siden torsdag ettermiddag for å sikre seg drømmeleiligheten - og er klare for sin andre natt ute i novemberkulda.

- Det er ikke oss det er synd på, det er alle dem som ikke er i denne køa, sier student Erlend Kjeldseth (24).

Han har blinket seg ut en leilighet på 60 kvadratmeter som han har lyst på.

I morgen klokka 14 åpner salget, og da er han førstemann ut.

Med andre ord er han sikret drømmeleiligheten i et av Oslos hippeste områder - så lenge han holder ut til da.

HJEMMEKONTOR: Inne i et knøttlite telt jobber jusstudent Kjersti Bull (25) for å rekke en innlevering før midnatt.&nbsp;
HJEMMEKONTOR: Inne i et knøttlite telt jobber jusstudent Kjersti Bull (25) for å rekke en innlevering før midnatt.  Vis mer

Enorm interesse

Interessen har vært enorm for boligprosjektet på Tøyen, som ifølge utbyggeren er det første nybyggprosjektet i området på 15 år.

SJELDENT NYBYGG: Slik skal den planlagte blokka i Hagegata 25 på Tøyen ser ut når den står ferdig. Illustrasjon: APT&nbsp;
SJELDENT NYBYGG: Slik skal den planlagte blokka i Hagegata 25 på Tøyen ser ut når den står ferdig. Illustrasjon: APT  Vis mer

Mer enn 300 mennesker står på interesseliste for 13 leiligheter, hvorav den minste er 28 kvadratmeter og den største er 114.

Den minste av leilighetene koster 2,8 millioner, mens den største koster hele 11, riktignok med en takterasse inkludert.

I motsetning til de fleste andre boliger som selges i Oslo, selges disse til fastpris fordi de ikke er bygd ennå.

Kjøperne slipper altså å forholde seg til budrunder. Her handler alt om å være først til mølla når salget starter.

Prisene er likevel ikke til å kimse av. Kvadratmeterprisen for hele prosjektet under ett er 94 000 kroner i snitt.

- Jeg synes det er en veldig realistisk pris ut fra kvalitetene vi har lagt i prosjektet, og når du har 300 interessenter og en så lang kø to dager før salget starter, er det åpenbart at vi ikke har bommet så veldig, sier markedssjef Christina Melan Rogstad i APT Properties, utbyggerselskapet.

Hjemmekontor

De har sørget for at de ni personene som nå står i kø har tak over hodet i en tom garasje i nærheten av tomta, og har sørget for en bålpanne så de kan holde varmen.

Jusstudent Kjersti Bull (25) stiller likevel med eget telt.

- Jeg har innredet hjemmekontor. Jeg skal levere oppgave til klokka 12, så det er vel ikke helt ideelt, ler hun når Dagbladet stikker hodet inn i teltet.

- Min far sto her for meg i tre timer i går, og på grunn av at han sto der, var det tre-fire forskjellige som bare måtte snu, sier hun.

Hans-Einar Borgen (27) holder til i et annet telt, kjøpt for anledningen.

Han har allerede tilbrakt en hard natt på det kalde betonggulvet, med bare teltduken og liggeunderlag mellom seg og den frosne bakken.

- Det er kaldt. I natt våknet jeg i tretiden. Da var det 5 minus. Nå er jeg så nært målet at jeg tror jeg kommer til å sove godt i natt. Nå vet jeg på en måte at jeg får leiligheten jeg vil ha, sier interiørarkitekten, som falt pladask for prosjektet for bare to-tre uker siden.

Han har kledd seg godt.

Ull innerst

ØKER VERDIEN: Boligstylist Nicoline Green avslører branjetriksene som kan øke salgsverdien på din bolig med en årslønn. Video: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Innerst har jeg ull, så har jeg fleece, så har jeg ull igjen, og så en dunjakke, forklarer han, og demonstrerer hvordan han har forberedt seg på de to utedøgnene.

Mens noen av de andre som står i køa har kjærester som bytter med dem, har Borgen tenkt å bo alene i en leilighet på 40 kvm. Den vil koste ham litt over 3,6 millioner kroner.

- Det er litt av noen priser?

- For min del er det sånn at jeg kjøper en leilighet til dagens pris, og selger en annen til 2018-priser, så det er verdt det, sier han.

- Veldig god respons

Markedssjef Christina Melan Rogstad i APT tror det apellerer til folk å kjøpe leiligheter til fastpris.

UTELIV: Tålmodige boligkjøpere koser seg foran bålet mens de venter på at salget skal starte lørdag ettermiddag. - Vi har kjøpt inn ved og bålpanne. I morgen det en foodtruck som skal sørge for varm mat til de som venter, forteller markedssjef Melan Rogstad i APT Properties.
UTELIV: Tålmodige boligkjøpere koser seg foran bålet mens de venter på at salget skal starte lørdag ettermiddag. - Vi har kjøpt inn ved og bålpanne. I morgen det en foodtruck som skal sørge for varm mat til de som venter, forteller markedssjef Melan Rogstad i APT Properties. Vis mer

- Noen av dem som står i kø har vært gjennom budrunde etter budrunde og tapt. Det er en fin modell for både oss som utbygger fordi det gir oss forutsigbarhet i prosjektet, og for dem som kjøper, sier hun.

Kvadratmeterprisen i Gamle Oslo er ifølge boligstatistikken rundt 70 000 per kvadratmeter.

- Det blir feil å sammenligne dette prosjektet med snittprisen på Tøyen, da dette er et nybygg som har alt fra takterrasser, vaktmestertjeneste, store balkonger, vannbåren varme i alle gulv og mange andre kvaliteter du ikke får i området. Sammenlignet med prisnivået som er i Oslo i dag er dette meget konkurransedyktig, sier hun.

Hvis de lykkes med å selge over halvparten av leilighetene, vil byggingen ta til neste år.

Da er de ferdig til innflytting andre kvartal 2018.

- Foreløpig ser det bra ut, sier hun.

Venter voldsom prisvekst

Etterspørselen etter boliger i Oslo er nemlig fortsatt skyhøy.

Det er nå nærmest umulig for mange å komme inn på boligmarkedet - og finansminister Siv Jensen (Frp) er blant dem som har utrykt bekymring for utviklingen med høy gjeld kombinert med høye boligpriser.

Ifølge ferske prognoser fra Samfunnsøkonomisk analyse, omtalt av Dagens Næringsliv, vil de øke hvert år de neste tre årene, slik at de i 2019 blir hele 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016 på landsbasis.

Statistisk sentralbyrås anslag er noe lavere, og tilsier en boligprisvekst på 18,4 prosent i den samme perioden.

Særlig i Oslo bygges det for lite sammenlignet med den høye etterspørselen, og det er her prisveksten er størst. Foreløpig er det lite som tyder på at den vil stoppe opp.

Instituttet ser for seg at boligprisene øker med 25 prosent de neste tre årene. Slår prognosen til, vil prisene i hovedstaden altså ha økt med 43 prosent fra 2015-2019.