Her spiste de terrorsiktede middager sammen

Nå har naboene sjekket kjellerbodene sine på jakt etter sprengstoff.

BODDE INNENFOR SYKEHUSET: Terrorsiktede Mikael Davud (39) bodde her i 7. etasje. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
BODDE INNENFOR SYKEHUSET: Terrorsiktede Mikael Davud (39) bodde her i 7. etasje. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I denne leiligheten i 7. etasje på Ullevål i Oslo oppbevarte den norske statsborgeren Mikael Davud (39) utstyret som skulle monteres en bombe, mener PST. Det skriver VG i dag.

Rustbehandling Medsiktede David Jakobsens forsvarer bekrefter overfor Dagbladet at Jakobsen var på besøk i Davuds leilighet ved flere anledninger.

- Jakobsen kom tidvis på besøk og spiste nasjonale retter hos min klient, sier Carl Rieber-Mohn til Dagbladet.

I gårsdagens avhør avviste Davud at han kjente til stoffet hydrogenperoksid, som kan brukes til å lage bomber. PST mener mannen oppbevarte det han selv trodde var hydrogenperoksid i bygget.

- Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltheter før rettsmøtet mandag, Kjell T. Dahl, sier Jakobsens advokat.

Skiftet navn Davud har uigursk bakgrunn og pekes ut av politiet og etterretningskilder som hovedmannen i terrorsaken. Tidligere het han Muhammad Rashidin, men skiftet navn i 2007.

REDD: Spesialsykepleier Hilde Grønnevik bor i samme blokken som den terrortiltalte norske statsborgeren med uigursk bakgrunn, i Kirkeveien 116 i Oslo. Hun er rystet over det som har skjedd i blokken hennes. Foto: Truls Brekke
REDD: Spesialsykepleier Hilde Grønnevik bor i samme blokken som den terrortiltalte norske statsborgeren med uigursk bakgrunn, i Kirkeveien 116 i Oslo. Hun er rystet over det som har skjedd i blokken hennes. Foto: Truls Brekke Vis mer

Døra inn til leiligheten mangler skiltet som er vanlig i huset og hele gangen er fullstendig mørklagt. Når Dagbladet banker på inngangsdøra, svarer en kvinne inne i leiligheten. Hun bekrefter at Davud har bodd der, inntil han torsdag ble hentet ut av politiet og arrestert.

Hun ønsker ikke å uttale seg mer om saken.

- Sinnsykt Ifølge PST skal mannen ha oppbevart det han trodde var hydrogenperoksid, for å fremstille bomber, og annet materiale som skulle brukes i et terrorangrep, i bygget. Politiets sikkerhetstjeneste PST hadde i all hemmelighet plassert flere overvåkingskameraer inne i leiligheten, skriver VG.

Flere naboer Dagbladet møter i oppgangen forteller at de sjokkerte.

- Det er en del kriminalitet og hærverk blant de som leier her i huset, men at politiet har arrestert en mann og siktet ham for terrorisme, det er fullstendig sinnssykt, sier er nabo i 30-årene og peker mot døra til leiligheten Davud har disponert.

Leiligheten 39-åringen disponerte er på rundt 50 kvadratmeter. Månedsleien for en tilsvarende leilighet i samme etasje er 8500 kroner, får Dagbladet opplyst.

Spesialsykepleier Hilde Grønnevik bor noen etasjer under 39-åringen. Hun opplever det som ubehagelig at utstyr til å lage bomber kan ha blitt oppbevart over henne, selv om politiet overvåket leiligheten.

- Hva om det skjedde en tabbe og noe smalt? Det er mange barnefamilier i dette huset. Nå vet man altså ikke hvilken dag det kan smelle, sier Grønnevik til Dagbladet.

Hun og flere andre beboere har sjekket sine egne kjellerboder på jakt etter materialer eller annet de ikke har lagt der.

OPPBEVARTE BOMBEMATERIALER: Ifølge PST skal 39-åringen ha oppbevart bombematerialer i huset, skriver VG i dag. Her er kjellerboden. Foto: Truls Brekke
OPPBEVARTE BOMBEMATERIALER: Ifølge PST skal 39-åringen ha oppbevart bombematerialer i huset, skriver VG i dag. Her er kjellerboden. Foto: Truls Brekke Vis mer