UTØYA 2010: I fjor spilte kameratene Gunnar Linaker (23), Anders Kristiansen (18) og Simon Sæbø (18) volleyball på Utøya. I år hadde de kommet til semifinalen før massakren på fredag. Nå er to av dem drept og en savnet. Foto: Privat
UTØYA 2010: I fjor spilte kameratene Gunnar Linaker (23), Anders Kristiansen (18) og Simon Sæbø (18) volleyball på Utøya. I år hadde de kommet til semifinalen før massakren på fredag. Nå er to av dem drept og en savnet. Foto: PrivatVis mer

Her spiller de tre kameratene volleyball på Utøya

Nå er to drept og en savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer spilte de tre vennene volleyball og koste seg på Utøya. Nå er to av dem bekreftet drept og en er savnet etter massakren som kostet 68 mennesker livet.

- De gode minnene fra alt vi har hatt sammen begynner heldigvis å få plass. Jeg kan smile og le av Gunnars påfunn, av Simons erting og Anders sin snertne retorikk. Ingen slo Anders i debatter, han var utvilsomt et stort politikertalent. Alle guttene var forbilder for AUF-ere i Troms og var drivkreftene i fylkeslaget, sier Trond Agnar Eilifsen, leder i AUF Troms til Nordlys.

Han overlevde selv massakren på Utøya, men kom hjem uten fire fra sin delegasjon. I dag er bildene fra fjorårets leir gode å ha. Bilder fra årets leir ligger igjen på øya i kameraer og mobiltelefoner.

Skulle vinne - Vi har uten tvil mistet noen av de aller beste og kommer virkelig til å merke at de er borte. Vi som var på Utøya har hatt en felles opplevelse og nå må vi ha en felles bearbeidelse. For oss representerer Utøya våre verdier og de klarte han ikke å ta ifra oss. Vi har tatt dem med oss hjem, sier Eilifsen til Dagbladet.

I sommer hadde de kommet til semifinalen før massakren på øya startet.

- I fjor tapte vi finalen mot Akershus. I år skulle vi vinne, det hadde Gunnar vedtatt, sier Eilifsen.

Elsket jobben sin 23 år gamle Gunnar Linaker var fylkessekretær for AUF Troms. Han forsøkte å redde venner da han selv ble skutt, og ble av statssekretær Roger Ingebrigtsen beskrevet som en helt.

- Gunnar elsket jobben sin. Han var den som visste litt om alt og alt om litt, og var en ordentlig drivkraft i AUF, sier Eilifsen.

DREPT: Gunnar Linaker (23) fra Bardu. Foto: Stein Wilhelmsen / Nordlys
DREPT: Gunnar Linaker (23) fra Bardu. Foto: Stein Wilhelmsen / Nordlys Vis mer

- Vår Gunnar var en flott sønn å ha. En stor kraftig bamse. Han hadde like mye kjærlighet som kroppen var stor, sier faren Roald Linaker til Dagbladet.

Gunnars lillesøster, Hanne, overlevde massakren og faren forteller at det var Gunnars kjærlighet til søsteren som reddet henne. Hun gjemte seg i skogen på Utøaya i feler timer.

- En skikkelig humørspreder 18 år gamle Simon Sæbø var leder i Salangen AUF og sto på kommunelista for Salangen Arbeiderparti. Også han ble drept på Utøya fredag 22. juli.

Eilifsen kommer fra samme område som Simon og forteller at han var en gutt med et stort nettverk som det var lett å bli kjent med.

- Jeg vil beskrive ham som en ordentlig humørspreder som alltid hadde smarte kommentarer på lur. Samtidig var han veldig kunnskapsrik. I 2008 bestemte han seg for å starte AUF i Salangen og gjennomførte det. Som 16-åring var han den yngste på Arbeiderpartiets landsmøte. Det sier litt om karrieren han var i ferd med å ta tak i, forteller han.

Simon engasjerte seg, i tillegg til AUF, i en rekke andre ting. Han har blant annet vært i Kambodsja med et prosjekt som heter «Water for life».

- Tusenvis gråt med oss Elifsen understreker at det viktigste nå er å stå sammen i sorgen og støtte hverandre. Han er takknemlig for den enorme støtten han, andre overlevende AUF-ere og pårørende har fått etter at tragedien rammet på fredag.

- Støtten fra hele nasjonen har vært fantastisk. Under minnestunden i Tromsø sto jeg sammen med flere AUF-ere foran domkirken. Bak oss sto tusenvis av tromsøværinger og gråt sammen med oss, forteller han.

DREPT: Simon Sæbø (18) fra Salangen.
Foto: Oddvar Nygård / Nordlys
DREPT: Simon Sæbø (18) fra Salangen. Foto: Oddvar Nygård / Nordlys Vis mer

18 år gamle Anders Kristiansen fra Bardu, som spiller volleyball med Simon og Gunnar på bildet fra ifjor var også med på årets Utøya-leir. Han beskrives som en veldig engasjert gutt og var en av dem som tok initiativ til å stifte AUF i Bardu. Kristiansen har fortsatt status som savnet.

I kveld ble det også klart at Johannes Buø (14) som bodde på Svalbard er blant de drepte etter massakren. Også han var en del av delegasjonen fra AUF Troms som i utgangspunktet bestod av 40 personer.

SAVNET: Anders Kristiansen (18) fra Bardu.
Foto: Stian Saur / Troms fylkeskommune
SAVNET: Anders Kristiansen (18) fra Bardu. Foto: Stian Saur / Troms fylkeskommune Vis mer