Her spør Islam Net norske muslimer om de er for dødsstraff og steining for utroskap

Men Islam Net-leder Fahad Qureshi avviser at de vil innføre sharia i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Debatten har den siste tida rast i Dagbladet mellom den muslimske organisasjonen Islam Net og Antirasistisk senter. I debatten har blant annet Antirasistisk senter beskyldt Islam Net for å være konservative og reaksjonære og  hevdet at Islam Net ønsker innføring av streng sharia i Norge.

Antirasistisk senter reagerer nå på innholdet som kommer fram i en tale Islam Nets leder Fahad Qureshi holdt under organisasjonens Skandinaviske fredskonferanse i år. Islam Net har selv gjort videoopptak av talen, som nå ligger ute på Youtube og har drøye 7000 visninger. Fahad Qureshi spør forsamlingen:

«Hvor mange av dere er enige i at straffen som er beskrevet i Koranen og sunna - hvorvidt det er død, hvorvidt det er steining for utroskap, uansett hva det er, så lenge det er fra Allah og hans profet - er den best mulige straffen for menneskeheten - og at det er den vi burde praktisere i verden? Hvor mange er enige i det?»

Svært mange av de omkring 1500 tilhørerne rekker opp hånda.

Fredskonferansen, som ifølge Islam Net er et ledd i arbeidet med å oppklare misoppfatninger om islam, ble i år holdt i Vinmonopolets gamle sentrallager på Hasle i Oslo 23. til 25. mars i år.

- Ønsker ikke sharia Fahad Qureshi sier at Islam Nets og forsamlingens synspunket ikke gjør dem til radikale eller ekstreme muslimer.

- Vi er alle bare vanlige sunnimuslimer, sier han videre i videoen.

Han mener erklæringen ikke betyr at forsamlingen ønsker å innføre sharia, den islamske lovgivningen - som blant annet innebærer streng straff av homofili og utroskap - i Norge.

- Nei, det kan det ikke bety. Vi oppfordrer ikke til å implementere islams straffesystem i Norge. Det at hele salen rekker hånda i været betyr at vanlig praktiserende muslimer mener at Gud vet best, uavhengig av hva andre skulle mene om dem, skriver Qureshi i en epost til Dagbladet.

- Betyr dette at alle muslimer må være for dødsstraff og steining? Er de vantro hvis de ikke er for det?

- Om Gud har foreskrevet dødsstraff for for eksempel voldtektsmenn, vil muslimer akseptere det. Om en person ikke vet hva Gud sier om et aspekt av islam, vil det være galt å erklære ham som vantro , svarer Qureshi på spørsmålet. 

2000 medlemmer Ifølge Qureshi, var det omtrent 5000 mennesker innom arrangementet i løpet av de tre dagene det varte. Da han holdt sin tale, var salen med en kapasitet på 1500 mennesker, helt full.

- Det var muslimer i alle aldre fra forskjellige moskeer i Norge. Mange av de som var til stede er medlemmer i Islam Net, skriver Qureshi.

Islam net har over 2000 betalende medlemmer fra forskjellige moskeer, ifølge Qureshi.

Bekymret for rekruttering Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, har gått hardt ut mot Islam Net i debatten. Han blir opprørt når han ser videoen fra Islam Net.

- Qureshi promoterer dødsstraff for mange medmennesker. Det er et budskap preget av hat, og det er både opprørende og trist, skriver Steen i en epost til Dagbladet.

Steen er bekymret for at Islam Nets holdninger skal spres til flere unge muslimer i Norge.

- Det er naturlig å skille de som er aktive i Islam Net fra de som simpelthen deltar på en konferanse, og vi er ikke ute etter å stemple alle og enhver som ekstremister. Men det er snakk om ekstreme og svært problematiske holdninger som må motarbeides. Vi har ønsket å sette fokus på en negativ utvikling, hvor Islam Net har fått rekruttere medlemmer nokså uforstyrret, skriver Steen.

Steen mener de fleste muslimske nordmenn står langt fra Islam Net, som han mener «har mer preg av å være en sekt enn noe som kan kalle seg selv representativt.»

- Det er likevel bekymringsfullt at Islam Net har så stor oppslutning som de har, og spesielt at de øver en slik negativ innflytelse på en del unge mennesker, skriver han.

Islam Net-debatten

Debatten mellom Islam Net og Antirasistisk senter har rast i Dagbladet de siste ukene. Du kan lese innleggene fra Antirasistisk senter og Islam Net her:

• 27. september: «Islam Net sprer hat»

• 2. oktober: «Antirasistisk senter sprer rasisme»

• 7.oktober: «Bekreftet kritikk»

• 11. oktober: «Antirasistisk senters to tunger»

• 15. oktober: «Tomgang fra Islam Net»

Qureshi mener kritikken er helt feilslått:

- Jeg tar fullstendig avstand fra kritikken. Vi ønsker ikke å drepe noen, vi jobber faktisk veldig aktivt med å forebygge radikalisering og vi når ut til veldig mange unge muslimer med islams fredelige budskap, svarer Qureshi på kritikken fra Steen.

Steinaldertenking Fabrikken Arrangementer leide ut konferanselokalene på Hasle til Islam Net, men ønsker ikke en ny konferanse i deres lokaler.

- Det blir ikke flere nye konferanser i våre lokaler. De kaller det en fredskonferanse, men snakker om steining og drap. Vi setter også en grense, og har sagt nei til flere av disse konferansene. Vi ønsker ikke noen demonstrasjoner og negative avisoppslag herfra neste år, dessuten ville ikke Islam Net betale den prisen vi krever. Islam Net har ikke gjort noe galt, og vi vil ikke nekte dem å mene noe, men sånn blir det nå, sier driftsansvarlig ved Fabrikken, Arne Værlien Larsen.

Har var selv ikke tilhører under konferansene, men fikk en opplevelse av arrangementet.

— Det var nitti prosent studenter, og alle var veldig hyggelige. Det var ikke noe bråk, og arrangementet var ordentlig gjennomført. Problemet var at noen av budskapene som ble lagt fram minner om steinaldertenking, mener han.

Dette er Islam Net

• Islam Net er en norsk, muslimsk organisasjon grunnlagt av studenten Fahad Qureshi i 2008.

• Den har avdelinger i Oslo, Akershus, Tromsø og Bodø

• Etter eget utsagn har de 2000 betalende medlemmer, de fleste studenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer