- VIKTIG: Utenriksminister Børge Brende er i Brasil for å pleie samarbeidet med Norge, men tar seg tid til et spill fotball mellom slagene.
- VIKTIG: Utenriksminister Børge Brende er i Brasil for å pleie samarbeidet med Norge, men tar seg tid til et spill fotball mellom slagene.Vis mer

Her spiller utenriksministeren fotball på Copacabana

Men Børge Brende har tunge, økonomiske interesser på agendaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO, DAGBLADET: Sola steiker, sanden er varm, og ute på banen løper et tyvetalls unge spillere og roper og heier på den norske utenriksministeren, som stokker beina så godt han kan. Rios verdensberømte strand, Copacabana, har fostret mange talenter, som Romario, Ronaldo, og nå en ambisiøs norsk utenriksminister:

- Nåja, fotball er vel ikke akkurat min sterkeste side, men det er moro å spille med ungdommen, forteller han, lett andpusten, og noe svett i pannen.  

Euforien lagt seg
- Brasil spiller ikke bare en viktig rolle på den storpolitiske arena, men landet er samtidig et viktig marked for norsk næringsliv, som gjør Norge til den 7.største utenlandsinvestoren i Brasil, forteller utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Det er bare 5-10 år siden "alle" norske offshore relaterte bedrifter skulle til Brasil for å hanke inn kontrakter med det statlige oljeselskapet Petrobras. De kom til Rio, store som små, noen fikk kontrakter andre dro skuffet hjem. Nå har euforien lagt seg, og konkurransen er blitt mye hardere. Flere norske bedrifter har pakket sammen og dratt tilbake til gamlelandet:

- Det er vel riktig å si at euforien er avløst av en mer nøktern realisme. Men husk at bare her i Rio finnes over 100 norske bedrifter, de fleste innen offshore, shipping og aluminium. Men vi har også innslag fra blant annet møbel-og telebransjen, forteller utenriksministeren. Men lille Norge er store i Brasil, som er blitt vårt største marked etter USA og EU.  

God strategi
Det var i 2011 regjeringen Stoltenberg meislet ut en Brasil-strategi for å øke tilstedeværelsen i landet, en strategi som omfatter samarbeid innen klima, miljø, kultur, forskning og næringsliv:

- Dette er en god og klok strategi som vi vil fortsette å utvikle. Brasil er kontrastens land, alt fra Amazonas grønne regnskog til de tørre slette i nordøst, det rike og det fattige Brasil. For selv om tidligere president Lula og nåværende president Dilma Rousseff har klart å rykke 30 millioner fattige brasilianere opp til den lavere middelklassen, er det ennå store sosiale ulikheter i landet. For meg er utdanning resepten til å bekjempe de sosiale ulikheter. Dermed ser jeg for meg et nærmere samarbeid innen utdanning, forskning og utvikling, studentutveksling mellom landene og et samarbeid mellom norske og brasilianske universiteter, sier Brende.

Spiller en rolle
Børge Brende har vært flere ganger i Brasil, og han ser en klar utvikling:

- Brasils betydning i verden er kraftig styrket bare det siste tiåret. Brasil er i dag et aktivt medlem av FN, det har ambisjoner om en fast plass i Sikkerhetsrådet, generaldirektøren i Verdens handelsorganisasjon, Roberto Azevedo, er brasilianer, landet er sentral aktør i G20 og FNs utviklingsgruppe G77, og i tillegg har landet et diplomatkorps som er blant de beste i verden. Dermed spiller landet en viktig politisk rolle, forteller utenriksminister Brende.

Uro under VM
Selv om de fleste av Brasils 200 millioner innbyggere gleder seg til VM i juni, øker kritikken mot de enorme summene som er gått med til å bygge idrettsanlegg og infrastruktur. Regningen har ballet på seg, og utgjør i dag rundt 100 milliarder kroner. Dermed er det varslet gatedemonstrasjoner i de 12 delstatene som skal arrangere VM:.

- Det er legitimt å demonstrere, noe også president Dilma Rousseff understreker. Det som blir viktig er å forklare hva pengene går til, og hvilken nytte folk flest kan ha av investeringene, sier Brende, som etter å ha tørket nok noen svetteperler, kommer med tipset:
- Brasil blir verdensmester, men Tyskland er ikke å forakte.  

Norsk fredsmekling
Børge Brende var en kort tur i Colombia før han ankom Brasil. I Bogota møtte han landets president Juan Manuel Santos, som roste Norges bidrag i fredsprosessen som pågår på Cuba mellom Farc geriljaen og regjeringen i Colombia:

- Norge skal fortsette rollen som fredsmekler, og håpet er at det kommer til en fredsavtale mellom partene innen årets utløp, forteller Brende, som understreker at Colombia er blitt et viktig samarbeidsland for Norge: - Colombia har den tredje største økonomien i Latin-Amerika etter Brasil og Mexico. Vi har akkurat sendt over til Stortinget ratifikasjonen av frihandelsavtalen med Colombia, forteller Brende. I tillegg har Norge bilaterale handelsavtaler med Peru og Chile. 

Tango tristesse
Børge Brende blir betenkt nå samtalen kommer inn på Argentina, som for tiden er i fritt fall både økonomisk og sosialt:

- Det er nesten utrolig at Argentina, som for 60-70 år siden var blant verdens rikeste land, igjen er i ferd med å gå på dunken økonomisk. Landet har behov for politiske reformer, og det er bare å håpe at president Cristina Kirchner blir mer inkluderende i sin politikk, understreker utenriksministeren, som minner om at landet ikke bare har gode viner og saftige biffer, men at det kan bli et viktig spisskammer i årene som kommer:

Her spiller utenriksministeren fotball på Copacabana

- Hvis verdens befolkning øker fra dagens syv til ni milliarder i 2050 har verden behov for Argentinas naturressurser, forteller utenriksministeren.  

Venezuela delt
Børge Brende rister langsomt på hodet når Venezuela nevnes, og han kan ikke fatte at det er mulig å kjøre landet i grøften med de enorme olje og gassresursene landet råder over: - Det skulle simpelthen ikke være mulig. Landet produserer rundt 3 millioner fat, det har blant verdens største olje og gassreserver, men likevel er landet økonomisk på felgen. Politisk er landet delt i to uforsonlige leire. Håpet er at regjeringen inkluderer opposisjonen. Veien ut av uføre er håpet om dialog og forsoning, forteller Børge Brende.    

Bilde: Utenriksminister Børge Brende i hard duell med elever fra det norske sosiale prosjektet Karanba, som ledes av den tidligere Lyn spilleren Tommy Nilsen, og som støttes med en million kroner av UD.

Her spiller utenriksministeren fotball på Copacabana