Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her spør Rødt-toppen Raymond hva som skjer

Raymond Johansen (Ap) åpner for å kjøre slalåm mellom Rødt og Venstre. Det kan Rødt garantere at ikke kommer til å skje. Nå ber de Ap-toppen om å velge side.

TIMEOUT: Eivor Evenrud fra Rødt stilte seg i kø sammen med pressen for å få noen ord med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for å spørre om hva som nå skjer videre. Rødt vil bli invitert til sonderinger om et mulig samarbeid - det samme vil Venstre bli. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
TIMEOUT: Eivor Evenrud fra Rødt stilte seg i kø sammen med pressen for å få noen ord med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for å spørre om hva som nå skjer videre. Rødt vil bli invitert til sonderinger om et mulig samarbeid - det samme vil Venstre bli. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Tirsdag var det feststemning i Mangelsgården i Oslo sentrum, der Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Berg (MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) la fram byårdserklæringen for de neste fire årene.

Men det var én person som ikke var invitert med på festen. Eivor Evenrud fra Rødt, som har sikret Ap, MDG og SV støtte for budsjettene deres de siste fire årene.

Det kan det nå bli en slutt på.

Rødt kan bli vraket til fordel for Venstre. En annen mulighet er at Ap-Raymond vil forsøke å manøvrere seg ned et ulendt politisk terreng.

LATTER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) la fram byrådserklæringen for perioden 2019-2023. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Det mest naturlige utgangspunktet ville kanskje vært å videreføre samarbeidet med Rødt, men vi skal fortsette sonderingene i dagene framover med både Rødt og Venstre, sier Raymond Johansen.

- Så nå skal dere snakke med Venstre og Rødt parallelt, og finne ut hvem som vil støtte dere?

- Ja, det kan du godt si. Vi kan enten kjøre slalåm, eller finne en fast kamerat med den tryggheten det innebærer.

- Hva liker du best, slalåm eller fast kamerat?

- Jeg er godt gift nå, så får du trekke dine konklusjoner, sier Raymond Johansen og ler godt.

Venstre: - Interessert i alt

Eivor Evenrud satt på bakerste benk under byrådpartienes pressekonferanse, og det vakte oppsikt i salen da hun ba om ordet da pressen hadde anledning til å stille spørsmål. Hun lurte på om det er lærerne som skal smøre den kjøttfrie skolematen byrådspartiene lover.

Hun var der for å finne ut hva som sto i erklæringen - og hun var like spent som alle andre.

Det er nemlig to uker siden Rødt ble invitert til Mangelsgården for å få et innblikk i prioriteringene og komme med innspill til sine viktigste saker - såkalte sonderinger.

Dagbladet er kjent med at Venstre var samme sted sist fredag.

- Vi er interessert i alle typer samarbeid med byrådet, det kommer an på hvilke gjennomslag vi får, sier Venstre-topp Hallstein Bjercke.

Rødt avviser slalåm

Det samme er ikke Rødt. Eivor Evenrud måtte bort til Raymond Johansen i etterkant av pressekonferansen for å spørre om de er invitert til samtaler og om hva som skjer videre.

- Vi har ikke mottatt noen formell henvendelse fra byrådslederen. En sånn type invitasjon må vi ta stilling til når den kommer. Vi har per nå ikke hørt noe fra noen i byrådet. Vi kommer uansett til å jobbe for Rødts politikk, sier Evenrud.

- Det at de ikke har et definert støtteparti er en risiko de tar, sier Evenrud videre.

- Raymond Johansen åpner for å kjøre slalåm mellom Rødt og Venstre. Er det aktuelt for Rødt å bli med på?

- Jeg kan garantere at vi ikke skal ha en sånn type avtale som du refererer til her. Det kan hende at vi ikke kommer til å ha en samarbeidsavtale om budsjettet slik vi har hatt tidligere. Men enten er man enig om et helt budsjett eller så er man det ikke, sier Evenrud, og blir fulgt opp av Siavash Mobasheri, som er leder i Oslo Rødt.

- Byrådspartiene må bestemme seg snart. Enten vil de ha oss eller Venstre. Hvis de vil ha en politikk som gagner arbeidsfolk, må de velge oss. Hvis de vil ha politikk som er høyreorientert, så må de gå til Venstre, er Mobasheris klare utfordring.

GRAVID: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da de skulle legge fram byrådserklæringen for 2020-2024, kom en av lederne med en stor nyhet. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Vi er modigst

Raymond Johansen er på sin side opptatt av å utvide det politiske handlingsrommet - og forankringen i Oslo. Spesielt klima- og miljøpolitikken må forankres bredt for at den skal ha legitimitet.

- Hva er det som ligger under ved at dere kan komme til å vrake Rødt?

- Først og fremst at Venstre har invitert oss til å samarbeide. Det er noe nytt. Vi hadde en god sondering med dem. Det som imidlertid vil være en stor utfordring der, dreier seg om eiendomsskatten. Vi har gjennom fire år inntekter på 6,8 milliarder kroner. Det er noe som Venstre er veldig skeptisk til. Men det ligger som et grunnlag for et samarbeid at vi har disse inntektene, sier Johansen.

Enda større handler det om en bredere forankring av det som er en tøff miljøpolitikk som også har møtt mye motstand. Raymond Johansen er ikke i tvil om hvilket parti som er tøffest i Oslo.

- Med erfaringene fra de fire årene som har gått, ønsker jeg at politikken vår framstår som mindre polariserende. Jeg ønsker å finne brede flertall, ikke minst på et så krevende område som klima- og miljøområdet, sier Johansen, som også regner med at Høyre kan støtte store deler av klima- og miljøpakken til byrådet.

- Jeg er opptatt av at klimapolitikken ikke skal få for store sosiale utslag, men samtidig må vi være ærlige. Det er Arbeiderpartiet som er modigst her. Vi har tapt 12 prosent, veldig mange av dem til Bompartiet. Men vi snur oss ikke av den grunn. Vi kommer ikke til å fjerne bompengene og vi skal ikke åpne for mer gateparkering. Det kommer ikke til å skje.

- Rødt er ikke veldig begeistret for en løsning der du får støtte fra dem og Venstre ettersom det passer deg?

- Det skjønner jeg veldig godt. Vi har hatt veldig god erfaring med Rødt i de fire årene som har gått, sier Raymond Johansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media