VENNER: En video fra 2013 viser president Donald Trump sitte ved siden av Emin Agalarov og Rob Goldstone under en middag. Begge disse er nå i søkelyset i forbindelse med Russland-etterforskningen. Video: CNN Vis mer

Her spiser Trump middag med mannen som lovte sønnen hans en russisk drittpakke om Clinton

«Jeg elsker det», svarte Donald Trump Jr. til forslaget om en drittpakke på Hillary Clinton signert den russiske regjeringa. Her snakker pappa Trump med mannen bak forslaget. I 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs president Donald Trump har avvist at han visste om det mye omtalte møtet mellom sin sønn, Donald Trump Jr., og en russisk advokat, Natalia Vesnitskaja.

I denne videoen fra 2013 spiser imidlertid USAs nåværende president middag med mannen som arrangerte møtet mellom sønnen, Trump Jr., og den russiske advokaten, skriver CNN.

«Jeg elsker det» var Jr.'s svar da han fikk vite hva den russiske advokaten tilbød:

En drittpakke om Hillary Clinton, demokratenes presidentkandidat, fra den russiske regjeringa.

Artisten og oligark-faren

Mannen som kom med forslaget heter Rob Goldstone. Han er en britisk tidligere tabloidjournalist, og nå PR-mann for den aserbajdsjansk-russiske artisten Emin Agalarov, sønn av den megarike oligarken Aras Agalarov.

I e-postkorrespondansen mellom Goldstone og Trump Jr. framgår det at det er Emin Agalarov som har tatt kontakt med Goldstone om informasjonen.

Emin skal ha fått høre fra sin far, Aras Agalarov, at den russiske regjeringa hadde informasjon som kunne «inkriminere» Hillary Clinton. Far Agalarov skulle ha fått denne informasjonen fra en høytstående statsadvokat i Russland, ifølge e-postene.

Goldstone opplyste Trump Jr. om denne informasjonen 3. juni i fjor. Uka etter møtte Trump Jr. den russiske advokaten. Med på møtet var Jared Kushner, Donald Trumps svigersønn, og Trumps daværende valgkampsjef - Paul Manafort.

Da var Donald Trump offisielt blitt den republikanske presidentkandidaten.

Video fra missekonkurranse

Dagbladet er alene i Norge om å publisere videoen av middagen. Opptakene er fra 15. juni 2013 og ble tatt i Las Vegas.

Den kvelden ble Miss USA arrangert i kasinobyen. Samme kveld annonserte Donald Trump at Miss Universe skulle arrangeres i Moskva seinere samme år.

Det var Aras og Emin Agalarov som gjennom en avtale verdt 14 millioner dollar - 115,7 millioner kroner - med Trump, sikret Russlands hovedstad missekonkurransen. Rettighetene eide nemlig Trump.

Trump og den megarike Agalarov-familien fikk et varmt forhold til hverandre gjennom denne handelen, ifølge CNN.

Videoen er tre minutter lang og viser Donald Trump i samtale med begge Agalarovene og Goldstone, som allerede da jobbet med PR for Emin Agalarov.

På et tidspunkt ser man klart og tydelig Goldstone og Trump i samtale med hverandre. Trumps sønn, Trump Jr., figurerer imidlertid ikke i videoen.

«Min nye bestevenn?»

USAs nåværende president Donald Trump talte seinere svært varmt om missekonkurransen i Moskva. Han sa han håpte at arrangementet ville forbedre det allerede da krevende forholdet mellom USA og Russland, ifølge CNN.

Trump så spesielt fram til å ønske Vladimir Putin velkommen til å overvære missekonkurransen, ifølge Washington Post. Putin ble nemlig invitert til arrangementet, men måtte avlyse kort tid før det ble avholdt, skriver avisa.

FORSVARER SØNNEN: Under en pressekonferanse i forbindelse med president Donald Trumps besøk i Paris, forsvarte Trump eldstesønnen etter avsløringene om Russland-møtet. Video CNN / Foto: AP Vis mer

Presidenten skrev en Twitter-melding noen dager etter at han annonserte at konkurransen skulle avholdes i Moskva. Den meldingen fra 19. juni 2013 har siden fått visse Trump-kritikere til å heve øyenbrynene.

«Tror du Putin kommer til Miss Universe-konkurransen i november i Moskva - i så fall kommer han til å bli min nye bestevenn?», het det i meldingen fra Trump.

«Bortkastede 20 minutter»

Under møtet mellom Trump Jr. og den russiske advokaten Natalia Veselnitskaja har Trump Jr. forklart at han ikke ble overrakt informasjonen det ble skrevet om i e-postutvekslingen.

Trump Jr. har selv karakterisert møtet som «20 bortkastede minutter». Det den russiske advokaten angivelig skal ha villet prate om, var en adopsjonsordning mellom USA og Russland som sistnevnte stanset etter 2009, ifølge Trump Jr.

At Russland stanset adopsjon av russiske barnehjemsbarn til USA var en reaksjon på de russiske sanksjonene etter drapet på advokaten Sergej Magnitskij i et fengsel i Moskva i 2009.

FØRSTE MØTE: Trump og Putin satte seg ned for et møte ansikt til ansikt under G20-møtet i Hamburg. Her ble de møtt av et voldsomt pressekorps. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer