Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her speider de etter feriesmuglerne på sjøen

Med ny superbåt har tollerne full kontroll på de som velger sjøveien inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tollinspektør Linda Karlsen speider ut over sjøen i Hvaler-området, mens tolloverinspektør Jens Kihle Jakobsen styrer båten så den virkelig hopper gjennom bølgene.

Dagbladet er med tollerne ut i den nye superbåten som kontrollerer landets grenser. Rundt oss tøffer mang en ferieklar familie rundt i små og store båter. Men ingen må tro det bare er å krysse inn i landet sjøveien uten å bli sett.  

- Vi ønsker å finne ut hva folk har med seg inn i landet. Det er ikke sånn at det er fritt fram på sjøen, sier tolloverinspektør Bjørn Langrud.  

Sammen med makker Linda Karlsen rykker han ut av døra og fram i baugen på båten når tollerne har pekt seg ut en båt de vil sjekke nærmere. Jakobsen styrer med stø hånd doningen inntil kontrollobjektet, og den menneskelige vurderingen kan starte.  

 FULL FART:  Når tollerne setter full fart gjennom bølgene gjelder det å holde seg godt fast. Tollerne har imidlertid full kontroll og saumfarer fjorden etter smuglere. Alle foto: Sveinung U. Ystad
FULL FART: Når tollerne setter full fart gjennom bølgene gjelder det å holde seg godt fast. Tollerne har imidlertid full kontroll og saumfarer fjorden etter smuglere. Alle foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Vi merker jo veldig fort hva slags type personer vi har å gjøre med. Vi følger magefølelsen, sier Linda Karlsen.

- Ikke kom om bord
Etter en kort samtale, og et grundig blikk inn i båten, avgjør tollerne om de vil gå om bord og se. De fleste svarer ja, så klart med en gang. Ofte må tollerne tilbake i egen båt uten annet resultat enn en trivelig prat med en felles sjøfarer.

Men ikke alltid.

Med Dagbladet bak i båten stopper tollerne en båt der føreren ikke i det hele tatt vil ha tollerne om bord.

 FRA BÅT TIL BÅT:  Tolloverinspektør Bjørn Langrud og tollinspektør Linda Karlsen viser akrobatiske ferdigheter mens de hopper fra båt til båt ute i bølgene. Denne båten hadde alt i orden.
FRA BÅT TIL BÅT: Tolloverinspektør Bjørn Langrud og tollinspektør Linda Karlsen viser akrobatiske ferdigheter mens de hopper fra båt til båt ute i bølgene. Denne båten hadde alt i orden. Vis mer

- Nei, dere får sjekke meg i havna, var beskjeden han ga.

Den bet ikke Karlsen og Langrud på. I båten fant de 6 liter vin for mye. Det kostet båtfører 1200 kroner. Hadde han vært ærlig, og fortollet varene, hadde han sluppet med 330 kroner.

- Han var sur og amper med en gang og ville ikke ha oss i båten. Vi fikk en litt dårlig smak i munnen da, forklarer Langrud vel om bord i tollernes egen båt.

I skjærgården utenfor Hvaler er det stadige kontroller nå i sommermånedene. Mange blir tatt. Alle og en hver står i fare for å bli sjekket, her gjør tollerne ingen forskjell på folk. Organiserte smuglere bruker gjerne helt vanlige folk som kurerer.  

 DAGENS FANGST:  Linda Karlsen kommer om bord i tollerbåten med seks liter beslaglagt vin. Det kostet båtføreren 1200 kroner.
DAGENS FANGST: Linda Karlsen kommer om bord i tollerbåten med seks liter beslaglagt vin. Det kostet båtføreren 1200 kroner. Vis mer

- Folk på fjorden synes det er helt fint med folk som gjør en god jobb, sier en båtfører som ble kontrollert og bare hadde rent mel i posen.  

På jakt i 40 knop
En annen, med hele familien i seilbåten, slutter seg til den oppfatningen, selv om han måtte ut med 330 kroner for å fortolle sine liter.

Sier man umiddelbart fra om hvor mye man har for mye i båten, slipper man med fortollingen så sant det ikke er enorme mengder.

- Det gjelder å være ærlig, sier Bjørn Langrud.

 VISER FRAM:  En ivrig båtfører trekker fram den ene flaska etter den andre i håp om å ikke få tollerne om bord. I båten hans fant tollerne ytterligere noen liter, og mannen fikk et forelegg.
VISER FRAM: En ivrig båtfører trekker fram den ene flaska etter den andre i håp om å ikke få tollerne om bord. I båten hans fant tollerne ytterligere noen liter, og mannen fikk et forelegg. Vis mer

Båten tollerne kontrollerer kysten med holder vanligvis til nærmere Oslo. Østfold har sin egen båt av samme klasse. Da Dagbladet var med i går, var begge båtene i aksjon. Beskjeder om mistenkelige båter blir sendt mellom de to, før den ene slår til.  

Og tollernes båter er det ikke lett å komme seg unna. Båten gjør 40 knop og har en særs god manøvereringsevne. Nede ved svenskegrensa går det først og fremst i et par liter alkohol for mye, men også større beslag og narkotikabeslag skjer jevnt og trutt.

- Narkotika henger høyt på lista for oss, det er på en måte gulroten vi går etter. Men når vi leter etter det, finner vi jo ofte mye annet også, sier Langrud.

Sammen med Linda Karlsen hopper han fra båt til båt ute i skjærgården. Enslige, barnefamilier, små og store båter blir stoppet. Og de fleste tar imot tollerne med et smil.  

 SÅ SPRØYTEN STÅR:  Det skummer rundt oss når tollerbåten tar en krapp sving. I full fart og med særs god kontroll over fartøyet, styrer Jens Kihle Jakobsen båten mot eventuelle smuglere. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
SÅ SPRØYTEN STÅR: Det skummer rundt oss når tollerbåten tar en krapp sving. I full fart og med særs god kontroll over fartøyet, styrer Jens Kihle Jakobsen båten mot eventuelle smuglere. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

- Det er fint ute på sjøen, da er folk blide og ofte mindre stresset. Det er jo folk som er ute på tur. På flyplasser og andre steder stopper vi ofte mye mer stressa folk. Her er de fleste blide, sier Jens Kihle Jakobsen.

Om bord i båtene er det ikke bare alkohol og narkotika tollerne ser etter. De skal håndheve et vell av lovverk og ser etter det meste.  

- Men det er alkohol vi finner mest av. Noen ganger blir vi nesten overraska når vi går ned i båten og plutselig finner kasser med alkohol, sier Linda Karlsen.