BLIR BANKET OPP: Mobilvideoen som Sky News har fått tilgang viser hvordan indiske sikkerhetsstyrker sparker og slår den antatte terroristen. Foto: Sky News
BLIR BANKET OPP: Mobilvideoen som Sky News har fått tilgang viser hvordan indiske sikkerhetsstyrker sparker og slår den antatte terroristen. Foto: Sky NewsVis mer

Her sparkes og slås den antatte terroristen

Avslørt av mobilvideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): En eksklusiv mobilvideo som Sky News har fått tilgang på viser arrestasjonen av en av de som angivelig skal ha deltatt i onsdagens terrorangrep i Mumbai.

De grovkornede bildene viser hvordan en rasende folkemengde og forbipasserende overmanner og går løs på den antatte terroristen med slag og spark, før han blir ført bort av indiske sikkerhetsvakter.

Skulle sprenge hotellet
Ajmal Amir Kasab  (21) er den eneste overlevende som så langt er arrestert etter blodbadet i den indiske finanshovedstaden.

Ifølge politisjef Rakesh Maria skal Kasab ha innrømt å ha blitt trent av Lashkar-e-Toiba i den pakistanske Punjab-provinsen. Gruppen har - etter press fra USA - vært forbudt i Pakistan siden 2002. Men det antas at de fortsatt mottar hemmelig støtte fra pakistansk etterretning.

Den unge terroristen skal også ha sagt i avhør at terrorangrepet har vært planlagt i fire måneder, og at terroristene tok sjøveien fra Karachi til Mumbai.

- Vi ønsket å sprenge Taj Mahal, skal en lite angrende Kasab ha sagt, ifølge Kerala News.

De neste døgnene avgjør
Tilståelsene fra Kasab er nesten identisk med beskyldningene som indiske myndigheter har rettet mot nabolandet og atommakten Pakistan.

Forholdet mellom de to landene er blitt svært tilspisset etter terroranslaget. Indiske myndigheter var raskt ute med å peke i retning av Pakistan og Lashkar-e-Toiba. Det på tross av at islamistgruppen «Deccans Mujahedin» påtok seg ansvaret bare timer etter at terroristene hadde slått til.

Lashkar-e-Toiba ble opprinnelig dannet med støtte fra den pakistanske etterretningstjenesten ISI. Målet var å kjempe mot indisk styre i det omstridte Kashmir og på den måten svekke nabolandet og fiendestaten India.

Lørdag sa en en høytstående pakistansk sikkerhetskilde at de neste 48 timene bli avgjørende for forholdet mellom de to atommaktene.

Det ble også advart mot at Pakistan umiddelbart vil flytte sine styrker fra vestfronten og grenseområdene mot Afghanistan, dersom de føler seg truet av India, skriver pakistanske The Dawn.

Over 170 døde
Mens det krangles på toppnivå, har redningsmannskapene reddet ut de siste døde fra Taj Mahal-hotellet. Så langt er det funnet over 170 drepte tilsammen. 300 andre ble skadd, da terroristene slo til mot luskushoteller og andre sentrale deler av Mumbai.

Nå raser debatten om terrorangrepet kunne vært unngått. Hotelldirektør Ratan Tata på Taj Mahal-hotellet har vedgått at hotellet mottok advarsler for flere måneder siden.

Etter terroangrepet har USA uttrykt sin fulle støtte til India, og president George W. Bush har nå sendt utenriksminister Condoleezza Rice på et hastebesøk til New Deli.

Hun ber om fullt samarbeid fra pakistansk side i etterforskningen.