INNRØMMER: En profilert pastor innrømmer i en kommende TV 2-dokumentar at han sexmisbrukte barn i Brasil og Norge. Her spiller han gitar for en gruppe barn under et opphold i Brasil på 80-tallet. Foto: PRIVAT
INNRØMMER: En profilert pastor innrømmer i en kommende TV 2-dokumentar at han sexmisbrukte barn i Brasil og Norge. Her spiller han gitar for en gruppe barn under et opphold i Brasil på 80-tallet. Foto: PRIVATVis mer

Her spiller overgreps-pastoren for gatebarna i Brasil

Ble avslørt av småbarnsfar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den kjente pinsepastoren var elsket og respektert. Nå har han innrømmet å ha sexmisbrukt barn i Norge og Brasil på 70- og 80-tallet.

Her er han fotografert mens han spiller gitar for brasilianske gatebarn på slutten av 1980-tallet.

- Det var slik han likte å framstå. Men han var en overgriper. Jeg var selv et av ofrene hans, sier en mann fra Haugesund til Dagbladet.no.

Barna på bildet er i dag voksne og ingen har relasjoner til Norge.

Risikerer ikke straff
Det 27 år gamle overgrepet i Haugesund ble anmeldt for to og et halvt år siden, men saken ble henlagt som foreldet. Pastoren risikerer ikke straff.

- Det er grusomt. Den brasilianske gategutten Paulo håpet på å bli norsk statsborger. I stedet ble han sexmisbrukt. I dag har livet hans falt sammen, og han sitter nå i fengsel for drap på en politimann, sier pastorens norske offer til Dagbladet.no.

Han ble selv misbrukt da han var i 10-12-årsalderen. Den rystende historien om overgrepspastoren og hans ofre i favelaen og Norge fortelles i en dokumentar på TV 2 mandag kveld. Brasilianske Paulo var flere ganger på besøk i Norge. Han er i dag en voksen mann.

- Overgrepene har på mange måter ødelagt livet mitt. Jeg har slitt med skyldfølelse til langt opp i voksen alder. Det var først da jeg selv fikk barn og de nådde samme alder som da jeg ble misbrukt at jeg forsto at jeg måtte gripe inn. Jeg kunne ikke risikere at også andre barn ble ofre for overgrep, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg kontaktet en venn, som er min sjelesørger i tunge stunder. Vi snakket deretter med lederen i Pinsemenighetens etiske råd, og hun gikk sporenstreks til politiet. Da begynte det endelig å rulle. Pinselederen valgte å legge kortene på bordet for menigheten og politiet. Det er en lettelse, sier mannen.

Overgrepene preger ham fortsatt den dag i dag.

-Jeg lever likevel med grusomme minner, og er redd for at det finnes ofre der ute som ikke har fått hjelp, sier han til Dagbladet.no

Gikk i terapi
I mars 2007 ble pastoren oppsagt fra menigheten han hadde jobbet for i to år. I dag er han aktiv i en annen frikirkelig bevegelse.

- Det kan nok diskuteres innhold og alvorlighet i det som skjedde, men et overgrep er et overgrep, og jeg legger meg flat. Det skulle ikke ha skjedd, sier pastoren til Haugesunds Avis. Dagbladet.no har ikke lyktes i å få tak i pastoren.

For to år siden gikk pastoren i terapi hos psykologen og sex-terapauten Thore Langfeldt, og sier til avisen at han prøver «å komme videre i livet».

- Langfeldt konkluderte ganske raskt med at jeg hadde kontroll, og at dette var forhold jeg hadde klart å legge bak meg, sier han til avisa.

Pastorens uttalelser provoserer det norske offeret.

- Jeg blir provosert når han bortforklarer og bagatelliserer. Pastoren har aldri beklaget noe før han ble konfrontert av media, sier mannen.

En datamaskin fra pastorens menighet ble for to år siden overlatt til politiet og undersøkt for pornografisk materiale. Det ble også foretatt en husransakelse hos pastoren, som også var inne til avhør, skriver Haugesunds Avis.  Saken ble senere henlagt som foreldet.

Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt opplyser at de for øyeblikket ikke kan kommentere saken.

 

80-TALLET: Pastoren avbildet blant gatebarn i Brasil. Foto: PRIVAT
80-TALLET: Pastoren avbildet blant gatebarn i Brasil. Foto: PRIVAT Vis mer