Her soves det minst i Norden

40 prosent av innbyggerne sover mindre enn seks timer hver natt.

NORDMENN SOVER MINST I NORDEN: Men her praktiseres soving på Hovefestivalen. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
NORDMENN SOVER MINST I NORDEN: Men her praktiseres soving på Hovefestivalen. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Annonse

Nordmenn sover minst i Norden. Tre prosent sover mindre enn fire timer per natt, kommer det fram i en ny undersøkelse.

40 prosent av alle nordmenn sover mindre enn seks timer hver natt. Tilsvarende tall for Sverige er 38 prosent, mens 31 prosent av danskene sover mindre enn seks timer i dÃgnet, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Finnene har best sovehjerte. Bare 14 prosent av finnene sover mindre enn seks timer hver natt. I Nederland og Belgia er de tilsvarende tallene 26 og 24 prosent. Det viser en undersøkelse av søvnvaner i Norden og Benelux-landene som er utført i forbindelse med Verdens søvndag 20. mars.

Tre prosent av nordmennene sier de sover mindre enn fire timer om natten. I den andre enden av skalaen er det sju prosent som trenger mer enn åtte timer på øyet hver natt.

Ifølge undersøkelsen er det nordmenn som blir mest berørt av søvnmangel. Seks av ti nordmenn føler seg trøtte hver dag, mens 77 prosent svarer at dette går ut over jobben. Samtidig har nordmenn høyest fravær av de spurte. I undersøkelsen kommer det også fram at 71 prosent av de spurte nordmennene er mindre konsentrert på jobben som et resultat av manglende søvn.

- God søvn er en forutsetning for å kunne yte både på skole og arbeid, sier professor Sverre Steinsvåg ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

- Folk som sover dårlig er overrepresentert i ulykker, er lettere disponert for hjerneslag og lungesykdommer, samt at de opplever en dårligere livskvalitet, sier han.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer